Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem született több beteg baba

Napvilágot látott az a hír, hogy a kilencvenes évektől harmadával több Down-szindrómás született.
A Down-szindróma gyakorisága az anyai életkorral párhuzamosan emelkedik. Míg egy 20 éves nőnek 1:2000, egy 35 évesnek 1:250, egy 40 évesnek 1:100, egy 45 évesnek 1:50 a valószínűsége van, hogy ilyen beteg babát szüljön – mondta lapunk érdeklődésére Gardó Sándor professzor. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa érdeklődésünkre elmondta: 35 év felett ugrásszerűen megemelkedik a gyakoriság.

A Down-szindrómásoknak azonban csupán 30 százalékát szülik a 35 éven felüliek, mivel ők vannak kevesebben, a 70 százalékát viszont a 35 év alattiak, ők vannak többen.
E betegség teljes biztonsággal csak a magzat kromoszómavizsgálatával mutatható ki, ami a magzatvíz sejtjeinek tenyésztése útján történik. A magzatvízvételre a 17–18. héten kerül sor. Nyilvánvaló, hogy az összes terhesség kromoszómavizsgálata nem lehetséges, erre sem kapacitás, sem pénz nincs, de nem is szükséges. A vizsgálat nem veszélytelen, magzatvízminta vételét követően ugyanis spontán vetélés is bekövetkezhet. Ennek valószínűsége 1–2 százalék.

Jelenleg a magzati kromoszómavizsgálatot az alábbi terheseknek ajánlják fel: 35 éves kor felettiek, bizonyos kóros ultrahangleletek esetén, amelyek Down- szindrómára utalhatnak, az anyai vérből kimutatott hormonok és fehérjék szintje szintén utalhat magzati kromoszóma-rendellenességre. Amennyiben a kockázat fokozott, úgy elvégzik a magzati kromoszómavizsgálatot. Újabban a megyében is bevezették a terhesek szérumszűrését, amire a 15. héten kerül sor. A szérumszűrés Győrött a terhesgondozás része és ingyenes. Gardó professzor kiemelte: egyetlen szűrőrendszer sem 100 százalékos biztonságú. Az ultrahang és a szérumszűrések kombinált alkalmazása a Down-szindrómás terhességek 80–85 százalékára hívja fel a figyelmet.

A Győri Klinikai Genetikai Központban az elmúlt 5 évben az észak-dunántúli régióból (Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megye) 24 Down-szindrómát ismertek fel a szakemberek méhen belül, illetve a terhességet megszakítva. Ugyanakkor 30 ilyen beteg csecsemőt diagnosztizáltak, ők tehát megszülettek.
Ami a gyakoriságot illeti: a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásától szerzett információk szerint a professzor közölte: a Down-szindróma gyakorisága az utóbbi években nem emelkedett országosan, évente 130–140 esetet jelentenek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártély: téma és korcsolyapálya

A közélet, a kultúra, a gazdaság, a sport jeles Csongrád megyei képviselőit kérdezzük sorozatunkban… Tovább olvasom