Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Nem tudják a háziorvosok kell-e számlát adniuk

Bizonytalanok a háziorvosok, hogy január első napjától kell-e számlát adniuk. A kormány egy korábbi jogszabály javítását is összecsomagolta ugyanis a pénztártörvénnyel, ezt viszont a köztársasági elnöki vétó miatt nem lehetett kihirdetni.
Így aztán hatályban maradt az a tavalyelőtt hozott törvény, amely szerint a háziorvosoknak 2008 januárjától tételes elszámolást kell adniuk a pácienseknek.

Mivel viszont a háziorvosi szolgáltatásokat átalányban finanszírozza az OEP, az egyes orvosi műveleteknek sincs külön ára, tehát számlát sem lehet adni. Ezt a kormány korábban belátta és a pénztártörvényben mentesítette volna a háziorvosokat e kötelezettség alól, ezt a törvényt azonban az államfő egyelőre (más okokból) nem írta alá.

A Népszabadság úgy tudja: nem valószínű, hogy a helyzet rendezéséig az egészségbiztosító ellenőrzi a számlaadást. A Népszava viszont az egészségügyi tárca államtitkárát idézve azt tudatja: januártól a háziorvosoknak elszámolási nyilatkozatot kell adniuk a betegeknek. Kincses Gyula is megerősíti azonban, hogy a rendelkezést a szaktárca megváltoztatná.

Olvasóink írták

 • 2. 35 éve adózó 2008. január 05. 14:52
  „Ha jövedelme származik belőle,és bevétel őt illeti,akkor mi a kérdés?
  Érdekes hogy ha kiadásai vannak akkor tudja kérni a számlát a háziorvos is.
  Európában (ahol elvileg élünk) így szokás.
  Ugyanis ez alapján tudják leellenőrizni a jövedelmét.
  Azért írom ilyen egyszerűen mert ezeket az alapfogalmakat már a kisiskolások is értik.
  Csapodárnak igaza van,de ez egy másik téma.”
 • 1. csapodár 2008. január 04. 12:47
  „Ebben az országban az országgyüllési képviselóknek kellene az egy ciklus alatt pofátlanul számla nélkül felvett 18 milla után előszőr visszamenőleg is kifizettetni velük a jőv.adót,ne csak mindig a bérből élőket nyuzzák mert ennek nem lesz jó vége.Minek ekkora országnak 384 ingyenélő balfácán képviselő?!Angliában az alsó és a felsőház létszáma 200 fő.Mikor térnek már rá a választási törvény módósítására,ami már rég elavult.A pártok tartsák el önmagukat,ha annyira elkötlezetek az elvükért,amit ha hatalomra kerülnek nem tartanak be sohsem.Az ujságíró társadalom miért ne tartja azt a témát fontosnak,hogy állandó napirenden legyen az igérgetó pártok kontrollja?!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar mutyi: százezret kért a soltvadkerti hivatalnok

Őrizetbe vette csütörtökön a rendőrség a soltvadkerti önkormányzat egyik munkatársát, mert százezer… Tovább olvasom