Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nem oszlatták fel az Országgyűlést

Budapest - Az Országgyűlés nem szavazta meg a parlament feloszlatásáról szóló előterjesztéseket hétfő este. A Fidesz-KDNP nyújtott be egy ilyen javaslatot, a másik pedig egy népi kezdeményezés volt.
Egyik sem kapott kellő többséget. A Fidesz-KDNP előterjesztésére 170 képviselő szavazott igennel, 204 nemmel, a független Császár Antal tartózkodott. A népi kezdeményezést ugyancsak 170 képviselő támogatta, 205 nem, tartózkodás itt nem volt.

Az egyik előterjesztést a fideszes Navracsics Tibor és a KDNP-s Semjén Zsolt jegyzete. Navracsics Tibor a szavazás előtt megismételte: március 8-ai hatállyal kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, hogy az előrehozott választások a június európai parlamenti választásokkal egy időben legyenek. A Fidesz frakcióvezetője indokaik között említette, hogy Gyurcsány Ferenc az elmúlt években többször hazudott, soha nem látott mélységbe zuhant a magyar gazdaság növekedése, és Magyarország a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese.

Navracsics Tibor szerint hiteltelen, cselekvőképtelen kormánya van most az országnak. Azért kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, minden párt nézzen szembe a választókkal, és a társadalmi többség bizalmát élvező parlament révén alakuljon meg a társadalmi többség bizalmát élvező kormány. A Fidesz frakcióvezető az SZDSZ és az MDF képviselőinek azt mondta, hogy megint válságkezelő program nélkül marad a köztársaság, ha nem támogatják a feloszlatást. Mióta kirobbant ugyanis a válság, az Országgyűlés mindössze 3 olyan törvényt fogadott el, amely a krízis kezelésével kapcsolatos - tette hozzá.

Az MSZP-s Kovács Tibor úgy reagált: megérti Orbán Viktort, hogy három elveszített választás után kissé türelmetlen, Magyarországon azonban választásokon lehet elnyerni az ország irányítását. A Fidesznek be kellene látnia végre, hogy 4 éves ciklusokban működnek a kormányok.

A fideszes Szijjártó Péter hozzászólásában azt mondta: Kovács Tibornak igaza van abban, hogy a kormányok 4 évig működnek, a jelenlegi azonban nem működik. Szerinte csak a reménytelenséget látni most, egyre mélyebbre sodródunk a válságban. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a balfékség nemzetközi mértékegységévé a magyar kormányt választották az utóbbi időben, és Magyarországnak egy kiútja van a válságból: új választások és új kormány, meg kell előzni a következő egy év agóniáját - érvelt.

"Csődöt mondtunk" - ezzel indokolta az MDF-es Herényi Károly, miért támogatja frakciója a parlament feloszlatását. Szerinte az Országgyűlés az elmúlt években képtelen volt ugyanis arra, hogy a minimális elvárható együttműködést produkálja a politikai oldalak között. A kormány nem tud kormányozni, az ellenzék pedig nem tud kompromisszumot kötni.

Tavaly szeptemberben az MDF kezdeményezte először a feloszlatást, de akkor az nem kapott kellő többséget. Most mindkét, ezzel kapcsolatos indítványt támogatják - tette hozzá.

A szabad demokrata Kóka János a két nagy pártot kritizálta, de egyértelművé tette, hogy a feloszlatást nem támogatják: a Fidesznek szerinte nincs érdemi programja, csak kormányváltást akar mindig, a szocialisták pedig abban bíznak, hogy kihúzzák valahogy 2010 tavaszáig. Így akár tönkre is mehet az ország - mondta. A frakcióvezető dicsérte a Reformszövetség hétvégén megjelent javaslatait, szerinte azok alkalmasak arra, hogy az országot kivezessék a válságból.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. achilleus 2009. február 24. 10:34
  „23. hozzászólás DMagóg 2009.02.24. 09:58
  Az a törvényjavaslat, amit az MSZP terjesztett be a kisebb parlamentről, a Fidesz számára elfogadhatatlan (Megmondom őszintén, nem szívesen látnám a parlamentben Dávid Ibolyát, vagy Fodor Gábort), amit viszont a Fidesz terjesztett be, az az MSZP-nek. Namármost erről vitáznának minimum fél évet, és még ha eredményes is lenne, ott vagyunk szeptember-október táján. Én pedig megkérdem, akkor minek előrehozott választás, ha a rendesig is csak fél év lesz hátra.
  A lényeg, el kell most már felejteni az előrehozott választásokat, és a válságkezelésre kell összpontosítani. (Elég nekünk az EU-parlamenti is...)”
 • 23. DMagóg 2009. február 24. 09:58
  „Ha betartják, akkor ez nem volna nagy ár:

  "Ha megvan a válságkezelő csomag és a kisebb Parlamentről szóló törvény, lehet tárgyalni a feloszlatásról - mondta lapunknak Tóth Károly, aki az MSZP-frakció ülésén is az oszlatás mellett érvelt."

  A három dolgot egy futamban elfogadni! Gyorsan!”
 • 22. achilleus 2009. február 24. 09:32
  „21. hozzászólás lopicigazsi 2009.02.24. 09:26
  Megnéztem: Hát elég rosszul kezdett pedig, rövid időre 10 ezer alá esett, most olyan 10 ezer körül van.”
 • 21. lopicigazsi 2009. február 24. 09:26
  „Miért nem vagyok meglepve? A tőzsdéről meg alig hiszem, hogy az egy őszinte visszajelző. Különben utálom a tőzsdét... (afal.hu-ra fel is írtam)”
 • 20. achilleus 2009. február 24. 09:24
  „Egyébként várom a tőzsde hogyan reagál erre a döntésre.
  A forintot talán a jegybank és a K-Európai kollégái megmentik, de a tőzsde jó indikátor lesz!”
 • 19. achilleus 2009. február 24. 08:36
  „World Press, és itt meg is nézhető:
  http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/world_press_photo_-_vegeredmeny/2087675/”
 • 18. achilleus 2009. február 24. 08:32
  „10. hozzászólás xer 2009.02.23. 21:24
  Dehogynem vehetik el, az Interpress fotópályázat díjnyertes képe is pontosan egy olyan jelenetet ábrázol /az USA-ban/, amikor a lefoglalt házat fegyverrel ellenőrzik, nem maradt-e benne valaki, aki netalán ellenáll.”
 • 17. cyt 2009. február 24. 08:08
  „Az MSZP-SZDSZ párocska ismételten bebizonyította, hogy mást nem tudnak, csak
  (1) görcsösen ragaszkodni a hatalomhoz,
  (2) a politikai ellenfeleket kigúnyolni és rágalmazni,
  (3) napokban mérhető és idétlenebbnél idétlenebb törvényeket hozni, és
  (4) a szemébe nevetni egy országnak azért, mert merik aláírásukkal is alátámasztva kérni a kormányváltást. Az ilyen embercsoportnak a politikai hatalommal való visszaélés megbélyegzés mellett a totális társadalmi kirekesztés lehet a legmegfelelőbb jövő beni következménye. Szégyellni való ma Európában magyarnak lenni - az MSZP-SZDSZ politikusok miatt.”
 • 16. spiler 2009. február 24. 07:54
  „TALÁN NEKÜNK KELLENE EZT A BANDÁT FELOSZLATNI,,,,,,,,,FIATAL,ÉRTELMES,NYELVEKET BESZÉLŐ,ESTLEG VILÁGOTT LÁTOTT FIATAL POLITIKUSOKTA VAN SZÜKSÉG!!!!!!!!!!!!!!”
 • 15. mackósajt 2009. február 24. 07:51
  „Az itt a kérdés, hogy még mennyi fájdalmat, lemondást és szenvedést kell lenyelnünk azért, hogy végre több százezres vagy inkább milliós tömeg tüntessen a parlament előtt?”
 • 14. Manikh 2009. február 24. 05:55
  „Ezt azért lehetett"""sejteni"""mi a MEGLEPŐ??”
 • 13. flexsnake 2009. február 24. 05:23
  „gardista33
  nem láttam egyetlen sarló-kalapácsos zászlót , sem pedig lenin szobrokat.
  Te ezen lovagolsz... Szánalmas.”
 • 12. csanyiv 2009. február 23. 22:59
  „Kedves Xer, te nagyon nem vagy tisztában a számokkal és a realitásokkal. Két dolog:
  20 milliárd forint az az ország intézményeinek egy napi működtetésére sem elég - válság ide vagy oda.
  Másrészt az elkobzás az az amit a bűncselekményből származó dolgokkal tesz a rendőrség vagy más nyomozóhatóság. A bankok bizony azért jegyeztetnek be jelzálogjogot a tulajdoni lapodra, hogy notórius nemfizetők ne tudhassanak lelépni egy hitelszerződésből. Azért a banknak sem érdeke a sok nyakába szakadt árverezésre váró ingatlannal foglalkozni - tudniillik az egész válság (jelzáloghitel-válság) innen indult az USÁban 2007 tavaszán, gyakorlatilag gallyra vágva az amerikai bankrendszert és az építőipart, mostanra gazdasági világválságot indukálva. És nem jól tudod, ott is elvehetik, pont az veri le az árakat a válságban az ingatlanpiacon, hogy sok a bedőlt hitelből visszavett ingatlan. Viszont semmilyen korszaka nem kezdődött el ezzel az országnak, ha hiszed ha nem, máskor is, most is végrehajtások százait jegyzik be naponta a hivatalok rendezetlen hitelek miatt. Kábé 10 éve dolgoztam földhivatalnál, akkor is volt ilyen, csak legfejebb más érdekelte akkor az újságírót...”
 • 11. JungHeinrich 2009. február 23. 22:19
  „"Az USA-ban ha jól tudom se a házat se az autót meg még egy csomó dolgot nem vehetnek el még válságban sem."...:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.....sőt a hitelezők még arany karórát is adnak ajándékba ha nem tudsz fizetni...te tényleg elhiszed amit mondasz egy olyan országról, ahol 20 millió állampolgárnak nincs betegbiztosítása?...szólj a Mohácsinak szerezzen neked is vízumot....:-DDDDDDDDDD”
 • 10. xer 2009. február 23. 21:24
  „Mennyi pénznek kéne még eltűnni az országból vagy meddig kéne esni a forint árfolyamának hogy az a párezer fanatikus aki még kitart gyurcsány mellett azt mondja elég. Az idén eddig 20 milliárd ft-ot tapsolt el a kormány.
  Ma már muttatak a tv-ben egy 50-es férfit akinek banki értesítő volt a kezében a háza elkobzásáról. Az USA-ban ha jól tudom se a házat se az autót meg még egy csomó dolgot nem vehetnek el még válságban sem.
  Magyarország legszégyenteljesebb korszake elkezdődött.”
 • 9. dodó 2009. február 23. 21:12
  „Na ugye?”
 • 8. Nobody 2009. február 23. 21:02
  „Hát már ,hogy is oszlatta volna fel magát?Ilyen gazdasági helyzetben ki az a barom,aki önként lemond a munkahelyéről,még ha olyan visszataszító és rosszul fizető is,mint az övéké?:)
  A lejtőn nincs megállás,tehát ha elmentek volna a francba ezek,jobbat (jelenleg) nem találnánk-mert ugye mi választanánk a jobbat?-olyat aki kilapátolna bennünket a sz...ból.”
 • 7. gardista33 2009. február 23. 20:53
  „flekszinek:szelso balosok voltak!ime a bizonyitek:
  http://index.indavideo.hu/video/Az_operabal_ostroma?action=video_site&video_title=Az_operabal_ostroma%3Ftoken%3D4c02239e1c4199ea7ee205704c073996”
 • 6. flexsnake 2009. február 23. 20:07
  „De egyáltalán hogy lehet valaki olyan töketlen hogy hitt benne? feribá világosan megmondta hogy ő nem mond le, ő nem akkor a párt is marad. Majd persze megszavazzák hogy az egész bagázs menyjen a picsbe... ha 100 ember nem tudta elzavarni őket ilyen-olyan tüntetéssel majd biztos megfutamodnak :D Azt a kis időt még ki lehet bírni aztán majd talán nem választják meg őket újra. Talán, de erős a gyanúm hogy mégis.”
 • 5. LukSzusz 2009. február 23. 20:00
  „Akkor van népakarat vagy nincs?Egypárt rendszer az van,tovább sodródunk a szakadék felé.Gratulálok kedves elvtársak és elvtársnők,barataim.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendvédelmisek nyugdíja nem változna

Nem vonatkozna a nyugdíjkorhatár emelés és a 13. havi nyugdíj megszüntetése a rendvédelmi… Tovább olvasom