Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Nem teszünk eleget a gyermekáldásért

A magyar népesség 2010 nyarán a tízmilliós lélektani határ alá csökken. Czeizel Endre, az ország legismertebb genetikusa úgy véli: nőne a gyermekvállalási kedv, ha meghatározhatnánk a második gyerek nemét – ezért ma öt év börtönt kaphat az orvos.


A családtervezésre sem tanítjuk meg a gyerekeket, és az egészségügy nem támogatja a rendellenességek megelőzését.

Hetvenöt éves múlt áprilisban dr. Czeizel Endre, Magyarország legismertebb orvos genetikusa, akinek huszonéves korától életcélja a magzati élet, egészség védelme. 1973 óta tart genetikai tanácsadást. Magyarország népessége várhatóan 2010 nyarán csökken a tízmilliós lélektani határ alá – a professzor szerint az illetékesek messze nem tesznek meg mindent sem a gyermekvállalási kedv serkentéséért, sem a magzati rendellenességek elkerüléséért.
felértékelődött 

A  gyerekek egészsége

– Az én álmom az lenne, hogy a párok az első gyerek előtt tisztázzák a genetikai hátteret a családban, az esetleges betegségeket – árulta el, mi-
után arról érdeklődtünk: milyen problémákkal fordulnak hozzá leggyakrabban. – Az a gondom, hogy általában már a baj bekövetkezte után keresnek meg: sikertelen terhességek, fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok miatt.


Ma az anyák nagy része dolgozik, nem vállalkozik két-három gyereknél többre, így felértékelődött a gyerekek egészsége. Az orvostudomány próbál segíteni abban, hogy egészséges babák szülessenek, de már későn. – A magzati szűrések, ultrahangvizsgálatok során elvileg felismerik a rendellenességeket, például a Down-kórt, a nyitott gerincet, és az anya a 24. hétig dönthet: megtartja-e a sérült gyermeket. Egy nyitott gerincű ember életminősége sohasem lesz jó, ám egy olyan, könnyen műthető rendellenességnél is elveteti a babát háromból két anya, mint a nyúlszáj – mondta el a professzor. Holott a megelőzésre ma már a tudomány nagyon jó lehetőségeket kínál, csak az emberek nem tudnak róla, és a magyar egészségügy sem nagyon támogatja ezeket.


Vitaminnal védett magzatok

A magzatvédő vitamint sem, holott amikor hatezer várandósnak adták az első három hónapban, kiderült, hogy a nyitott gerinc 90 százaléka, a húgyúti rendellenességek kétharmada, a szívrendellenességek fele és a végtaghiányok harmada kivédhető vele. Mégis: inkább támogatja a tb, hogy megöljék ezen magzatok 95 százalékát. A teendőkről sem mindig világosítják fel a leendő anyukákat: például arról, hogy ha nem esett át rubeólán, bárányhimlőn, az oltással megelőzheti, hogy elkapja, és károsodás érje a magzatot.

Nem javítana a helyzeten, ha már kamaszkorban oktatnának családtervezési ismereteket? – érdeklődtünk. – 1996-ban azért vállaltam el a Nemzeti Egészségtani Intézet főigazgatóságát, mert a parlament elfogadta a Nemzeti alaptantervet, és ebben benne volt, hogy az iskola feladata felkészíteni a gyereket a családi életre. Ahogy a Pitagorasz-tételt, azt is meg kell tanulni, hogyan védekezzünk például a nem kívánt terhesség ellen. Sok mindent kellene megmagyarázni a gyerekeknek, akik nem buták, nyitottak és szerették ezt a tantárgyat. Mégis megszüntették, pedig ez lenne az első szint – osztotta meg velünk a professzor. A következő a terhesgondozás. 8–10 hetes terhesen mennek el orvoshoz a leendő anyukák, amikor már ˝kész˝ a magzat, tehát szükség lenne arra is, hogy felkészítsék a nőket, párokat a fogamzásra, megismertessék őket az optimális családtervezéssel. Ahogy minket nem készítettek erre fel, mi sem készítjük fel a mostani generációt, és ez nagyon nagy bűn.


Fiú vagy lány?

Ami a gyermekvállalási kedv növelését illeti: Czeizel Endre 1996 óta küzd érte, hogy azon házaspárok, akiknek ez fontos, megválaszthassák a születendő második és harmadik gyermek nemét. Ezt az ondósejtek elkülönítésével megoldhatná az orvos: fluoreszkáló festékkel megfestve ugyanis az Y kromoszóma fénylik, míg az X kromoszóma sötét marad.

Természetes úton nem lehet így megtermékenyülni, de a mesterséges megtermékenyítés ebben az esetben nem jár hormonkezeléssel, fájdalmatlan és gyors. Az ellenzők azonban tiltakoznak, mondván: mindenki fiút akarna. – Nem látom be, mi szól e módszer ellen. Ha egy párnak már van egy gyermeke, ellentétes neműt akar. Az ondósejteknek sem árt a művelet, nagyon sok mindent kibírnak. Arra sem hivatkozhatunk, hogy az isteni teremtésbe ne szóljon bele az ember, hiszen a magyarok 80 százaléka nem vallásos – hozott fel néhány érvet a genetikus professzor, aki szerint az emberekre kellene bízni a döntést.


Öt év börtön az orvosnak

A pszichológusok szerint is jobb, ha ellentétes neműek a testvérek, mert jobban megismerik a másik nemet. Az egykéknek fontos a testvér, mert sérülékenyebbek, önzőbbek, gyakoribb körükben az öngyilkosság és a depresszió.


Persze az ondósejtek elkülönítésével végzett módszer nem százszázalékos, na de ha nem a vágyott nemű baba születik végül, akkor is „nyertünk" egy új gyermeket. Ennek ellenére jelenleg Magyarországon öt év börtönbüntetést kaphat az az orvos, aki alkalmazza. Pedig húszezerrel több gyermek születne így három éven belül.



Családban maradhat a szakma

Czeizel Endre édesanyja varrónő, édesapja pedig szobafestő volt. Három gyermeke született, nagy sajnálatára egyikük sem követte a genetikusi hivatásban: színházi rendező, könyvtervező, illetve pedagógus lett belőlük. Legidősebb unokája azonban szintén genetikus szeretne lenni, a szakmai kiteljesedésben így segítheti nagyapja hatalmas könyvtára, tudása, kapcsolatrendszere. A professzor úgy véli, óriási  előny a mentor, mert ha az ember mindent legalulról kezd, nincs elég ideje.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2010. június 13. 07:07
  „Czeizel Endre : nagyra becsülöm, de azért a dokki gyereke is át állt a túlsó oldalra! Meleg !
  ,, az ország legismertebb genetikusa úgy véli: nőne a gyermekvállalási kedv, ha meghatározhatnánk a második gyerek nemét"

  Hát ez nagy baromság ! Baranyában szokták azt mondani, hogy mindegy, hogy fiú vagy lány, csak <moderálva> legyen!
  Hajdúban: meg van a GYEREK meg a lány !

  Szerintem : egy gyerek státuszszimbólum! Két gyerek egy gyerek! Három gyerek egy család!
  A gyerek vállalás nagy felelősség és igen költséges dolog. Valószínűleg az elmúlt húsz év érték válsága inkább bejátszik a gyerekvállalási kedvbe mint az anyagiak.
  A roma nevű cigányokról nem is merek írni !”
 • 11. ALBERT 2010. június 12. 23:38
  „Biztos munkahelyek, sok,sok, szociális lakás építés, úgy mint 30-40-éve, hogy legyen a szaládnak jövöje. szerintem többen vállalnának gyereket.”
 • 10. SZEMOKA 2010. június 12. 21:43
  „Nekem két lányom van, de ha a harmadik is tuti lány lenne simán bevállalnám. Ja, és van ismerősöm is aki szintén emiatt nem meri bevállalni a harmadikat.
  Biztos nagyon sokat számítanak az anyagiak, de szerintem az első megszületését halogatják leginkább az emberek, nem a másodikét.”
 • 9. Aranea 2010. június 12. 21:32
  „"cigánygyerekeket exportált az USA-ba" Nem értem, mi bajod van vele: kifejezetten hasznos tevékenység.
  Úgyis szaporodnak annyira, mintha eleve exportra termelnének...”
 • 8. TTT 2010. június 12. 21:30
  „Czeizel budapesti emberektől vett mintát és ezek génjeiből megállapította, hogy az egész magyarság milyen génekkel rendelkezik, ennyit a tudományosságáról..”
 • 7. TTT 2010. június 12. 21:28
  „Hülyeségeket beszél, mint eddig is. Ha valaki minden áron fiút akar akkor így elsőre lehetne fia, de egyébként meg lehet hogy csak a harmadik gyereke lesz fiú. Így pont kevesebb gyerek születne. Egyébként se kell mindenbe beleavatkoznunk..”
 • 6. dodó 2010. június 12. 20:50
  „Ez az a Czeizel, aki 5-15 ezer dollárért (sajét zsebbe) cigánygyerekeket exportált az USA-ba? Volt egy jó kis pere is, de hála a fajtiknak, megúszta.”
 • 5. neggjo 2010. június 12. 20:03
  „a gyermekvállalás körül egy baj van ... nincs munka pláne olyan ami fizet is”
 • 4. osszeomlas 2010. június 12. 19:18
  „Endre = EPIC FAIL
  Szerinte az emberek legnagyobb baja gyermekvállalás körül a gyermek neme? Néhány száz éve akkor miért nem volt ez gond?
  Ő is csak a nagytőke népszerűsítője, nem a neme, hanem az ellátása a gond a gyermeknek. Nem is vállalnék gyermeket, ha nem tudom 100%-ig biztosan, hogy megtudom neki adni, azt, ami megilleti.”
 • 3. deszkás 2010. június 12. 18:26
  „Hogy állami gondozott legyen?”
 • 2. Öszintenő 2010. június 12. 16:46
  „Valóban nőne a gyermekválalási kedv, ha el is TUDNÁ TARTANI a szülő a gyermekét!
  Sokan úgy vagyunk vele, hogy önmagunkat sem bírjuk eltartani!Hiába szeretnénk szívvel-lélekkel gyereket, ha az agyunk azt mondja NEM,mert te is nélkülözöl, s ÉSSZEL gondolva így nem mehet!
  Hiába szeretnénk sokan.........”
 • 1. pityesz76 2010. június 12. 16:33
  „??? hol él ez?
  semmi köze a a 20 éve tartó kilátástalan jövönek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyelmű úszót mentett egy vitorlázó a Balatonon

Szombat hajnalban alkoholfogyasztás után egy 20 éves fiatalember úszva indult el Balatonvilágosból… Tovább olvasom