Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Nem változott a gazdasággal kapcsolatos pesszimizmus

Ezen belül a fogyasztói várakozások sokat javultak, s két éve nem látott értéket értek el. Ez azonban még nem jelent kitörést a 2006. évi választásokat követően.
A gazdasággal kapcsolatos pesszimizmus 2008 júniusában lényegében nem változott áprilishoz viszonyítva - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készült konjunktúra-indexéből. Ezen belül a fogyasztói várakozások sokat javultak, s két éve nem látott értéket értek el. Ez azonban még nem jelent kitörést a 2006. évi választásokat követően, a várható megszorítások hírére kialakult nagyon pesszimista sávból. Az üzleti várakozások kissé romlottak.

Júniusban az ország várható gazdasági helyzetéről kialakított véleményen kívül, főleg a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai emelkedtek, de érezhetően kedvezőbbek lettek a munkanélküliségre vonatkozó várakozások is. A fogyasztók körében minden ágazatban látványosan javult a magyar gazdaság kilátásainak megítélése, bár azok összességében továbbra is kedvezőtlenek. Az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatóknál erősödött, az iparban viszont gyengült az áremelési szándék. A fogyasztók inflációs várakozása sokkal visszafogottabb lett. Az üzleti szektoron belül a korábban inkább optimista ipari és szolgáltatói várakozások romlottak, a jellemzően pesszimistább építőipari és kereskedelmi cégek várakozása viszont javult. Az építőiparban kissé javultak a várakozások. Ez a tendencia, ha nagyon szerény mértékben és alacsony szinthez képest, hullámzások mellett, de már hónapok óta érvényesül.

Olvasóink írták

  • 1. GKI 2008. június 30. 17:41
    „Miért változott volna, amikor ugyanaz a tróger banda irányítja, akik eddig is el...ták?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkolnak a postai kézbesítők

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek hétfőtől a postai kézbesítők. A leveleket, csomagokat és a… Tovább olvasom