Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nemcsak a húszéveseké a világ

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Nemcsak a húszéveseké a világ, azaz nemcsak pályakezdők keresnek állást, hanem sok esetben tapasztalt, tanult negyvenesek, sőt, ötvenes éveikben járók keresik fel a fejvadászt. Számukra nyilván már nem arról szól a karriertanács, hogyan kell megírni egy jó önéletrajzot...
"Az eddigi cikkei főleg a fiatal (friss diplomás) álláskeresőknek adtak tanácsot, de higgye el, vannak középkorú, 40-es, és talán még idősebb álláskeresők is, akiknek nem kell már elmagyarázni például, hogy milyen öltözékben jelenjenek meg az állásinterjún. Én 41 éves vagyok és teljesen más problémával állok szemben. Ha beadok egy pályázatot, el sem hívnak a fejvadászok interjúra, sőt, általában válaszra sem méltatnak, pedig több diplomával és tapasztalattal is rendelkezem" - írja egy győri olvasónk.

Nehéz ismeretlenül választ adni erre a kérdésre, hiszen a levélből nem derül ki, mi lehet az elutasítok oka. Az én tapasztalatom ráadásul az, hogy a legtöbb pályáztató kifejezetten keresi a 35-45 év közötti, már gyakorlattal rendelkező szakembereket. Ez ugyanis az a korosztály, akik már túl vannak a családalapítás, az otthonteremtés, a kisgyereknevelés nyűgjein, karriert szeretnének építeni és meg is tudják becsülni a jó munkahelyet.

Hogy olvasónknak mégis negatív tapasztalatai vannak, annak számos oka lehet. . A tapasztalat és a diplomák mellett nagyon fontos a nyelvismeret. A mai negyvenesek, ötvenesek nagy hányadánál ez szokott lenni a kifogás: nem beszélnek nyelveket. Márpedig ez egy nagyobb cégnél - különösen a mi régiónkban - elengedhetetlen feltétele a jó középvezetői állásnak.

Olvasónk kissé ironkusan azt is kérdezi levelében, letagadja-e életéveit. Semmiképp se tegye! Előbb-utóbb úgyis kiderül a turpisság és értelme sincs. Írja ki önéletrajzában nyugodtan születési évét, de jelezze azokat a tulajdonságait is, amelyből a személyzetisek kiszűrik: tettrekész, a kihívásokat kereső, agilis pályázóval állnak szemben.
Minden középkorú álláskeresőnek azt tudom még tanácsolni, hogy ne sémaönéletrajzot küldjenek, hanem a választott pozícióra írjanak  célirányos bemutatkozást. Hiába van négy diplomája valakinek, ha egyik sem a megpályáztatott álláshoz feltétel...
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom