Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Népességmegtartó program indul

A projekt elsődleges célja az, hogy a falvak ne néptelenjenek el, az ott élők ne vándoroljanak el - mondta Balog Zoltán.

Népességmegtartó modellprogramot indít uniós forrásból az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a projekt elsődleges célja az, hogy a falvak ne néptelenjenek el, az ott élők ne vándoroljanak el - mondta Balog Zoltán miniszter pénteken Hejőkeresztúron.

A szaktárca vezetője a néhány évtizeddel ezelőtt még több mint 1300, ma már csak 1053 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen elmondta: az elmúlt évtizedekben a vidéki és a városi lét között egyfajta aszimmetria alakult ki a városi létforma javára, mindazok az előnyök, szépségek, amelyek vidéken dominálnak, háttérbe szorulnak.

Az M3-as és az M30-as autópálya közelében lévő Hejőkeresztúron évente jó, ha egy ház épül, 30-40 ingatlan eladó, a 2007-ben még kétcsoportos óvodába most már csak egy csoportra jutó kisgyerek jár.

Balog Zoltán azt mondta: egyre jellemzőbb az elvándorlás a falvakból, azok elnéptelenedése. Most mintegy 10-12 települést vonnak be a programba, amely egyebek mellett azt vizsgálja, hogy miképp lehetne a falvakból történő elvándorlást megállítani.

Az összességében csaknem 900 millió forintos pályázati program célja, hogy a helyi közösségben rejlő kreativitásra, szellemi és társadalmi kapacitásra építve innovatív megközelítéssel alakuljon ki egy olyan fejlesztési és cselekvési terv, amely megakadályozza a falvak elnéptelenedését, olyan lakhatási feltételeket teremtsen, amely fiatal családok helyben maradását is szolgálja.

A miniszter kiemelte: a vidéki Magyarország fenntartása egy olyan életminőséget, életformát jelent, amely az ország erejét adja.

A vidéki létre, annak előnyeire fel kell hívni a figyelmet, és meg kell adni mindazt a segítséget, amelynek révén megerősödhet a vidéki lét, a helyben maradás, hogy ennek köszönhetően az elvándorlók visszaköltözzenek - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Agyalapi 2013. június 28. 19:16
    „"A miniszter kiemelte: a vidéki Magyarország fenntartása egy olyan életminőséget, életformát jelent, amely az ország erejét adja."
    Balog úr szavainak hihetőségére bizonyítékként említeném Kübekháza esetét...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: rendszerváltoztatás értékű reformfolyamat zajlott

A nagy átalakítást, az ország, az államélet szinte minden szegletének a reformját gyakorlatilag… Tovább olvasom