Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem lesz nyílt szavazás a Legfelsőbb Bíróság új elnökéről

A nyílt szavazással kapcsolatban nem volt egyetértés a frakciók között a Házbizottság csütörtöki ülésén, ezért jövő hétfőn is titkos voksolás lesz.
Titkos szavazással döntenek a parlamenti képviselők hétfőn arról, Baka András legyen-e a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az MSZP kezdeményezte ugyan, de nem lesz nyílt voksolás a kérdésben - derült ki a Házbizottság csütörtöki ülése után. Szili Katalin házelnök azt mondta, hogy a nyári rendkívüli ülésszakban két ülés lesz még: hétfőn, valamint június 29-én. Utóbbi napon lesz majd a tervek szerint a jövő évi adótörvények zárószavazása.

Hétfőn 12 órakor kezdődik a plenáris ülés, előtte fél 12-től még rendkívüli ülést tart a Házbizottság - ekkor néhány olyan ügyben egyeztetnek a frakciók, amelyekben a házszabálytól való eltéréssel döntenének. Itt például a klímatörvény megalkotásáról szóló országgyűlési határozatról, bizonyos közbeszerzésekről és agrártámogatásokról van szó.

Az MSZP ismét kezdeményezte, hogy a házszabálytól eltéréssel, nyílt szavazással döntsön a parlament a Legfelsőbb Bíróság új elnökéről június 22-én. A köztársasági elnök erre a posztra újra Baka Andrást jelölte, aki hétfőn nem kapott kellő támogatást a képviselőktől. A nyílt szavazással kapcsolatban nem volt egyetértés a frakciók között a Házbizottság csütörtöki ülésén, ezért jövő hétfőn is titkos voksolás lesz, a plenáris ülés szünetében, az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után - mondta a házelnök.

Emlékeztetett, hogy a házszabálytól egyébként elvileg bármikor el lehet térni, ha ezt a képviselők legalább négyötöde megszavazza, ebben az esetben azonban nincs meg ez a támogatottság.

Szili Katalin beszélt még arról, hogy előkészítik már a június 29-i, utolsó ülést is. Várhatóan ekkor lesz a jövő évi adótörvények valamint a gyermekek védelméről szóló törvény zárószavazása. Az előzetes megbeszélések alapján az őszi ülésszak első plenáris ülése szeptember 14-én lesz, de a bizottságok már az ezt megelőző héten összeülnek.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Házbizottság ülése után megerősítette, hogy kezdeményezték a nyílt szavazást a hétfői főbíró-választáshoz. Megfogalmazása szerint már most hétfőn négyötödös többséggel megválaszthatták volna a Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást, ha a jelöltnek minden frakcióban csak annyi ellenzője volt, mint a szocialisták képviselőcsoportjában. Bíznak benne, hogy a többi frakció hétfőig még esetleg felülbírálja eddigi álláspontját, mert csak így állítható helyre a Ház és a frakciók szavahihetősége - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. Power 2009. június 18. 17:28
  „A megoldás nagyon egyszerű és kézenfekvő: fel kell oszlatni az Országgyűlést és új választásokat kell kiírni.”
 • 5. bugriskin 2009. június 18. 16:59
  „Egy banánköztársaságában is kell az ´i" betűre pont! Persze előbb el kell magyarázni neki,hogy Ő valójában miért is kapja a posztját! A mihez tartás miatt!”
 • 4. rozator 2009. június 18. 16:24
  „Megint ráfogják a kormányra!!! Az IGAZMONDÓK!!!!”
 • 3. flexsnake 2009. június 18. 15:12
  „na azért. nem is kell nyílt szavazás.”
 • 2. papipa 2009. június 18. 14:27
  „Hazug bohócok!!
  A cipőmet nem törölném beléjúk!!!”
 • 1. trixi11 2009. június 18. 13:15
  „Akkor tovább folytatódik a színjáték...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők elleni támadás szervezésével vádolják Budaházyt

Az ügyészség szerint két évvel ezelőtt egy több személyből álló csoportot hozott létre a képviselők… Tovább olvasom