Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Nem népszerűek a fekvő tízemeletesek

Újváros, Révfalu, Kisbácsa, Ménfőcsanak, Kismegyer – szinte Győr összes családi házas övezetében felsorakoztak már a választópolgárok a környezetükbe ékelődő tömbházak, a „fekvő tízemeletesek” építése ellen.
Fotóillusztráció: Bertleff András Révfalu: A családi házas övezet mellett nyitott új utcában épül ez a társasház. Az új szabályozás ezt már nehezebbé tenné.
Mint arról a Kisalföld is több ízben beszámolt már – tavaly az újvárosi Bercsényi ligetben, idén a kisbácsai Szabadság utcában tiltakozóknak nyújtottunk fórumot –, a csendesebb környék, a nagyobb telek reményében családi házas övezetbe költözők nehezményezik, hogy úgymond „kapzsiságból", „pénzsóvárságból" a környező telkeket felvásárló építési vállalkozók tucatszám építsék szomszédságukba a kis alapterületű, lakótelepi körülményeket idéző társasházakat.

Legutóbb a ménfőcsanaki Hármashatár utcából jelentkeztek szerkesztőségünkben a panaszosok, s már másnap Kismegyerről, a Lesvár és Napóleon utcák környékéről is telefonáltak. A hatósági főmérnök, Székely Győző jó hírt közölt a folyamat megállításáért felszólalókkal. Bárány István képviselő lobbizására az építési szabályzatot csütörtökön módosították.

– Négy éve az itt borsos áron telket vásárlóknak még azt ígérték, hogy az egész környék családi házas övezet lesz. Aztán a rendezési terv rövid időre – éppen, amíg ez az ízléstelen gettó meg nem kapta az építési engedélyt – kisvárossá minősítette a területet, mára pedig érvényét vesztette – állítja Mender László a csanaki Hármashatár utcában. – Míg én kertvárosban lakom, a szomszédom már kisvárosban. Nem furcsa? – kérdezi.

Forgalmi akadály lehet

Menderné és a szomszéd Iváncsics László közben sorolják a közeli lakótömbökkel, a „fekvő tízemeletesekkel" szembeni ellenérveiket: bár a házakhoz tartozik mélygarázs, oda csak estére állnak be a lakástulajdonosok. Napközben ők és vendégeik, valamint a földszinti két boltba érkező vásárlók a keskeny úton, illetve a családi házak előtt parkolnak majd, forgalmi akadályokat okozva, balesetveszélyt előidézve. Kipufogógáz, benzingőz, por, zaj terheli az eredetileg csendes kertvárosba igyekvő családiház-tulajdonosok környezetét. Négy-öt családi házra elegendő telek területén több mint hatvan lakást építenek itt. A harmadik lakótömb építési engedélyét ugyan egy fellebbezést követően visszavonták, a panaszosoknak azonban nincs kétségük, hogy áttervezés után az is elkészül.

– Egyes lakások egyetlen kilátási lehetősége a kertemre, teraszomra, a ház ablakaira néz – írja többek között fellebbezésében Légmán László, hozzátéve, hogy ilyen magasságú rálátást szerinte semmilyen kulturált megoldással nem lehet megakadályozni. P és a többi családiház-tulajdonos kártérítési perre készül a várossal szemben, mert a tömbös építkezés miatt ingatlanaik értékcsökkenésétől tartanak.

Már nem engedélyezik

Németh Iván városi főépítész szerint a legfrissebb rendezési terv már nem engedélyezi a Hármashatár utcaihoz hasonló megoldásokat. – Politikai döntés született – teszi hozzá –, hiszen Győr beépítési sűrűsége mindössze egytizede a nyugat-európai városokénak.

A Hármashatár utcára vonatkozó előírások szerinte már legalább tíz éve érvényben voltak, a polgárok erről legföljebb azért nem értesülhettek, mert nem járnak el a lakossági fórumokra. Légmán László szerint azonban az építési iroda sem áll a helyzet magaslatán: ügyfélfogadási időben nem juthatott hozzá a terület építési szabályzatához, mert az illetékes előadó szabadságon volt...

A korábbiak érvényesek

Székely Győző hatósági főmérnök mindenesetre jó hírrel szolgált: július 9-től képviselő-testületi döntés értelmében szigorították a rendezési terv úgynevezett illeszkedési – az adott lakókörnyezet beépítési módját szem előtt tartó – szabályait. A korábban kiadott építési engedélyek azonban természetesen érvényesek maradnak.

Úgy tudjuk, a kisbácsaiak nyomására Bárány István képviselő lobbizta be a csütörtöki közgyűlés elé a rendezési terv módosítási javaslatát, Németh Iván előterjesztésében. Eszerint a falusias L7-es lakóövezetekben egy telekre legfeljebb két lakás épülhet.

A döntést kis híján elhalasztották, mert valaki az egymásnak gyakran ellentmondó előírások egységes szerkezetbe foglalását javasolta.

Megelőzték a beépítést

– Ez azonban azzal a nemkívánatos jelenséggel járt volna, hogy őszig aki csak teheti, engedélyezteti az ilyen típusú beépítéseket – jegyezte meg Bárány István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűz óceánja (Hidalgo)

3000 mérföld lóháton, a sivatagon át. Aki túléli, máris nyertesnek érezheti magát. Évszázadok óta a… Tovább olvasom