Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Német lapkommentárok a magyar médiatörvényről

Több német napilap kommentárban foglalkozott szerdán az Országgyűlés által elfogadott új médiatörvénnyel.
A konzervatív Die Welt címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában Michael Stürmer, a konzervatív újság egyik vezető publicistája megállapítja: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."

Stürmer szerint az NMHH "átfogó antidemokratikus hatáskörrel rendelkezik. A cenzúrától dokumentumok elkobzásán át a kényelmetlen médiumok anyagi csődjéig kiterjed mindenre, amit egy tekintélyelvű rezsim csak kívánhat. (Az NMHH) véleményirányító és a hatalmat dicsőítő minisztérium, vezetői Orbán Viktor kormányfő párthíveiből és kegyenceiből állnak... Ausztria esetében, a Haider-féle közjáték idején az EU még megbotránkozott, és büntetésként sarokba állította az alpesi köztársaságot. Magyarország esetében semmi sem történik, noha kirajzolódik a tekintélyelvű államhoz vezető út, s ez nem máról holnapra kezdődött. Odalesz a szabadság, amelyet a magyarok két évtizeddel ezelőtt maguknak és másoknak kivívtak... Magyarországon Orbán Viktor vezéri állama jön létre" - írta a Die Welt.

Tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit - állapította meg a szociáldemokrata párthoz közel álló Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott. Joggal tehető fel az a kérdés is, vajon miért csak EP-képviselők adnak hangot felháborodásuknak, miért nem teszik ezt mások is, akik Brüsszelben vagy saját fővárosukban amúgy igen nagyra tartják magukat" - írta a Frankfurter Rundschau.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Magyarországgal foglalkozó rovatvezetője, Georg Paul Hefty frankfurti keltezésű írásban számolt be a médiatörvény parlamenti elfogadásáról, magyarázatot fűzve annak egyes pontjaihoz. A cikkíró szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között". Hefty úgy látja, hogy a médiatörvény, amely az 1996-os jogszabályt váltja fel, "az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyeletét célozza, ami nem feltétlenül jelent egyet az azok feletti uralommal".

A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező "A nap Pinocchiója" rovatában közölt szerdán rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is". A cikkíró megállapítja: "Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét - és a 2010-es esztendőt durva valótlansággal fejezte be. Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.

Olvasóink írták

 • 9. keiner 2010. december 22. 19:43
  „Szerintem hiába csokolta Merkelnek a kezet.
  Akkor sem hélyeseli ezt.”
 • 8. achilleus 2010. december 22. 17:57
  „"Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."

  Ez valami antiszemmitizmus mintájára kitalált forgatókönyv?
  Tessék mondani, készítik már a magyaroknak a lágereket? Lesznek magyarégető gázkamrák is?
  A propaganda, amivel Magyarországnak esnek, csaknem náci!”
 • 7. achilleus 2010. december 22. 17:52
  „"Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is"

  Szívesen láttam volna injább beidézve az új médiatörvény legalább egy passzusát, amely nem szerepel valamely EU-s ország médiatörvényében. Amíg nem látok ilyet idézve, pedig állítólag soknak kellene lennie, addig kénytelen vagyok feltételezni, hogy a pinokkiók másutt vannak.
  Lendvai ügynök úr nem szólt semmit?”
 • 6. magyarock1 2010. december 22. 15:53
  „Tisztelt magukat Magyaroknak valló Urak/Hölgyek!!
  Valóban szörnyű, hogy január 1-től
  - nem lehet mocskolódni a sajtóban
  - nem lehet pofátlanul hazudozni
  - nem lehet 80-90%-ban amerikai hülyeségeket nézni, hallgatni, olvasni
  - nem lehet megkerülni a magyar zenét, filmeket
  - nem lehet főműsoridőben erőszakos műsorokat sugározni
  - nem lehet a kereskedelmi tévéknek előnyt biztosítani a közszolgálatiakkal szemben
  - nem lehet mindent mindenkor reklámozni
  - stb.
  Valóban olyan szörnyű ez az új médiatörvény? Szerintem nem, már éppen ideje volt megzabolázni a szabados ,,magyar" sajtót!”
 • 5. novaklaszlo56 2010. december 22. 14:24
  „Kit érdekel a pitiáner Európa! Mi az nekünk?
  Ungarn, Ungarn, über Alles!
  Mi, I. Orbán Viktor, aki isten kegyelméből...

  Bocs, modi! Inkább töröld! Jövőre már sokkal jobban vigyázok, ígérem! ;)”
 • 4. deszkás 2010. december 22. 14:21
  „Semmi "illetékes" magyarázat?Pl:ACHILLEUS.”
 • 3. kspl 2010. december 22. 13:26
  „"Hol zsarnokság van,
  ott zsarnokság van,
  ..."

  [Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról]”
 • 2. balidoki 2010. december 22. 12:41
  „Indulhat a "Szabad Európa Rádió"......”
 • 1. deszkás 2010. december 22. 12:28
  „Lehet anyázni. Jelszó: "á ez kamu".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagy miatt csőtörés volt a Malnál

Elfagyott az ipari szennyvízvezeték, emiatt vasoxiddal szennyezett víz folyt hétfőn a Torna-patakba;… Tovább olvasom