Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem tudott megegyezni Blair a visegrádi négyek kormányfőivel

Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján.
Európának szüksége van költségvetésre, a V4-ek egyetértenek a büdzsében végrehajtandó reformok szükségességében, de azt nem fogadhatjuk el, hogy csak egyetlen ponton, a kohéziós politika terén hajtsunk végre változtatásokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blair-V4 találkozót követő sajtóértekezleten.

Tony Blair előző nap Tallinnban a balti államok vezetőivel tárgyalt, pénteken Budapesten a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnököt igyekezett elképzelései támogatásáról meggyőzni. Brüsszeli uniós diplomáciai források és a brit sajtó a hét elején arról számoltak be, hogy a brit EU-elnökség 25 milliárd euróval csökkentené az uniós büdzsét, illetve tíz százalékkal az új tagállamoknak járó felzárkóztatási forrásokat.

A sajtótájékoztatóról távol maradt cseh, lengyel és szlovák miniszterelnök nevében is beszélő Gyurcsány Ferenc azt mondta, nagyobb nyitottságra és megértésre lenne szükség a költségvetés mérete és az uniós pénzekhez való hozzáférés ügyében.

"A reform ne legyen helyettesíthető kizárólag a költségvetési kiigazítással" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Tony Blair hangsúlyozta, Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről. Hozzátette: a tíz új tagállamnak elemi érdeke, hogy még az idén megállapodás szülessen az uniós büdzséről, hiszen elképzelhető, hogy jövőre sem születik kompromisszum.

"Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nem lehet érdekük" - közölte Tony Blair.

Gyurcsány Ferenc a kompromisszumok esélye kapcsán megjegyezte, hogy a brit EU-elnökség még nem mondta ki az utolsó szót, igaz, hivatalosan még az elsőt sem. Az is elismerte, hogy "egyre jobban értjük egymást". Nem tartotta elfogadhatónak azonban, hogy a brit visszatérítésekhez és a közös agrárpolitikához nem nyúlna a brit elnökség, a kohéziós forrásokat viszont megkurtítaná.

"Olyat nem támogatunk, hogy az új tagországok fizessék ki a régi uniós kompromisszumok árát" - fogalmazott Gyurcsány.

Baráth Etele európai ügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter a héten azt mondta, a brit elképzelés hét év alatt mintegy kétmilliárd euróval, azaz 500 milliárd forinttal rövidítené meg a Magyarországnak járó fejlesztési támogatásokat az eredeti elképzelésekhez képest.

Tony Blair a sajtóértekezleten azt mondta, hogy a jövő hét elején teszi le az asztalra az EU hétéves pénzügyi perspektíváira vonatkozó elképzelést. Szerinte a büdzséjavaslat tartalma figyelemmel lesz arra is, hogy a hét végén a G7-ek pénzügyminiszterei brazil, indiai, kínai és dél-afrikai partnereikkel a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tárgyalások újraindításáról folytatnak megbeszélést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lucky Luke és a Daltonok

Hogy sikeresen hajthassák végre a tervezett bankrablást - és Dalton mama is büszke lehessen kicsi… Tovább olvasom