Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nemzetközi konferencia a roma holokauszt oktatásáról

Nem lehet tovább halogatni a roma holokauszt oktatását, mert ezzel a hasonlóan súlyos bűncselekményeket is meg lehet előzni - hangzott el a Roma Holokauszt témakörében szervezett nemzetközi konferencia zárónapján.
Az Európa Tanács tagállamaiból érkezett 20 pedagógus mellett 23 magyar tanár is részt vett a háromnapos továbbképzésen.

Nyolc országban mérték fel a roma holokauszt megjelenítését az iskolai tankönyvekben. Mindössze kettő olyan volt, amely négy sornál többet írt a történtekről, másutt a zsidó áldozatok kapcsán tettek róla említést, míg három országban egyáltalán nem esett szó a romákról.
Öt országban egyetlen olyan köztéri emlékmű sincs, amely a roma áldozatoknak állít emléket. A nemzetközi konferencia célja éppen az volt, hogy a pedagógusok kidolgozzák, hogyan lehet a roma közösségek történetét beemelni a többségi tananyagba.

Arthur Ivatts, az Európa Tanács roma oktatási csoportjának tagja kijelentette: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a történelmi bizonyítékok megismertetésére, hiszen ma is vannak túlélők, akik tudnak mesélni a történtekről. Őket akár egy-egy tanórára is meg lehet hívni, hogy a diákok jobban megértsék a múltat.

Olvasóink írták

 • 9. szarom..... 2008. augusztus 05. 12:03
  „le a zsidókat,romákat!még a végén kiderül,hogy csak ők szenvedtek a világháború alatt.nem sajnálom őket,valószínűleg akkor is azt csinálták amit jelenleg is.gondolom majd ezeknek is fizethetjük a kamu kártérítést a segílyke mellé!”
 • 8. honda 2008. augusztus 04. 14:52
  „köszönjük szdsz,jövőre cél a 0%....”
 • 7. zoltanz 2008. augusztus 04. 12:22
  „Már megint cigánykérdés. Ok, értem én, volt cigányholokauszt (is), összejönnek, megemlékeznek, beszélnek róla, de el ne várják, hogy még majd államvizsgázni is kelljen belőle. Amit caucescu művelt a magyarsággal, rosszabb, mint a holokauszt. A mai napig valami torz agyrém amit rólunk, magyarokról, a történelmünkről, értékeinkről, hagyományainkról oktatnak Romániában. Mi meg szó nélkül tűrjük.”
 • 6. 4 2008. augusztus 04. 08:48
  „Zsidó holokauszt, Roma holokauszt,ez is csak egy feszültség keltés az emberek között. A Gulágról a munkatáborokba elhurcolt emberekkel mi van, Ja, hogy ott nem voltak romák, zsidók akkor az már nem is számít.Csak azokkal a csoportokkal foglalkozik a sajtó is amik a politikai elithez közel áll.”
 • 5. egymagyar 2008. augusztus 03. 22:02
  „Sajna nem volt elég eredményes az a holokauszt.”
 • 4. Cc 2008. augusztus 03. 20:44
  „Az Iste szerelmére mutassanak egy országot, ahol a cigányok legalább harmada integrálódott a helyi társadalomba.”
 • 3. Mil 2008. augusztus 03. 19:02
  „Ja, max. annyira érdekli az embereket, hogy megérdemelték. Sajnos vagy nem, de az emberek 90%-ának az a véleménye, hogy jól tették a nácik..”
 • 2. cikicakk55 2008. augusztus 03. 17:12
  „Csak saját és környezetemben élők nevében írom: Ki a fenét érdekel a roma holokauszt,mikor a " roma" szóról csak a bűnözés jut az ember eszébe.Elhiszem,hogy ők is sokat szenvedtek annó.De mi meg most szenvedünk miattuk.Nagyon sajnálom azt az elenyészően kevés roma családot,akik véreik gazembersége miatt egykalap alá vannak véve a 99% bűnből élő romával.Szeretem a történelmet,érdekel is sok téma, de a roma holokauszt nem,és ameddig a romák terror alatt tartják a magyar embereket nem is fog érdekelni.”
 • 1. Mil 2008. augusztus 03. 15:49
  „Egyébként esélyes hogy újra eljutunk idáig, ha tovább folytatódnak a jelenlegi folyamatok.. Még most kéne lépni, megregulázni a romákat, nem pedig a seggüket fényesre nyalni, és mindent elnézni nekik, mert ez rohadtul nem tetszik a többségnek. Ezért is szaporodnak a mindenféle gárdák.
  Nem kéne megvárni míg jön egy kefebajszos..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M5-ösön - elaludhatott a sofőr

Árokba borult egy család autója vasárnap hajnalban az M5-ös autópályán Kiskunfélegyháza közelében -… Tovább olvasom