Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Népszavazási fricska egy nyelvésztől - kitol a Fidesszel?

Kálmán László nyelvész küldte hétfőn 16 órakor e-mailben a Fidesz kérdéseinek úgymond tükörképét. A Nap-keltében azon újságírói kérdésre, hogy ez egyfajta kitolás-e, Kálmán azt mondta, hogy így is lehet fogalmazni, de nem ez volt az elsődleges célja.
Elmondta, hogy szakmai oka van annak, hogy benyújtotta a kérdéseket, célja az volt, hogy az emberek gondolkodjanak el azon, hogy milyen fontos egy kérdés megfogalmazása: ha így teszem fel, akkor ilyen válasz, ha úgy ellentétes válasz születhet - mondta.

A népszavazási kérdéseknek egyértelműnek kell lenniük, ezzel kapcsolatban Kálmán László a Nap-keltében elmondta, hogy az eddigi népszavazási kérdések sem voltak egyértelműek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz kórházprivatizációról szóló kérdésének megfogalmazása sem helyes - "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?" - ezt azzal indokolta, hogy már sok kórház nincs önkormányzati tulajdonban.

A nyelvész elmondta, hogy négy évenként választunk, s ekkor felhatalmazunk egy pártot, hogy kormányt alakítson; azzal, hogy megválasztjuk őket kénytelen kelletlen el kell fogadnunk a döntéseiket, közölte, hogy kártékonynak tartja a döntésükkel való ellenszegülést.

Arra a kérdésre, hogy honnan szivároghatott ki a neve és címe, elmondta, hogy "csak az OVB tudhatta, onnan kerülhetett ki".

A kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy ha az OVB elfogadja a kérdéseit, akkor boldog lesz, ha egyiket sem fogadják el, akkor is boldog leszek, "rossz nem lehet" - tette hozzá.

OVB: nem tőlünk tudódott ki a nyelvész kiléte

Visszautasítja az Országos Választási Bizottság elnöke és az Országos Választási Iroda vezetője is, hogy a testületektől tudódott volna ki annak a férfinak a kiléte, aki a Fideszéhez hasonló, de azokkal ellentétes előjelű kérdésekben kezdeményezne népsza vazást.

A Fidesz kérdései:

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?".

Kálmán László nyelvész kérdései:

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?"

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?"

* "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja él egy hondurasi repülőtéren a múlt nélküli nő

Hondurasi hivatalnokok próbálják megoldani a rejtélyét annak a nőnek, aki egy repülőtéren él már… Tovább olvasom