Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Népszerűtlenek politikusaink

A politikusok népszerűtlenségét mutatja a Századvég és a Forsense októberben végzett telefonos közvélemény-kutatásának eredménye. A vezető magyar politikusok rokonszenv-indexének átlagértéke 46 pont lett a 100-as skálán.
A közepesnél alacsonyabb érték arról tanúskodik, hogy a politikusokkal szembeni közhangulat erősen negatív - értékelte felmérését a két társaság.

A politikusi rangsort változatlanul Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere vezeti, akit Sólyom László államfő és Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke követ, utánuk jelentősen lemaradva Dávid Ibolya, az MDF elnöke tartózkodik a listán. Az ötvenes ponthatárt még egy kormánypárti politikus lépte át, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter. A lista utolsó helyein a két kormánypárt meghatározó személyei vannak, mint például Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az átlagos 46 pontnál azonban ellenzéki politikusok is kaptak kevesebbet: Semjén Zsolt KDNP-elnök, és Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa, a tb-reform ellenzőinek frontembere.

Érdekes képet mutat az elkötelezettek megítélése saját táborukról: a Fidesz szavazói átlagosan 70 pontot adtak az ellenzéki politikusoknak, a szocialisták csak 64-et sajátjaiknak. Az ellenoldal elutasítása természetesen óriási, egyaránt 30 pont körüli a "rokonszenv".

A párthoz kötődő választók körében Gyurcsány Ferenc, illetve Orbán Viktor Fidesz-elnök elfogadottsága megkérdőjelezhetetlen (75, illetve 79 pont). Kósa erős pozícióját bizonyítja, hogy még a szocialista szimpatizánsok körében is 53 pontot ért el. A fideszesek közt 48 ponttal nem meglepően Szili Katalin a legkevésbé elutasított.

Sajátos az MDF helyzete, amit Dávid Ibolya és Herényi Károly frakcióvezető megítélése is alátámaszt. A párt elnöke 21, a frakcióvezető 16 ponttal magasabb rokonszenvindexet élvez az MSZP szavazói között, mint a fideszesek körében.

A kormány-ellenzék kétdimenziós terében a két MDF-es politikus a tengely kormánypárti, az államfő az ellenzéki oldalra került. Az integráló-megosztó dimenzióban a másik oldalról kapott pontszámait vizsgálták. Eszerint Kósa Lajos, Sólyom László és Varga Mihály Fidesz-alelnök, illetve Dávid Ibolya és Herényi Károly integráló személyiség.

Sólyom László köztársasági elnök rendkívül élesen megosztja a két tábor híveit. A Fidesz szimpatizánsai kimagaslóan kedvelik, 75 pontjával saját pártja élmezőnyébe sorolták őt, az MSZP-szavazóktól azonban csak 43 pontot kapott.

Olvasóink írták

  • 1. zuglako 2007. november 06. 16:26
    „Nyilván erről is mi tehetünk! ..Ez a q...a nép!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil az állapota az ausztriai baleset súlyos sérültjeinek

Stabil az állapota a hétfő hajnali buszbaleset három súlyos sérültjének- mondta el a Független… Tovább olvasom