Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nem rúghat és nem üthet a rendőr

A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos, kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van.
A pénteki Népszabadság ismerteti a szolgálati szabályzat módosításának tervezetét, amely előírja azt is, hogy a nemi szervek még ebben az esetben sem vehetők célba.

Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre" - többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor "az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon" - olvasható a lapban.

A tervezet a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait azzal is szigorítaná, hogy a testi kényszert alapvetően az intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátozná. Az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is - a rendőr elleni közvetlen támadás elhárításának kivételével - kategorikusan tiltaná.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. flexsnake 2009. augusztus 15. 21:00
  „62. hozzászólás Mathiasking 2009.08.14. 20:25

  ,,Magamból kiindulva én betartom a törvényességet, ezért várom el viszont!"
  moderálva”
 • 62. Mathiasking 2009. augusztus 14. 20:25
  „46. hozzászólás nekromonger 2009.08.14. 12:24

  Hülye! Amennyiben neked ez jött le, akkor rászolgáltál a megszólításra!

  47. hozzászólás Kaccat 2009.08.14. 13:17

  Magamból kiindulva én betartom a törvényességet, ezért várom el viszont!

  Kérdésem: Ettől a jogszabály változástól több rendőr lesz az utcán?”
 • 61. Power 2009. augusztus 14. 20:25
  „Csak csíphet és haraphat...:)”
 • 60. Celtis 2009. augusztus 14. 18:53
  „De még ha rendőr is lőtt, ballisztikus legyen a talpán, aki bebizonyítja, hogy nem az úttestről felpattanó golyó repült az illető szemébe.”
 • 59. flexsnake 2009. augusztus 14. 17:16
  „57. ha divatos lenne már nem egy eset volna. Egy ember kinyomta a saját szemét ennyi. Nem bizonyított hogy nem a csőcselék lőtte ki.”
 • 58. tihumachina 2009. augusztus 14. 16:34
  „Szerintem teljesen rendben van ez a tervezet.
  Nem ujkeletu dolog, mashol is "forgalomban van".
  a rendor a rend ore.
  attol kulonb a bunozoknel, hogy betartja a szabalyokat. Mikor szemeket lottek ki akkor arra hivatkoztak, "csak a munkam vegzem".
  Remelem ezutan is vegezni fogjak.”
 • 57. tihumachina 2009. augusztus 14. 16:30
  „56.
  ahhoz kepest divatos.”
 • 56. Logaritmus 2009. augusztus 14. 16:16
  „"csókolom, a szemkilövetést mikor tiltják meg?"

  Most is tilos.”
 • 55. mittudomka 2009. augusztus 14. 15:45
  „54. hozzászólás YoDa 2009.08.14. 15:26
  Ott van a pont. Nagyon unom már, hogy folyton a bűnözők jogaival jönnek.”
 • 54. YoDa 2009. augusztus 14. 15:26
  „Ez megint csak látszat-tevékenység!

  Amit most a jogszabályba be akarnak vezetni, arra már évek óta van rendőrségi belső utasítás.

  Én meg azt vezetném be, hogy aki rendőrre vagy egyéb hivatalos ill. közfeladatot ellátó személyre vagy járműre támad, az a tettével ott helyben azonnal lemond az összes - az Alkotmányban meghatározott - emberi jogáról, kivéve az élethez való jogról.”
 • 53. Léni 2009. augusztus 14. 14:55
  „Majd a morvai /nem véletlenül kisbetű/ elképzelése szerinti rendőrségnek lehet, hogy még levegőt
  sem lehet venni!
  Az utcán örjöngő csőcselék meg örüljön, hogy csak gumibotot és gumilövedéket kap! Van olyan bezzeg-
  ország, ahol ilyesmiért keményebbet is kapnak és senki nem vonja kétségbe a rendőrök jogait!”
 • 52. flexsnake 2009. augusztus 14. 14:44
  „5. mikor a cigó hátulról a nyakadba ugrik és a kést tolja az ádámcsutkádra, mond neki hogy nem bűnöző.... ne is tegyél semmit, erre van 3másodperced aztán ha szerencséd van elvérzel, ha nincs akkor megfulladsz a saját véredtől.
  Jogos védelmi helyzetben, menthető felindulásból még agyon is verhetem.”
 • 51. jozicsenko 2009. augusztus 14. 14:44
  „csókolom, a szemkilövetést mikor tiltják meg?”
 • 50. mosómasa 2009. augusztus 14. 13:29
  „Lehet, hogy már a cigány- demonstrációra készítik fel "szegény" rendőreinket! Nehogy még baja essék valamelyik kisebbséginek! Én is kiküldeném intézkedni azt, aki kitalálta ezt az egészet. Eddig se mertek semmit se tenni a rend "őrei", de ezek után még annyit se fognak.”
 • 49. sujokbálint 2009. augusztus 14. 13:22
  „Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre és cigányokra" - többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet.”
 • 48. DMagóg 2009. augusztus 14. 13:21
  „Semmi gond! Aki a rendeletet kitalája, menjen ki rendőrként intézkedni, majd utána legyen ilyen nagy esze.

  Persze, ha egy jogkövetővel szemben lének fel, ott kell lenni ilyen szabálynak, de egy ellenszegülő, támadó esetében félre kell tenni ezeket a szabályokat!”
 • 47. Kaccat 2009. augusztus 14. 13:17
  „"Legyen elvárható az állampolgárnak az, hogy a testület és tagjai az állampolgár és az állam érdekeit védve teljesítenek szolgálatot a törvényes rend és igazság nevében"

  ez így nagyon szép, és elméleti :-)
  de akkor legyen elvárható az is, hogy az állampolgár állampolgár módjára viselkedjen és az állam érdekeit védve éljen..

  nem lehet ennyire sarkosan nézni a dolgokat. Éppen ez a baj, hogy a sok jog között a kötelesség elsikkad..

  ez ugyanaz az, mint amikor "állatkínzásról" van szó, akkor mit tekintünk annak...
  a vérmes állatvédő kinzót kiállt, ha egy kutyát elütnek, nem számít, hogy a kutya milyen károkat okoz/okozhatott volna ha nem elütik, hanem félrerántják a kormányt...
  minden csak nézőpont kérdése. Ráadásul sokan elfelejtik, hogy a kutyáért a gazdája felel, ha nincs neki akkor ki? Az állatvédők felelősséget fognak vállalni a kutyáért? Nem, naugye
  Egy állampolgár amennyiben nagykorú és cselekvőképes önmaga tettéért felelős, és ha nem úgy viselkedik, ahogy azt az állam, a társadalom, a szokásjog, és az erkölcs megkövetelné, akkor vállalja érte a felelősséget...
  Ennek betartatása lenne a rendőrök kötelessége, ha lenne hozzá eszközük, de jelenleg csak arra van joguk, hogy büntetéseket szedjenek, és pont azoktól szedik, akiktől egyébként a fizetésüket kapják, a többiekhez meg ilyen olyan hangzatos okokból nem nyúlhatnak...
  Akkor meg nem kell csodálkozni, hogy mindenki így áll hozzájuk, akkor is, ha nem az a rendőr tehet róla aki kiszabja a bírságot, viszont mint állampolgár vele kerülünk közvetlen kapcsolatba, nem a feletteseivel...
  Ez ugyanaz, amikor valaki az ügyfélszolgálatos fejét ordítja le, mivel vele van kapcsolatba, akkor is, ha nem az ügyfélszolgálatos felelős/ vagy tehet róla, hogy "odafent" milyen gagyi szarokat vásároltak össze, és forgalmaznak...”
 • 46. nekromonger 2009. augusztus 14. 12:24
  „44. Akkor foglaljuk törvénybe, hogy így kezdje az intézkedést a rendőr: "Ön adófizető?", mert ha igen a válasz akkor akár nyugodtan köphesse is le a rendőrt!
  Nevetséges!”
 • 45. PSissy 2009. augusztus 14. 11:54
  „41. Nem rossz szlogen!
  Ahogyan Rejtő egyik alakja mondta: Az nevet a végén, aki először üt!”
 • 44. Mathiasking 2009. augusztus 14. 11:53
  „36. hozzászólás bruhahaha 2009.08.14. 11:22

  Mielőtt szidnám vagy védeném a rendőrt egy valamit szeretnék leszögezni. A hivatásos szolgálatba lépésnek illetve a testületbe való felvételnek vannak szigorú kritériumai. (fizikai, pszichikai, mentális, nemzetbiztonsági, stb.) Önként megy rendőrnek aki rendőr szeretne lenni. Tegyünk már pontot a végére: aki rendőr, az legyen méltó az egyenruha viselésére és szolgálja azokat, akiknek az adójából tartja fent a testület és a személyi állomány magát. Innen kezdve ne jöjjön senki8 az ADRENALINNAL meg minden más barom kifogással. Legyen elvárható az állampolgárnak az, hogy a testület és tagjai az állampolgár és az állam érdekeit védve teljesítenek szolgálatot a törvényes rend és igazság nevében.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezres demonstrációt szerveznek a romák

Legalább kétszázezer embert várnak a szervezők arra az őszi demonstrációra, melynek fő célja felhívni a figyelmet a romákat érő diszkriminációra. Tovább olvasom