Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Nem tudják mi okozta a műegyetemi lőtértüzet

A tűzvizsgálók nem tudták megállapítani, hogy mitől kezdett égni augusztus 8-án este a műegyetemi lőtér fala. Ha az elhunyt tűzoltók légzőkészülékeinek vizsgálata sem vezet eredményre, akkor megszüntetik az eljárást.
Nem tudni mitől gyulladt ki a golyófogó fal a Műegyetem alagsorában. A napilap Tóth Gábor ezredestől, a fővárosi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől értesült arról, hogy befejezték munkájukat a tűzvizsgáló szakemberek, akik az augusztus 8-i, három fővárosi tűzoltó életét követelő tűzvész keletkezésének okát vizsgálták.

A tűzvizsgálók és a rendőrségi tűzszerészek annyit derítettek ki, hogy sem elektromos hiba, sem illegális anyag, sem robbanószer, sem engedély nélkül használt fegyver lőszere nem okozhatta a tüzet. Amit tudni lehet, az annyi, hogy a golyófogó fal kezdett először égni az alagsori lőtéren.

A napokban készül el egy másik szakértői irat is, ami a három, füstmérgezésben elhunyt tűzoltó légzőkészülékének állapotát elemzi.

A vizsgálatra független szakértőt kértek föl, aki nem tagja a fővárosi tűzoltóságnak, a szakember a németországi gyártóhoz is elutazott információt gyűjteni. Ha a jelentés azt állapítja meg, hogy nem voltak megfelelő állapotban a légzőkészülékek, akkor halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indít a rendőrség. Ha ez a vizsgálat sem hoz eredményt, akkor a közigazgatási eljárást megszüntetik.

A Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében található lőtéren augusztus 8-án este csaptak fel a lángok, az oltás közben füstmérgezésben meghalt három tűzoltó, akik azért mentek vissza a sűrű füsttel telített, labirintusszerű alagsorba, hogy megnézzék, vannak-e lent esetleg mentésre váró emberek.

A lőtéren a tűz keletkezésekor gyakorlatozó négy férfi a rendőrség adatai szerint szabályosan, engedéllyel tartózkodtak a helyiségben, ahol két pisztollyal és egy AK-47 klónnal gyakorlatoztak. A férfiak rendelkeztek fegyverviselési engedéllyel, a lőtér papírjai is rendben voltak.

A tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett oda, hogy a Műegyetem alagsorában augusztus 8-án kitört tűz oltásakor három tűzoltó életét vesztette, állapította meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom