Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nem találnak helyszínt a magyar-magyar kiegyezéshez?

Tiszteletre méltó Markó Béla paternalizmusa, ám nem elegendő az egyezséghez - állítja Tőkés László EP-képviselő, Markónak azon hétfői levelére reagálva, melyben az RMDSZ elnöke megismételte a szövetség és a Magyar Polgári Párt (MPP) közötti belső koalícióra tett javaslatát.
Az RMDSZ és az MPP között közvetítő Tőkés szerint július elejei marosvásárhelyi találkozójukon abban maradtak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetemen folytatják az egyeztetéseket, ezzel szemben az RMDSZ elnöke három másik helyszínt javasolt hétfői levelében. "Ezek után nemigen tudom, hogy mit higgyek az RMDSZ megegyezési szándékáról" - mondja Tőkés, hozzátéve, hogy "ilyen viszonyok között nehezen tudom elképzelni, hogy elkötelezett közvetítési erőfeszítéseim miképpen vezethetnének eredményre".

Tőkés kifogásolja, hogy Markó "a nemzeti összefogás imperatívuszának" ügyét olyan lekicsinylő módon fogalmazza meg, hogy "az RMDSZ és a Szövetségen kívüli politikai csoportosulás"; vagy pedig "odafigyelés a velünk elégedetlenekre, a minket bírálókra, arra a bizonyos 15 százalékra". Az MPP ugyanis a romániai magyarság szavazatainak 15 százalékát szerezte meg a helyhatósági választásokon.

Az EP képviselő is újabb helyszíneket javasol a választási együttműködéshez szükséges tárgyalások lebonyolítására: ez Tusnádfürdő vagy pedig Bálványosfürdő. "Kissé mulatságos is volna, hogyha tábori rendezvényünk helyszínéről megbeszélés végett máshová utaznánk" - vélekedik, hozzátéve, hogy tudomása szerint Markónak a Tusnádfürdőn tartózkodó Orbán Viktorral is egy találkozója van előkészületben.

Hétfői levelében Markó július 18-át, 19-ét vagy 20-át javasolta a megbeszélésekre, helyszínként Sepsiszentgyörgyöt, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt és Marosvásárhelyt vetett fel.

Orbán a hét végén részt vesz a Tusnádfürdőn megszervezett szabadegyetemen. A Fidesz elnöke minden évben részt vesz a rendezvényen, melynek záróbeszédét is ő tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a IX. Veszprémi Utcazene Fesztivál

Kedden délután megkezdődött a IX. Veszprémi Utcazene Fesztivál. Öt napon át a város nyolc helyszínén… Tovább olvasom