Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Német Szénsegély Programból

Nem ritka, hogy megyei vállalkozások sikereket érnek el az ország más területein.

November 10-én adta át a győri székhelyű Cothec kft. és a cég európai tulajdonosai a MÁV Keleti Pályaudvar Állomásfőnökségének  a pályaudvar felújított fűtőrendszerét.

Az évente kétmillió utast fogadó állomásépület fűtését ez év tavaszáig egy elavult, gőzös-meleg vizes rendszer biztosította.

A szigeteletlen vezetékeken rendre szökött a meleg, a radiátorok szabályozhatatlanok voltak, a kazánjavítások egyre több pénz követeltek. A MÁV Keleti Pályaudvar Állomásfőnöksége ezért döntött úgy, hogy közbeszerzési pályázat keretében megkeresi azt a szakcéget, amely a kiterjedt épületegyüttes fűtéskorszerűsítését elvégzi. A győri Cothec Energetikai Üzemeltető  Kft. nyerte meg a pályázatot, s a július közepén kapott megbízás alapján azonnal nekilátott a munkának.

A kiviteli tervek elkészülte után  megindulhatott a régi fűtésrendszer elbontása, majd az új 3 nagy teljesítményű gázkazán telepítése, a 450 méter hosszúságú előszigetelt csővezeték-rendszer kiépítése és a 350 radiátor felszerelése.

A munka elvégzésére rendkívül rövid idő állt rendelkezésre, de az összehangolt alvállalkozói csapat nagyon szervezetten képes volt elvégezni a feladatot úgy, hogy az utasoknak minél kisebb kellemetlenséget okozzon. Az említettek miatt rendre éjjel dolgoztak a szerelők, és október 25-én, a próbaüzem keretében életre kelt a hatalmas fűtőhálózat. Azóta a hatékony rendszer biztosítja a szükséges hőenergiát a várótermekben, az irodákban, az étteremben, a MÁV-alkalmazottak számára fenntartott szociális helyiségekben, fürdőkben, öltözőkben is.

A beépített berendezések környezetvédelmi szempontból a jelenlegi európai uniós szabályozás által elvárt kibocsátási határérték alatt működnek. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az új fűtési rendszer összességében évente jelentős energiamegtakarítást eredményez.
A  150 millió forint értékű, a Német Szénsegély Program által is támogatott beruházás elnyerésének annyi előzménye volt, hogy a Cothec előzőleg már bizonyította szakmai hozzáértését négy hazai pályaudvar fűtésrekonstrukciójával. Miskolc, Kiskunhalas, Békéscsaba és Dunaharaszti vasútállomásain már korszerű, környezetkímélő, energiatakarékos fűtőrendszerek működnek a cég szakembereinek jóvoltából.

M. Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom