Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nézőpont: a magyarok többsége elégedett az EU-elnökséggel

A Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a magyarok 62 százaléka egyetért a kormány Kína-politikájával.
52 százaléka elégedett az EU-elnökséggel, s 53 százaléka bízik a gazdasági növekedésben. A nemzeti konzultáció is népszerű: a megkérdezettek 61 százaléka várja a következő kérdőívet. Ugyanakkor figyelmeztető jel a következő időszakra, hogy tízből öten helyesnek tartják a munkavállalói jogok védelmére a sztrájkot - ismerteti az intézet az MTI-hez szombaton eljuttatott összegzésében.

Az elmúlt hónap egyik legfontosabb ügyében, a Kínával kötött gazdasági együttműködéssel az összes megkérdezett közel kétharmada szerint a kormány jó megállapodást kötött. 62 százalékuk szerint az együttműködés előnyös, 18 százalék szerint hátrányos az ország szempontjából. Figyelemre méltó, hogy az "új szövetség" ellen hangosan tiltakozó Lehet Más a Politika szimpatizánsainak 59 százaléka is inkább pozitívan ítéli meg a megállapodást - ismertetik.

A július 5. és 8. között, 1000 ember telefonos megkeresésével készült közvélemény-kutatás eredményei szerint minden második (52 százalék) megkérdezett vélte úgy, hogy a magyar EU-elnökség sikeres volt, s csak a válaszadók 22 százaléka állította ennek ellenkezőjét. Számottevő különbség a válaszadók korösszetétele szerint nem állapítható meg: a fiatalok és az idősebbek is azonos arányban nyilatkoztak elismerően. Az EU-elnökséget sikeresnek ítélők azonban magasabb arányban találhatóak a felsőfokú végzettségűek (64 százalék) között. Érdekes, hogy az ellenzéki pártok hívei között számottevő véleménykülönbség tapasztalható. Míg az LMP támogatóinak 51, addig az MSZP és a Jobbik szimpatizánsoknak csak 30, illetve 39 százaléka volt elégedett.

A felmérés szerint a külföldi gazdasági kapcsolatok alakulása, az adósságcsökkentő bejelentések és a beruházó-barát gazdaságpolitika is közrejátszhat abban, hogy a magyarok több mint fele (53 százalék) egyértelműen optimista gazdasági várakozásaiban, s mindössze egyharmada tekint borúsan a következő 12 hónap elé. Az 50 százalék feletti gazdasági optimizmus jelentős javulásnak tekinthető, mert az idén áprilisban a lelkesek aránya még a 40 százalékot sem érte el.

A megkérdezettek 61 százaléka a jövőben is szívesen fogadna nemzeti konzultációs kérdőívet, tehát a társadalom és politika két választás közötti kommunikációja a jövőben is kívánatos újszerű kormányzati technika lehet (mindössze a megkérdezettek harmada nem szeretne kérdőívet kapni).

Figyelemre méltó, hogy tízből öten (52 százalék) általánosságban támogatóan, négyen (39 százalék) viszont elutasítóan viszonyulnak a munkavállalói jogok védelmében szervezett sztrájkhoz. A vélemények erős megosztottságára magyarázat lehet, hogy több szakszervezeti szövetséget tiltakozásakor nem csak, vagy egyáltalán nem a munkavállalói jogok védelme motivál. A sztrájkok elméleti támogatásából nem következik, hogy egy-egy konkrét munkabeszüntetés mellett is kiáll majd a többség, annak körülményei és következményei lesznek döntőek megítélésekor - ismerteti a közvélemény-kutatás.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan 2011. július 17. 09:51
    „Bla-bla-bla!”
  • 1. csergemerge 2011. július 16. 16:05
    „Az ilyen közvélemény kutatások nem sokat érnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány csorbítja a dolgozók jogbiztonságát

Az MSZP szerint elhibázott az a kormányzati gondolkodás, amely a foglalkoztatás bővülését és a… Tovább olvasom