Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem nyúlnak az EU tejkvótáihoz?

Maradjanak meg az Európában jelenleg érvényben lévő tejkvóták - javasolták hétfőn a németek és a franciák Brüsszelben arra hivatkozva, hogy az ágazat a csökkenő árak miatt a túlélésért küzd. Az Európai Bizottság agrárbiztosa nem támogatja az ötletet.
A tejkvótát 1984-ben vezették be az európai túltermelés miatt. Tavaly novemberben a 27 Európai Uniós tagállam gazdasági minisztere egyetértett abban, hogy évente egy százalékkal növelik a tejkvótákat 2014-2015-ig, amikor is teljesen megszüntetik őket.

"A helyzet azonban gyökeresen megváltozott" - mutatott rá a német agrárminiszter, Ilse Aigner hétfőn. Még a legnagyobb német tejtermelő cégek sem tudnák kezelni a mostani, eleve alacsony árak még további csökkenését - állítja Aigner.

Az Európai Bizottság nem mutat nagy lelkesedést aziránt, hogy újranyissa egy olyan ügy aktáit, amelyről egyszer már megegyezés született a 27 tagállam között. "A probléma nem az Európai Unió megnövekedett tejtermelése, hanem a kombinációja egy sor harmadik világbeli ország megnövekedett tejtermelésének, valamint a csökkenő keresletnek mind az EU-ban, mind világszerte" - vélte az EU agrárügyi biztosa, Mariann Fischer Boel. Hozzátette, hogy az árak esése a kvóták mellett is csak azt bizonyítja, hogy a kvóták nem jelentenek megoldást a problémára.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2009. március 24. 09:47
    „hát nemtom mi ez a kvótadolog az EUban, de gondolom nekünk nem kedvező...
    uh. sztem támogassuk a hazai gazdákat: ki a piacra igazi, friss magyar tejet venni!!!!! :)
    ( fell kell forralni!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Unió deficitcsökkentési határidőket szabott

Az Európai Bizottság határidőket szabott egyes tagországai számára arra, hogy a költségvetési hiányt… Tovább olvasom