Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem tudják elkölteni az uniós pénzeket Romániában

Brüsszelben és Bukarestben egyre erősebben aggódnak amiatt, hogy Románia képtelen felhasználni az európai uniós pénzeket. Tavaly decemberben 266 millió eurót már elveszített az ország miatt, hogy a pályázatokon elosztható pénzt nem tudták elkölteni.
A romániai sajtóban megjelent adatok szerint a tagjelölt ország az EU-támogatásnak még a 40 százalékát is alig képes felhasználni.

Egy héttel ezelőtt szokatlan lépésre szánta el magát Sebastian Vladescu pénzügyminiszter: felszólította Calin Popescu Tariceanu román kormányfőt, hogy fogja munkára a minisztereket, továbbá központilag ösztönözzék az érintetteket arra, hogy valósítsák meg a 2004-2005-ös PHARE-programok keretében, vissza nem térítendő támogatást nyert pályázatokat, amelyek összértéke mintegy 800 millió euró.

A pénzügyminiszter figyelmeztetett: „van olyan borúlátó forgatókönyv", amely szerint Brüsszel visszavonja a nagy infrastrukturális beruházásokra szánt PHARE-támogatást (több mint 100 millió eurót), s elhalaszthatják a PHARE ’2006 folyósítási egyezmény aláírását is.

A pénzügyminiszter már februárban írásban figyelmeztette a román minisztériumokat a feltételek teljesítésének elmulasztásával járó kockázatokra. Április végén a miniszter személyesen találkozott a PHARE-programok kedvezményezettjeivel, és megállapította, azok nem dolgozták ki a versenytárgyalások kiírásához szükséges dokumentumokat, és nem továbbították azokat jóváhagyásra.

Anca Boagiu integrációs miniszterasszony a román parlamentnek címzett levélben elismerte, hogy tavaly decemberben a humán erőforrás-fejlesztési célokra (munkanélküliek integrációja, alkalmazottak továbbképzése stb.) szánt 266 millió eurót veszített el az ország a projektek határidejének lejárta miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalna munkát Nyugat-Európában?

Tovább olvasom