Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Néma perc az áldozatokért

A kormány úgy döntött, a fővárossal közösen arra kéri a budapestieket, hogy holnap 12 órakor egyperces néma leállással fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatban.
Pénteken a fővárosban megállnak a tömegközlekedési járművek, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűznek. A kormány egyben felkéri a közmédiumokat, hogy 12 óra előtt egy perccel emlékezzenek az áldozatokra.
A Fidesz arra kérte tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy nevezze meg az augusztus 20-i tragédia politikai felelősét és váltsa le a jogszabályban megállapított felelőst, Szilvásy György kancelláriaminisztert. Az augusztus 20-i tűzijáték idején kitört viharban történt balesetek miatt senki sem ajánlotta fel lemondását, senki sem vetette fel politikai felelősségét, Gyurcsány Ferenc pedig hallgat – indokolta a kérést sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor frakcióvezető.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanakkor az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatos vizsgálati anyag áttanulmányozása után úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás ebben az ügyben – jelentette ki Danks Emese kormányszóvivő. Indoklása szerint a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma. A kormányszóvivő elmondta azt is, a szociális minisztérium felveszi a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival a méltányossági támogatás ügyében.
Nem tartja magát felelősnek a tűzijátékot szervező Nexus Kft., amelynek ügyvezetője úgy nyilatkozott: a társaság megdolgozott a pénzéért, a vizsgálat tisztázta őket.
Időközben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra is érkezett feljelentés „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt két feljelentés futott be a Legfőbb Ügyészséghez a vasárnap esti tűzijáték szervezésében és lebonyolításában részt vevők ellen. A feljelentéseket illetékesség hiányában a Fővárosi Főügyészségre továbbították. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom