Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Nevem Sam

Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc, ám egy speciális pszichiátriai betegség következtében, sohasem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Egy gyorsétteremben dolgozik, imádja a Beatlest és boldog: ő neveli kislányát, Lucy Diamondot, akit egy hajléktalan asszony szült. A kislány betölti a hét évet: lassacskán letagadhatatlan, hogy okosabb az apjánál.

A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám bármilyen is legyen Sam agya, a szívében több van, mint a legtöbb felnőttében. Vissza akarja szerezni lányát. A kirendelt védőügyvéd (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat visszamaradott védencétől.
A megrázó, felkavaró filmet Sean Penn alakítása teszi különlegessé: a színészt a legjobb főszereplő Oscar-díjára jelölték ezért a szerepéért.


Infó a filmről

Jessie Nelson forgatókönyvíró-rendező:
„Sean még nem vállalta el hivatalosan a szerepet, de egy beszélgetés során elmondta, milyen ötletei vannak az egyik jelenettel kapcsolatban, egyszer csak felállt egy pillanatra és megmutatta, szerinte hogy jár Sam. Arra gondoltam, úristen, ez túl szép, hogy igaz legyen. Abban a pillanatban kritálytisztán megláttam magam előtt a filmet, abban a járásban pedig a figurát."
Amikor Penn aláírta a szerződést, Nelson úgy érezte, olyan főszereplőt talált, aki egészen eredeti és hiteles módon tud életet adni ennek a különleges karakternek.
Sean Penn:
„Tudtam, hogy Sean milyen mélyre tud menni, és milyen megszállottan keresi egy figura igazságát. Számomra ő generációjának legnagyszerűbb színésze. Attól a perctől, hogy csatlakozott hozzánk, egyre fontosabbnak éreztem az egész projektet… A forgatókönyv szülőként igazán mélyen megérintett. A legfontosabb számomra az, hogy Sam fogyatékossága semmilyen mértékben nem csökkenti önállóságát és emberségét".

Michelle Pfeiffer:
„Azok a történetek, amelyek a családdal foglalkoznak és hogy mitől lesz jó szülő valaki, különösen fontosak számomra. De kissé ideges voltam a karakter miatt. Rita annyira el van foglalva magával és a munkájával, hogy legalább tíz percbe telik, míg egyáltalán feltűnik neki, hogy Sam szellemi fogyatékos… Az első forgatási napig fogalmam sem volt, Sean hogyan fogja eljátszani a figurát. Nem beszélgettünk végtelen órákat a karakterekről. A forgatáson kellett felfedeznünk egymást."


A film elkészítése nem lett volna lehetséges az 1969-ben alapított Los Angeles-i L.A. Goal nevű non-profit szervezet nélkül, amely a fejlődési rendellenességgel, fogyatékossággal élő felnőtteket segíti. Jessie Nelson és forgatókönyvíró-társa, Kristine Johnson számtalanszor meglátogatták a központot, mialatt a forgatókönyvön dolgoztak, elsősorban a szellemi fogyatékos szülőkre koncentrálva.
A rendező a forgatásról:
„A forgatás kezdetén csak annyit próbáltunk a színészekkel, hogy mindenki biztonságban érezze magát, megismerjék egymást és a film lényeges pontjait. Nem akartuk túlpróbálni, mert akkor könnyen elveszthettük volna a film frissességét, spontaneitását és realitását. Sean munkája olyan, mint amikor Michael Jordan pályára lép. Minden szereplő játékán változtatott, amikor belépett a díszletbe. Mint valami igazságszérum, úgy működött. Még amikor nem volt képben, akkor is sokat jelentett jelenléte, nagy segítség volt a többiek közelijének felvételekor."

Laura Dern
formálja meg Lucy nevelőanyját, Randy-t, akinek szintén sikerül közeli, bizalmas viszonyt kialakítania a kislánnyal.
„Randy megjelenése csodálatos lehetőség lenne Lucy életében, ha nem éppen Sam lenne az apja. De hozzá olyan kötelékek kötik, hogy az embernek megszakad a szíve, ha valaki mással kell elképzelnie a jövőjét. Komoly problémát okoz neki, hogy kitalálja, mi is lenne a legjobb a gyerek számára. Olyan nehéz meghatározni, mit is jelent a jó szülő, a gondos nevelés, mi a felelősségteljes szeretet és ki merné megítélni, mikor jár a legjobban a gyerek? Erre egyáltalán nincs előre meghatározott válasz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töretlen az építőipar növekedése

Az építőipari termelés volumene áprilisában 32,2 százalékkal haladta meg a 2001. áprilisit - áll a… Tovább olvasom