Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nem találják a fegyverrel menekülő rabot

Fegyverrel megszökött egy 38 éves elítélt a katonai ügyészségről pénteken. Az azóta már körözés alatt álló Tamás Imre Zoltán a mosdóban támadt az őrre, aki súlyos sérüléseket szenvedett.
A 38 éves Tamás Imre Zoltán 10 óra 50 perckor leütötte őrét a Katonai Ügyészség mosdójában, majd annak fegyverével elmenekült - Budapest kivezető útjait órákra lezárták, kommandósok ellenőrizték az autókat, a közlekedés megbénult - az őrt súlyos sérülésekkel ápolják

Az országos parancsnok közleményében azt írja: 10 óra 50 perckor eddig tisztázatlan körülmények között szökött meg a fogvatartott. Leütötte az őt előállító büntetés-végrehajtási felügyelőt és elvitte a fegyverét. A büntetés-végrehajtás intézkedést tett a fogvatartott elfogására, a férfit a rendőrség bevonásával keresik - írja Csere László.

Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese péntek délután megerősítette az értesüléseket, miszerint a férfit tanúkihallgatásra, valamint iratbetekintésre vitték a Katonai Ügyészségre. A bv-dandártábornok azt is megerősítette, hogy a szökésben lévő férfinél egy, a büntetés-végrehajtásnál rendszeresített parabellum maroklőfegyver és két tárban 28 lőszer van.

"Az előállítását követően vécére kéredzkedett a fogvatartott" - mondta Biczó László, hozzátéve, hogy a férfi úgy tett, mintha a dolgát végezné, majd nekitámadt a felügyelőnek. Dulakodni kezdtek, amelynek során az őr súlyosan megsérült, ezért kórházba vitték, ahol a parancsnok-helyettes személyesen is meglátogatta. Mint Biczó László elmondta: munkatársukat vélhetően a hétvégén megfigyelésre benntartják a kórházban.

Arra kérdésre, hogy levették-e a bilincset a férfiről, Biczó László azt mondta, hogy erre még nincs "megnyugtató információja". Közölte: az egyik lehetőség szerint az elítélt szabadította ki magát a bilincsből, a másik szerint "ha olyan dolgát végezte volna, akkor a felügyelet ahhoz, hogy kulturáltan tudja végezni a dolgát, leveheti ilyenkor a bilincseket". Az viszont biztos, hogy a vezető-bilincs rajta volt a férfin.

Biczó László kijelentette: mint ilyen esetben mindig, belső vizsgálatot indítottak az ügyben, amely jelenleg is tart. Hangsúlyozta: "a felügyelő vétkes mulasztást nem követett el". A parancsnok-helyettes elmondta: nyolcéves fegyházbüntetését töltötte az elítélt, 2014-ben szabadult volna, de más büntetőeljárás is folyamatban volt ellene. Tamás Imre Zoltán bűnlajstromán rablás, csalás, okirat-hamisítás, garázdaság, orgazdaság és zsarolás is szerepel.

Arra a kérdésre, hogy az épületből hogyan juthatott ki a férfi, Biczó László azt mondta, erről sincs "pontos információja". Hozzátette: tudomása szerint az épület kapujában civil biztonsági szolgálat működik, "nem hiszem, hogy akadályba ütközött, ha ő lendületesen kifutott az épületből".

Péntek délután megbénult a forgalom a fővárosban a fokozott rendőri ellenőrzések miatt - mondta a BKV fődiszpécsere péntek kora délután.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese pénteken nem sokkal 15 óra előtt azt közölte: a korábban elrendelt útzárakat feloldották, a rendőrség azonban szúrópróbaszerűen ellenőrzi a kivezető szakaszokon az autókat. Mint mondta, korábban valamennyi kivezető szakaszon belenéztek az autókba, valamint a pályaudvarokat is átvizsgálták. Kormos Endre arra a kérdésre, hogy azért oldották-e fel az útzárakat, mert elfogták volna a szökevényt, nemmel válaszolt.

A távirati iroda értesülése szerint egy 2003-ban elkövetett benzinkútrablás miatt ítélték el a pénteken megszökött férfit. 2003. augusztus 25-én a IX. kerületi Kén utcában rabolt ki egy benzinkutat, majd három héttel később elfogták.

A rendőrség akkor azt közölte: a gyanúsítottat az ORFK terrorelhárító szolgálata fogta el Kiskunlacházán, egy hétvégi házban szeptember 13-án, "a nála foganatosított házkutatás eredményre vezetett". Elmondták azt is, hogy a férfi ellen más bűncselekmények miatt több elfogatóparancs is érvényben volt.

A BRFK péntek délután a rendőrség internetes honlapján közölte, hogy Tamás Imre Zoltán 38 éves budapesti lakos ellen hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés bűntette miatt folytat eljárást. Tamás Imre Zoltán mintegy 180 centiméter magas, erős testalkatú, barna hajú, dús szemöldökű, kék szemű, magas homlokú férfi, füle fejéhez simuló, nyaka vastag, szája vékony, halkan beszél.

Az elítélt férfin a szökésekor úgynevezett mákos formaruha volt, amely alatt zöld színű pólót viselt. A rendőrség közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfi támadásától tartani lehet, ezért a feltartóztatásával ne próbálkozzanak az emberek.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes téli trend

A rubinvörös teszi ragyogóvá a szokásos téli színeket: a feketét-fehéret és a szürkét, a türkiz… Tovább olvasom