Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Népszavaztak: épülhet az erőmű Söjtörön

Érvényes és eredményes volt a vasárnapi helyi népszavazás Söjtörön. A Zala megyei településen arról dönthettek a helybeliek, hogy akarnak-e a falu külterületén növényi biomasszát felhasználó erőművet. 66,2 százalékos részvételi arány mellett a szavazók 87,77 százaléka igent mondott az erőműre.
A népszavazást azért írta ki a söjtöri önkormányzat, mert a képviselők tisztán akarták látni, hogy mekkora a tervezett beruházás lakossági támogatottsága. A voksolás költségeit a beruházó cég vállalta.

A választásra jogosult 1281 söjtöri közül 848-an mentek el szavazni vasárnap. Közülük 739-en válaszoltak igennel a kérdésre: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Söjtör külterületén maximum 20 MW villamos teljesítményű növényi biomasszát felhasználó erőmű épüljön a Rendezési Tervben foglaltak szerint?" Hat érvénytelen szavazat mellett pedig 103-an mondtak nemet a tervezet beruházásra - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szilvás Istvánné körjegyző.

A söjtöri önkormányzat már korábban is támogatta az erőmű-építést, de a képviselőtestületet az elmúlt hónapokban sokat támadták a tervezett beruházás miatt. Az ellenzők attól tartanak, hogy a növényi biomasszát felhasználó erőmű szennyezi a környezetet. Az önkormányzatnál most abban bíznak, hogy a népszavazás után megnyugszanak a kedélyek a településen, és felgyorsul az erőmű engedélyezési eljárása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredménytelen volt a népszavazás Esztergomban

Mindössze a választópolgárok 9,15 százaléka jelent meg, ezért érvénytelennek nyilvánították a helyi… Tovább olvasom