Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Népszerű az önkéntes munka

A fiatalok általában azért jelentkeznek önkéntes munkára, hogy munkatapasztalatokat szerezzenek – foglalta össze a résztvevők körében végzett felmérés eredményeit Mokos Béla, a közép-magyarországi régió programvezetője.
Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott csaknem egyéves önkéntes munkára 230 fiatal jelentkezett még a nyáron, 142 intézmény vállalta, hogy fizetség nélküli munkát biztosít számukra.
Azóta 38-an közülük már tényleges munkaviszonyban helyezkedtek el, 8-an továbbtanulás miatt maradtak ki a programból, 8-an azért, mert nem találták meg számításukat.
Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már régóta alkalmazott foglalkoztatási forma az önkéntes munka, amelyet most Magyarországon is kipróbálhattak a fiatalok. A csaknem egyéves időtartamban munkahelyi tapasztalatokat szereznek, gyakorolják, hogy miként kell csapatban vagy önállóan teljesíteni a kiadott feladatokat. Ebben mentorok segítik őket.
A mentorok adják ki a feladatokat, elvárásokat fogalmaznak meg, támogatják, tanítják a fiatalokat, szervezik tevékenységüket. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok minél több, az adott munkahelyen vagy máshol is hasznosítható ismeretet szerezzenek, képzésben vegyenek részt. Foglalkoznak álláskeresési technikákkal, önéletrajz-készítéssel is.
A fiatalokat egyebek között színház, könyvtár, művelődési otthon, teleház, környezetvédő civil szervezet, óvoda, nemzeti park fogadta. A fogadó intézmények átlagosan egy-két fiatalnak biztosítottak munkalehetőséget, mentori szolgáltatást.
A 300 millió forintos keretből gazdálkodó program során a mentorok havonkénti 15 ezer forintos tiszteletdíjban részesülhetnek, a fiatalok díjazást nem kapnak, de jogosultak bizonyos juttatásokra, így például étkezési, képzési támogatásra, költségtérítésre. Arra is lehetőség van, hogy a fiatalok az ország más régióiban vállaljanak munkát, ebben az esetben a szállásköltséghez is hozzájárul a program.
Az önkéntes munkát az egész országban sikerült megszervezni, általában régiónként 15–25 fiatalt fogadtak a munkát biztosító intézmények, szervezetek.
Mokos Béla elmondta: a résztvevők körében végzett felmérés szerint 36 százalékuk felsőfokú végzettséggel, 45 százalékuk érettségivel, 8 százalékuk valamilyen szakmai végzettséggel rendelkezett érettségi nélkül, 11 százalékuk legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel jelentkezett.
M”okos Béla szólt arról is, hogy a www.otletprogram.hu internetes címen már szerepel a jövő évre vonatkozó felhívás is. Az ideitől eltérően jövőre az önkéntes munkát országosan nem egyszerre, hanem régiónként eltérő időpontokban indítják majd. A munkák a jövő év februárja és augusztusa között kezdődnek. A fiatalok így kiválaszthatják a számukra legelőnyösebb időpontot. A részvételi korhatár is változott, eddig 18 és 26 év közöttiek jelentkezhettek, a jövő évben már 18 és 30 év közöttiek. Az önkéntes munka időtartama is csökkent, 10 hónap helyett fél év és 10 hónap közötti időtartamra lehet jelentkezni. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom