Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Nem vágják ki, átültetik a fákat a Ligetben

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városligetben, az érintett fákat át fogják ültetni.
Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni - mondta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak.

A csütörtökön megjelent interjúban Sághi Attila azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül - tette hozzá. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírják - tette hozzá.

Közölte: ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor azt tudja mondani, hogy "a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták". Jelezte: emögött "nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is", de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A műszaki igazgató a zöldfelület és a zöldterület fogalmával kapcsolatos kérdésre válaszolva ismertette: a zöldterület telekkönyvi kategória, nagyjából magát a közparkot jelenti. A zöldfelületet ketté kell választani - fűzte hozzá -: létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat.

A vita szerinte "parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra".

A Városligetben a múlt héten történt eseményekről azt mondta: látja, hogy a Liget projektnek vannak ellenzői, de "mintha nem tudnák pontosan, hogy mi ellen is tiltakoznak". Hozzátette: ez részben az ő hibájuk, mert a tájékozatlanság a tájékoztatás hiányosságaira is visszavezethető.

Sághi Attila beszélt a biztonsági emberek szerepéről is: úgy fogalmazott, "a projekttől idegennek és szükségtelennek" tartják ezt a fokú őrzést, de "a tiltakozás minősége ezt kívánta meg". Szavai szerint voltak hibák, de az őrző-védők "alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül". Közölte azt is: a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két vonalon késnek a vonatok a vihar miatt

Barcs és Babócsa között áll a forgalom. Tovább olvasom