Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Nem módosították a büntető törvénykönyvet

A képviselők határozatot fogadtak el a Nemzeti Tehetség Programról és az szja-egy részének felhasználását szabályozó törvényen is változtattak. A színesfém-tolvajok szigorúbb büntetéséről viszont nem döntöttek hétfőn.
A hétfői volt a tavaszi ülésszak utolsó ülése a parlamentben, ezért a szokottnál valamivel több előterjesztés zárószavazása szerepelt a napirendben.

A színesfém-tolvajok dolgát próbálnák megnehezíteni a büntető törvénykönyv módosításával, amely két KDNP-s képviselő, Latorcai János és Salamon János kezdeményezett. Eszerint a színesfém-lopás minősített esetnek számítanak a jogban a lopással kapcsolatos bűncselekmények között, ezért szigorúbban is büntetnék: a meghatározott esetekben akár több év börtön is járhatna ezért. A tavaszi ülésszak utolsó ülésén csak az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról döntöttek a képviselők, zárószavazás nem volt, ez valószínűleg az őszi ülésszakra tolódik.

A parlament módosította hétfőn a személyi jövedelemadó meghatározott részének felhasználásáról szóló törvényt. A jogszabály tavaly is változott már, de az MDF-es Pettkó András és Hock Zoltán szerint a szabályozás pontatlan volt. Nem rendelkezett például a visszaigazolásról, ezt most pótolták az ellenzéki képviselők kezdeményezésével: az APEH visszaigazolja ezentúl az adózónak, ha a felajánlott adóhányad megérkezett oda, ahová felajánlották. A dokumentumot elküldhetik e-mailen vagy pedig a következő évben, amikor az adóbevallási ívet postázzák az ügyfélnek, pluszköltséggel így ez elvileg nem jár. A javaslatot egyhangúlag, "nem" szavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

Az Országgyűlés határozatot hozott hétfőn a Nemzeti Tehetség Programról. A dokumentum szerint a parlament felkéri a kormányt, hogy szeptember 30-ig a Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal közösen dolgozzák ki és nyújtsák be a programot, majd annak működéséről kétévente készítsenek jelentést. Indítványozzák egy Nemzeti Tehetség Alap létrehozását is.

Ellenzéki kezdeményezésre ugyancsak határozati javaslatot fogadott el hétfőn a parlament a hungarikumok védelméről. Ebben felkérik a kormányt, hogy egyebek mellett határontúli termékekkel bővítse a Hagyományok-Ízek-Régiók Gyűjteményt, amelyben most 300 hagyományos magyar termék található. Javasolják azt is, hogy kezdeményezzék újabb termékek hungarikummá minősítését, és Magyarország ismerje meg jobban az ezzel kapcsolatos uniós szabályokat.

Olvasóink írták

 • 5. Rechtsradikal 2008. június 11. 19:14
  „GYURCSÁNY!MAGYARORSZÁG SOHA NEM LESZ CIGÁNYORSZÁG!!!”
 • 4. dodó 2008. június 10. 12:40
  „Amíg ez a szélsőségesen magyargyűlölő, cigányszaporító és cigányfajvédő elnök-parlament-kormány van hatalmon, épeszű magyar polgár nem remélheti, hogy szigorítsák a törvényeket, netán szüntessék meg a magyar- és nemzetellenes pozitív diszkriminációt!”
 • 3. matriné 2008. június 10. 09:22
  „Holló a holó szemét sose vájja ki! A tolvajok sem üldözik egymást, ha csak a koncon össze nem kapnak! Ezek a közmondások bele illenek a törvényhozásba egy banánköztársaságban!”
 • 2. raffy2 2008. június 09. 21:50
  „addig is lophatnak nyugodtan a szinesfém tolvajok.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. június 09. 20:14
  „"A színesfém-tolvajok szigorúbb büntetéséről viszont nem döntöttek hétfőn."

  Hát persze! Dr. Veres adcsaló ferpléj Janinak nem érdeke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazás

Elrendelte a parlament az egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazást, miután a képviselők döntő… Tovább olvasom