Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz több Nap-kelte

Azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte című reggeli műsorát készítő társasággal kötött szerződését a Magyar Televízió.
Azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte című reggeli műsorát készítő társasággal kötött szerződését a Magyar Televízió (MTV) - tájékoztatta pénteken az MTI-t a köztévé, amely a forráshiány ellentételezését szolgáló és "gyors eredményt hozó" intézkedések egyikeként jellemezte lépését. Az MTV közlése szerint hétfőtől saját gyártású műsorral jelentkeznek. A tévét felügyelő kuratórium elnöke és helyettese között vita van arról, hogy az MTV-nek joga volt-e felmondani a szerződést. A Fidesz a hétvégén dönti el, szerepelnek-e az új reggeli műsorban, a Fidesz és a KDNP politikusai 2006 ősze óta ugyanis nem vettek részt a Nap-keltében.

"Az MTV forráshiányos helyzete miatt, a kuratóriumi elnökség kérésének megfelelően zajlik a közmédium gazdálkodásának új pályára állítása, és ehhez igazodva műsorrendjének módosítása" - írta az MTV az MTI-hez eljuttatott közleményében, jelezve, hogy ezentúl az MTV bevételeit növelheti a reklámok értékesítéséből befolyó összeg.

Közölték, az MTV hétfőtől új, a hírekre, a politikai, gazdásági és kulturális eseményekre fókuszáló reggeli közéleti műsort indít Ma reggel címmel.

A belső gyártásban készülő produkció hétköznaponként reggel fél héttől kilenc óráig lesz képernyőn, mindkét csatornán. A lépést az indokolta, hogy "a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető" - olvasható a közleményben.

Tavaly július 23-án járult hozzá - többségi szavazással - a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy két évvel, 2010 végéig meghosszabbítsák a reggeli sávban 2002 óta látható Nap-kelte gyártójával hatályban lévő szerződést.

Az MTV sajtóirodája azt közölte az MTI érdeklődésére: a társaság egy éven belül átköltözik új, óbudai bérelt gyártóbázisába, ezért "pénzügyi és kapacitás-szempontokból egyelőre nincs realitása" annak, hogy a reggeli műsort saját belső gyártásban készítsék.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy "gyakorlatilag minden" külső gyártási szerződést felmondtak. Arra a kérdésre, hogy ki lesz a produkció felelős szerkesztője, úgy nyilatkozott: a posztot eddig betöltő Lakat T. Károly az MTV munkavállalója, így számítanak rá. Közlése szerint a produkció - akárcsak elődje - a közéleti főszerkesztőség alá tartozik majd.

Eközben vita van a MTV-t felügyelő kuratórium elnöke és helyettese között arról, hogy az MTV-nek joga volt-e felmondani a szerződést, a köztévé és a producer között pedig abban a kérdésben, szabályosan kézbesítették-e a felmondást kevéssel azelőtt, hogy a közmédium pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől belső gyártásban készülő reggeli műsorral jelentkezik.

Czeglédi László, az MTV kuratóriumának kormányoldal által delegált elnöke azt közölte: hivatalos tájékoztatást még nem kapott az ügyben, de a felmondás "beláthatatlan következményekkel járna".

Hozzátette, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, amelynek megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfő délutánra.

Helyettese, az ellenzéki jelöltként a testületbe került Balogh László szerint viszont teljesen jogszerű volt a lépés; a szerződéskötéshez valóban szükség volt az elnökség engedélyére, de a médiatörvényben "sehol nem látni nyomát", hogy a felmondáshoz szükség volna a jóváhagyásukra.

"A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb" - közölte a távirati irodával Gyárfás Tamás producer.

A reggel történtekről annyit mondott el: nyolc óra körül irodájában előzetes bejelentés nélkül felkereste őt Dobos Menyhért, az MTV közéleti főszerkesztője, és közölte, milyen tartalmú dokumentumot kíván átadni. A stúdióvendégként ott tartózkodó (egyébként Gyárfás cégét több esetben jogászként képviselő) Bánáti János azonban azt tanácsolta, ne vegye át az iratot, mert a szerződés felmondásának nem ez a módja.

Az MTV közleményében az áll: reggel a közmédium "a megfelelő módokon" - azaz képviselője által személyesen átadott, továbbá e-mail-ben, faxon és postán is elküldött levéllel - értesítette Gyárfás Tamás producert, hogy a "szerződés teljesítése lehetetlenné vált".

A Fidesz a hétvégén dönti el, hogy ha meghívást kapnak, szerepelnek-e majd hétfőtől az MTV új reggeli műsorában - mondta Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke pénteken az MTI kérdésére. A Nap-keltében 2006 ősze óta nem vettek részt a Fidesz és a KDNP politikusai.

A Fidesz jelenleg még tájékozódik az ügyben - közölte Havasi Bertalan.

Az MTI más forrásból származó információi szerint azonban az ellenzéki politikusok, ha meghívást kapnak, nagy valószínűséggel részt vesznek majd az új műsorban, hiszen "bojkottjuk" csak a Nap-keltét érintette, az MTV más műsoraiban eddig is szerepeltek.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Fidesz 2006. október 10-i Kossuth téri nagygyűlésén jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a köztelevízió Nap-kelte című műsorában, mert - mint akkor fogalmazott - olyan mélységbe jutott a tévé, amelyhez már nem tudnak asszisztálni. Az MTV másnap, október 11-én azt közölte az MTI-vel, hogy továbbra is minden parlamenti párt képviselőjét várják reggeli műsorukba.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. klj_54 2009. szeptember 27. 18:35
  „Achilleus , nem egy tévét nézünk?
  Lehet, bár én minden kanálisba belekukkantok. Látni minden csatornán, hová húznak.
  Nem állítom,hogy az MTV középen áll, de balra biztosan nem!
  Orwellt olvasva, utolsó kérdésed nem is olyan értelmetlen:-)”
 • 100. achilleus 2009. szeptember 27. 10:43
  „99. hozzászólás klj_54 2009.09.26. 19:35
  "Mert (ahogy nekik is leírtam) jelenleg az az ábra, hogy a rettegő tévések önszántukból kirúgják a szoci szimpatizánsokat, megelőzve ezzel a fideszes retorziót!"

  Tudnának másféle szimpatizánsokat is kirúgni?? (Nem mert olyanok a köztévében már nincsenek, vagy jól titkolják, azokat már régesrég kirúgták)
  Felvetésed olyan, mintha valaki azt kérné számon, hogy miért csak a disznókat rúgják ki a disznóólból, a teheneket miért nem. Azért mert ott olyanok nincsenek.”
 • 99. klj_54 2009. szeptember 26. 19:35
  „Urak és Hölgyek!
  Nem ide kellene irkálni, hanem követni engem, aki a TV kuratóriumának tettem meg.
  Tudom, lesz@rnak de mégis csak ők tehetnek valamit, ha akarnak.
  Mert (ahogy nekik is leírtam) jelenleg az az ábra, hogy a rettegő tévések önszántukból kirúgják a szoci szimpatizánsokat, megelőzve ezzel a fideszes retorziót!
  További kellemes zártkörű anyázást kívánok:)”
 • 98. madártej 2009. szeptember 26. 16:11
  „Frankó műsor volt, pár nagy böszme fotel, esetleg egy rossz háttérkép vagy nagy, lapos tv, meg pár fej dumált. Vagy hortyogott, mint a hízott disznó. Egy értelmes fejet tudtam csak nézni köztük, akit éppen Betlennek hívnak, benne azért nem a tudás hiánya volt a látnivaló...”
 • 97. maradando 2009. szeptember 26. 15:17
  „Lesz még szőlő és lágykenyér.Na meg Nap-Kelte is, csak éppen másokra fog ragyogni a napsugár ! :)”
 • 96. Lúdasmatyi 2009. szeptember 26. 13:54
  „Múúnikát a helyére!Vagy a cigány josuhát!”
 • 95. kollerandor 2009. szeptember 26. 13:47
  „Végre.”
 • 94. Lehiggadt 2009. szeptember 26. 12:41
  „Az egy dolog, hogy egyre unalmasabb volt, DE a tárgyilagosság hiányával nem lehetett vádolni őket, mert éppúgy meghívták Csurkát, mint a lepcsesszájú Morvai Krisztinát IS, és a véleményalkotást a nézőkre bízták.
  A mŰ-sÖr-vezetőket túl későn kezdték lecserélni. A köztudottan ... Orosz József irritáló volt... Lakat T(anuló). Károly nagyon felkészült és tájékozott, DE irritálóan vihog, a stílusa elviselhetetlen...
  Verebes Pista nagyon sok nem neki való feladatot kapott. Ő másban jó, de nem egy szombat reggeli műsÖrben...”
 • 93. matek 2009. szeptember 26. 12:29
  „Már éppen ideje,hogy megszűnt.Rengeteg kárt okozott az országnak a sok beszédhibás műsorvezető.Egy tőmodatban legalább kétszer ööö-znek,ha Kudlik vagy Varga József így beszélt volna úgy rúgták volna ki,hogy a lába sem éri a földet.”
 • 92. aranka2 2009. szeptember 26. 12:23
  „Conquer, szerinted is volt Holocaust? Szélsőségesen antiszemita dumádat hallgatva ezen azért csodálkozom.”
 • 91. maradando 2009. szeptember 26. 11:21
  „Még most is a könnyeimet törölgetem.Egy űr fog tátongani szivemben.De lekűzdöm valahogy!”
 • 90. Conquer 2009. szeptember 26. 11:12
  „Majd átmegy a ZSTV... akarom mondani az ATV-re, ott is a helye a műsornak... A szerkesztőinek meg a műsorvezetőinek meg másutt... ha már a szüleik lekésték 44-ben a csatlakozást...”
 • 89. 620829 2009. szeptember 26. 10:54
  „VÉGER--SZAKMAIATLAN-ELFOGULT ÉS NAGYON-NAGYON GYENGE MÜSORSZERKEZET........EZ 20 ÉVE ELMENT....DE MA MÁR NAGYON KEVÉS...ÉN ÖRÜLÖK NEKI!”
 • 88. TrombiFrédi 2009. szeptember 26. 10:34
  „Schmitt Pál doppingolt Athénban???:) Miket tud meg az ember 4-5 év távlatából, biztos a Gyárfás szivárogtatta ki a NAP-Keltében?!:) Egyébként egész "érdekes"volt a műsorsáv ma a Nap-Kelte helyén!:) Állítólag a Story tv-re költözik?!Ott például jólmutatnak Lakat T. Károly "alákérdezős ömlengéses monológjai"!:)”
 • 87. igazságkereső 2009. szeptember 26. 09:18
  „#egyszegedi: elég alacsony lehet Önnél a színvonal, ha a Napkelte-t egy színvonalas műsornak tartotta!Vagy ennyire imponált Önnek Lendvai Ildikó,Dávid Ibolya és menedzsere a Karcsi,hogy a sort ne is folytassam,hiszen mindig ugyan azok az arcok jelentek meg a képernyőn, akik áldásos tevékenysége következtében ide jutott az ország lakossága,hogy már ország lakossága a számláit sem tudja kifizetni!”
 • 86. achilleus 2009. szeptember 26. 09:10
  „53. hozzászólás rozator 2009.09.25. 21:19
  "!Én normális vagyok! Ez ugye nem baj? A Schmitt (helyesen) Pál Nem lett hátba támadva, elfelejtett elszámolni az Athéni doppingbalhéval! Erre emlékszem!"

  Kedves Rozátor! Ha egy viszonylag ellenséges tudósítás így kezdődik:
  http://www.blikk.hu/blikk_sport/20040903/kik_a_felelosek_a_doppingugyekert/
  "Bár az olimpiai felkészülésnek éppen a doppingkérdés az egyetlen olyan részlete, amelyért nem a MOB, hanem - a sporttörvény által szabályozva - az állam, a sportminisztérium felel, mégis fel kell vetni a honi sportvezetők felelősségét. Az athéni doppingügyek ugyanis a magyar sportdiplomácia csődjét jelentik."

  akkor biztos vagy benne, hogy a MOB volt a felelős. A helyzet az, hogy az akkori sportminiszter (Gyurcsány Ferenc) hónapokkal az olimpia előtt kiszervezte a doppongellenőrzést a MOB alól. Majd amikor kitört a botrány, akkor a később jól ismert módon - a MOB-ra (személyesen Schmitt Pálra akarta kenni a dolgot. Mint látom nálad sikeresen bejött neki. Amúgy hazaqhúzott Athénból, majd benyújtott egy javaslatcsomagot a doppingügye3k rendezésére (eől se sok minden lett), végül meghúzta magát az ügyben. Közben mellesleg Gyárfás, mint a MOB alelnöke ott fúrta Schmitt-et, ahol csak bírta. (Pl. a Napkeltében is).”
 • 85. lilik 2009. szeptember 26. 09:09
  „Szegény komcsilibsik siratják mindig "tárgyilagos" műsorukat.”
 • 84. igazságkereső 2009. szeptember 26. 09:05
  „Itt volt az ideje, ez a műsor már régen "leélte"önmagát!Nyilván Gyárfás Tamásnak,Lakat T.Károlynak és Verebes Istvánnak ez nagy pénzt jelentett.Na nem mintha most félteni kellene Őket,hogy éhezni fognak, de már azt a gátlástalanságot,amit ez a 3 ember művelt pénzügyileg a Napkeltében, nos, szóval ennyi elég volt belőlük!Azonban ideje lenne végre valami normális műsort beépíteni az adásrendbe,mert a sok ócska, talán térítés nélkül átvett kópiákról levetített film egyszerűen élvezhetetlen.Illenék már a TV nézők érdekeit is szem, előtt tartani,megújulni és színvonalat is képviselni az adás során.Már nagyon belterjessé vált a Napkelte és mind ez milliárdokért.Közben a gyermekek ellátásának kétharmadát leveszik a támogatásból és a tegnapi napkeltében szereplő Kiss Péter lényegtelen miniszter annyira tájékozatlan volt, hogy vitába szállt a műsorvezetővel, akinek, mint kiderült 4 gyermeke van.Péter itt rendesen "mellélőtt", innen is látszik, hogy felkészületlenül mennek műsorba!Önmagukat ismétlő, eredménytelen politikusokból elég volt a műsorban!”
 • 83. flexsnake 2009. szeptember 26. 09:02
  „75. <moderálva>
  Az a pillanat azért felejthetetlen volt mikor vona minden kérdés nélkül azonnal azt mondta hogy a gárdának nincs köze a gyilkosságokhoz. Nem is az volt a kérdés.... belebukott mint mindig :D”
 • 82. zehn 2009. szeptember 26. 08:44
  „A napkelte dögunalom volt, Hír tv részlehajló, nem tárgyilagos, Echo bárgyú, szinvonal alatti, RTL,TV2 gyenge kvalitás. Marad: KIKAPCS!!!”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó nem lát okot a lemondására

A kommüniké szerint a pénzügyminiszter ezért nem lát okot arra, hogy "az eddig is lelkiismeretesen… Tovább olvasom