Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nemdohányzó nap az egészség védelmében

Május 31-e a dohánymentes világnap - a WHO azért nyilvánította világnappá ezt a napot, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető legyen.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-tól május 31-ét dohánymentes világnappá nyilvánította, abban bízva, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető. Minden nyolcadik percben meghal valahol valaki a világban a dohányzás ártalmai miatt. Ezt megelőzendő a WHO különböző programokat, kampányokat, felhívásokat indított, s ennek jegyében tartják minden évben a dohánymentes világnapot is.

Statisztikai adatok szerint körülbelül 1,3 milliárd ember dohányzott a földön 2008-ban, az előrejelzések szerint 2020-ra ez a szám megduplázódhat, s az új dohányosok 80 százaléka a fejlődő országokban él majd. Naponta több mint 13 ezer ember veszti életét a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, évente mintegy ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. A cigaretta több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyagot tartalmaz, ezért a mértéktartó dohányzás is káros az egészségre. Napi öt szál cigaretta elszívása akár háromszorosára is növelheti a szívroham és a tüdőrák kialakulásának veszélyét, s még a passzív dohányzás is káros.

A dohányzás fájdalmas és lassú halálhoz vezet. Fotó: internet
A dohányzás lassú és fájdalmas halált okozhat. Fotó: internet

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi évtizedben. A világszervezet 2003. évi közgyűlésén a 192 tagállam egyhangúan fogadta el az úgynevezett Dohányzás Ellenes Keretegyezményt (FCTC), amely megfelelő lépéseket irányoz elő a dohánytermékek ára, adója, csempészése, reklámja területén. A WHO a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát. 2005 februárjában lépett hatályba a világegyezmény, amelynek szövegét Magyarországon is törvénybe is iktatták.

Egy kifejező dekoráció a dohányzásra kijelölt hely számára. Fotó: internet
Kifejező dekoráció a dohányzásra kijelölt hely számára. Fotó: internet

Hazánk a dohányfogyasztó országok "élbolyában" található, minden harmadik felnőtt füstöl (ezen belül a férfiak aránya magasabb) s minden ötödik - évente 26-28 ezer - ember a dohányzás következtében hal meg. A tüdőrák okozta mortalitás tekintetében világelsők vagyunk, a naponta cigarettázók felét végül e szenvedélye viszi sírba. Az Országgyűlés 1999-ben törvényt hozott a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól.

Európában egyre szűkebb a hely a dohányosoknak: mind több országban korlátozzák szigorúan a füstölést nyilvános helyen. Mivel az Európai Unió egészségügyi biztosságának adatai szerint évente 650 ezer emberéletet követel a dohányfogyasztás az uniós országokban (és ehhez még hozzájön a passzív dohányosok köréből kikerülő 80 ezer halott), Európa hadat üzent a dohányzásnak. Az EU-bizottság azt szeretné, ha Európa-szerte betiltanák a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyeken, és e tilalom alól az éttermek, bárok sem kapnának felmentést.

Számtalan kampányt indítottak a dohányzás ellen. Fotó: internet
Számtalan kampányt indítottak a dohányzás ellen. Fotó: internet

A dohányzás elleni fellépésnek még egy világnapja van: november harmadik csütörtöke, a Dohányfüstmentes Nap.

A dohányfüstmentes életért kattintson ide!

Olvasóink írták

 • 13. szegarazs 2010. május 31. 19:23
  „2. hozzászólás Ági84 2010.05.31. 08:03
  medvejanosnál (4. hozzászólás medvejanos 2010.05.31. 08:17)
  a pont

  Csak ironizáltam.”
 • 12. Patee 2010. május 31. 16:24
  „A dohányzási szokásainkkal van baj.Tisztelet a kivételnek.Kisgyerek mellett nem gyújtok rá, más arcába nem fújom stb.Az, hogy valaki eldobja a cigit:D..hát legyen valami dolga az utcaseprőknek is , végülis munkahelyteremtés kell!
  De jobban örülnék, ha bevezetne az EU egy olyan STRESSZMENTES Napot ami az év minden napjára vonatkozna!:DNem feltétlen a cigi itt az első károkozó, hanem kurva sok stressz.”
 • 11. bélás 2010. május 31. 14:24
  „akk nekem még van 20”
 • 10. klj_54 2010. május 31. 13:26
  „9. hozzászólás bélás 2010.05.31. 12:04
  Én 40 év után mérgemben dobtam el, nem bántam meg:)”
 • 9. bélás 2010. május 31. 12:04
  „Én ma még csak kétszer gyújtottam rá, de nem azért mert ez a nap van, hanem mert le akarom tenni”
 • 8. klj_54 2010. május 31. 11:29
  „7. hozzászólás Huba 2010.05.31. 09:09
  Nekem pedig azzal nem lenne gondom ha a tömött trolin nem finganának az orrom alá!
  Szívná vissza és élvezné csak ő, nem azok akiket a hányinger kerülget...
  Nem azt kellene nézni, hogy mi az amiért utálni kell a másikat!
  Akkor Te is egyedül lennél, mert mindenki elkerülne.”
 • 7. Huba 2010. május 31. 09:09
  „Nekem semmi bajon nem volna a bagósokkal, ha a drága pénzen megvásárolt cigarettát megfelelően élveznék!
  Gondolok itt arra, ha rágyujtanak, és az az undorító füst amit kiszívnak a bagóból az bennük is maradna!
  Én nem mondom, hogy ne szívják, csak nekem ne kelljen szagulnom az ő bűzüket!
  Szerintem ők azt drága pénzért megvették, ergó az az ő tulajdonuk, élvezzék CSAK ŐK!
  Ezzel a módszerrel egy élet egy cigi, oszt jónapot!”
 • 6. Kudara 2010. május 31. 08:36
  „Én dohányzom, eddig nem igazán tudtak elrettenteni semmivel, de ez az 1. kép, uhhhhh. O.o
  Sajnos tényleg sokan vannak, akik nem tartják tiszteletben a másikat, hogy esetleg amíg elsétál valaki mellett, aki gyerekkel van, akkor ne fújja ki a füstöt vagy ne arra tartsa a cigarettát.
  Amin még felakadok, hogy ott van kirakva a ciginek a kuka, és a tőlem 10 évvel idősebb nő (huszonéves vagyok) ott áll mellette és mellé dobja a csikket. Rászóltam, hogy talán bele kéne dobni és persze még én voltam a bunkó...”
 • 5. klj_54 2010. május 31. 08:27
  „Süket duma!
  Teljesen mindegy, hogy a bagóba vagy az Isten tudja milyen műanyag kajába pistulsz bele...
  Nem iszom, nem bagózom.
  Amíg mentálisan képtelen bárki is ebben a honban normálisan élni, addíg kell olyannak lenni, amire rá lehet fogni mibe hal bele!”
 • 4. medvejanos 2010. május 31. 08:17
  „szegarazs szerintem gúnyos hangnemben írta...

  Nekem személy szerint semmi bajom a dohányzókkal, de na mégis van bajom velük. Bajom, hogy ha utcán sétálok a pofámba fújja a szél a füstöt. A füstöt a szájából, a füstöt cigerettájából. Nem kértem még is kapom.
  Tudjátok akik pedig nem dolgoznak, nem járulnak hozzá az egészségbiztosítási rendszerhez és dohányzik megvonnám tőle az ingyenes ellátást. Ha gyilkolod magad fizess ne más fizesse ki, hogy te neked az ilyesfajta problémáidat ellássák, mikor másra sincs pénz.”
 • 3. medvejanos 2010. május 31. 08:05
  „Miért nem lehet legalább ezen a napon egy szimbólikus dohány mentes napot tartani.?
  Például május 31.-én tilos lenne a közintézményekben és a köztéren a dohányzás. No meg a vendéglátó helyeken is. Ha már nem képesek még azt se betartattni, hogy a játszótéren ne dohányozzanak legyen legalább egy szép nap az utcán.”
 • 2. Ági84 2010. május 31. 08:03
  „Kedves szegarazs!

  Ha már benned ennyi jó szándék van mások irányába, akkor szívből kívánom neked, hogy nálunk diagnosztizálják majd a tüdőrákodat, vagy egyéb szövődményeket, amelyek a dohányzás következtében alakultak ki, és igyekszem majd a tiédhez hasonló hangnemben közölni veled a tényt, hogy hamarosan végre eggyel kevesebb ilyen "ember" él majd köztünk!”
 • 1. szegarazs 2010. május 31. 07:45
  „Még jó, hogy mi a Balkánhoz tartozunk, és ívben szarhatunk erre az egészre.

  Nehogy mán ne gyújtsunk rá liftben, babakocsis anyuka mellett, esőben buszmegállóban, meg nehogy mán valaki megtilcsa, hogy bárhol is rágyújtsunk. Hát az a szabadság korlátozása, nem? Szarok mindenféle tiltásra.

  Ott cigizek, ahol akarok. Ez a demokrácia. Akinek nem tetszik, mennyen odébb. Különben is kibír egy kis füstöt, ne nyavajogjon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az elemzők többsége az 5,25… Tovább olvasom