Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Nincs előírva, mennyivel lehet megközelíteni egy zebrát

Jelenleg semmilyen szabály nem írja elő, hogy az autók milyen sebességgel közelíthetik meg a kijelölt gyalogátkelőhelyeket.
A rendőrség ezért hamarosan külföldi példák alapján javaslatcsomagot készít, megpróbálnak szigorításokat bevezetni a gyalogátkelők környékén. Kedden egy négyéves kislányt gázoltak halálra Bonyhádon, múlt héten pedig egy idős asszony és unokája halt meg egy hasonló balesetben Pécsett.

A bonyhádi önkormányzat a keddi baleset miatt szerdán délelőtt rendkívüli ülést tartott. Arról egyeztettek, hogyan lehetne megelőzni a hasonló tragédiákat. A jövőben különböző útburkolati jelekkel próbálják rávenni az autósokat arra, hogy lassítsanak az átkelő előtt. Az ellenőrzés azonban nehéz, mivel a KRESZ csak azt írja elő, hogy a gyalogátkelőt fokozott óvatossággal kell megközelíteni az autósoknak, de azt nem, hogy pontosan mennyivel hajthatnak.

Az elmúlt napok tragédiái miatt az országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a tanítás befejezéséig minden iskola előtt polgárőrök és rendőrök vigyázzanak a gyerekekre. Hamarosan készítenek egy javaslatcsomagot is, amelyben külföldi példák nyomán próbálnak szigorításokat bevezetni a gyalogátkelők környékén.

A négyéves kislányt kedden gázolta halálra egy teherautós Bonyhádon egy zebrán. Nagymamája is súlyos sérüléseket szenvedett, most is kórházban van. Kiderült, hogy a sofőr megállt a gyalogátkelő előtt, több gyalogost is elengedett, majd elindult, és ekkor történt a baleset. Azt, hogy ki volt a felelős, még vizsgálják.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. js 2008. május 29. 15:12
  „T Patron!

  Ha ott nem tudnak akkor majd máshol ellopják!
  Érzem!”
 • 21. gk vezető 2008. május 29. 14:21
  „17.busch!
  Nem jól tudod !A kék tábla pont a zebránál van a forgalommal szemben.A veszélyt jelző,lapjára állított háromszögletű a zebra előtt lakott területen belöl 50-100., lak.ter.kívül 150-200 m-re van elhelyezve a veszélyes hely előtt.A benne lévő rajz figyelmeztet hogy milyen veszély várható.
  Nézd meg a Kresz könyved !!! Jó napot !”
 • 20. patron 2008. május 29. 13:06
  „Mennyi remek ötlet.

  A többsége még igazán pénzbe sem kerülne.

  De ugye ezekből nem lehet pénzt lopni a parlamentben...”
 • 19. abcdef 2008. május 29. 13:00
  „Nagyon sajnálom mind a nagymamát, az unokát és a kislányt is!


  Én mindennel közlekedek, autót vezetek, biciklizek és gyalogolok is a gyerekeimmel. Volt olyan amikor a Belveder háznál gyalogos megvárta hogy elmenjen az autó elém meg,aki biciklivel megy kilép. ????
  Szerintem nemcsak az autósoknak kellene KRESZ-t oktatni, nem ártana már a gyerekeknek az iskolában az alapokat megtanítani. És elmagyarázni nekik, "beleverni" a fejükbe,hogy figyeljenek egymásra, attól függetlenűl,hogy ki mivel közlekedik. És mellékesen megjegyzem,hogy 1-2 biciklisnek se ártana ha rendelkezne némi KRESZ alapismerettel.
  Az autósoknak meg min. 5 évente el kellene menni továbbképzésre, gondolok itt a sok hétvégi vezetőre. És akkor még nem esett szó az utak és a felfestések állapotáról is minőségéről...”
 • 18. sffssfsd 2008. május 29. 12:08
  „Közlekedési kultúra? Az már meg ugye nincs.... De nem baj, telepítsünk inkább lámpákat! Vagy tőlem lehetne sorompó is...”
 • 17. busch 2008. május 29. 09:48
  „Ti viccelödtök ??????????
  a világon minden gyalogosátkelö elött kb 20 méter távolságra kék tábla jelzi a ZEBRÁT (kék alapon fehér alak) magyarországon a gépjármüvezetök ezt nem ismerik.............Jónapot”
 • 16. VCrash 2008. május 29. 08:49
  „A gyalogosok áthaladását biztosító kijelölt gyalogos-átkelőhely útburkolati jeleinek felfestését (karbantartását) azért hoztam szóba, mert az illetékes hatóságok azok folyamatos karbantartását nem végzik el. A városban, de az ország más településein is, azt tapasztaltam, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek felfestései oly mértékben el vannak kopva, hogy azok szinte észlelhetetlenek az oda érkező járművezetők számára. Ha elvárják a KRESZ szabályainak legmesszemenőbb betartását, akkor a KRESZ-ben megjelölt útburkolati jeleket is tessék az illetékeseknek biztosítani.

  Megjegyzem okulásként, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak akkor lehet az útra megengedett legnagyobb haladási sebességel megközelíteni, és azon áthaladni, ha az átkelőhely jól belátható, és annak közelében (az átkelőhely két végén lévő járdára értem) nem tartózkodik gyalogos. Ugyanis ebben az esetben reálisan nem kell számolni olyan gyalogosra, aki(k) áthaladási szándékkal venné igénybe a ´zebrát´.

  Ha a kijelölt gyalogos-átkelőhely valamilyen objektív ok (a járművezetőn kívül álló ok) miatt nem belátható, vagy azon-, vagy annak közelében gyalogos(ok) tartózkodnak, közlekednek, akkor olyan mértékben kell a gépjármű sebességét lecsökkenteni, hogy akár megállással is, a gyalogos(ok) áthaladási elsőbbségét biztosítani lehessen.

  A bírói gyakorlatban a 25-30 km/óra az a haladási sebesség, amellyel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet meg kell közelíteni, ha azon-, vagy annak közelében gyalogos(ok) tartózkodnak. Természetesen, ha Pl. a külső forgalmi sávban az említett sebességgel közelítem meg, és haladok át a ´zebrán´, és a járda szélén addig álló gyalogos körülteklintés nélkül, féktávolságomon belül lép az átkelőhelyre és bekövetkezik a baleset, ebben az esetben a gyalogos felelősségét fogják - nagy valószínüséggel - megállapítani.

  Itt azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek és idős korúak biztonságára a járművezetőknek nagyobb figyelmet kell fordítani, mert ezek a korosztályok önmaguk biztonságára már nem az elvárható módon tudnak vigyázni, és arra is figyelni szökséges, hogy a járda szélén álló gyalogos(ok) merre figyelnek. Ha nem sikerül velük "szemkontaktust´ felvenni, akkor számítsunk a legsrosszabbra, mégpedig arra, hogy váratlanul le fognak lépni, ezért inkább lassítsunk és készüljünk fel a megállásra (is).”
 • 15. Marczinka Zoltán 2008. május 29. 07:27
  „A KRESZ egyértelműen rendelkezik arról, hogy a gyalogátkelő helyet milyen sebességgel kell megközelíteni! Gyalogátkelő helyet, és környékét olyan sebességgel kel megközelíteni, hogy az oda érkező gyalogosnak elsőbbséget tudjunk adni!!! Mert a gyalogosnak a kijelölt átkelőhelyen ELSŐBBSÉGE van! Tehát akár megállva is! Nem hiszem, hogy az útburkolati jelek, és a sebességkorlátozás megoldást jelentene, de bízzunk benne!!! Itt morális változásokra van szükség!”
 • 14. matriné 2008. május 29. 07:13
  „Szerintem a gépkocsinkal a sebességünket úgy kell megválasztani,hogy minden várható esemény előtt meg tudjukn állni.De, már az is várható esemény, ha az Illetékes áll a zebra előtt aki nemm tanittatja a nebulókat már az iskola kezdetétől a KRESZ-re, pedig ebben senki sem akadájázza! A tanúlság, hogy ha a gyalogosok mindegyike ismerné a KERESZ-t akkor nem úgy közlekednének a legtöbbször, mint az állatok a csordában!”
 • 13. 4 2008. május 29. 07:04
  „Csak akkor lassítson le a zebránál az autó ha ezt a kresz írja elő? Ez nevettséges, én 95-ben szereztem meg a jogosítványt, de az oktatóm belém verte, hogy a zebra szent és sérthetetlen, ha valakit a zebránál látok inkább álljak meg és adjak neki elsőbséget mégha gondolkozikis az átkelésen, épp az ilyen balesetek elkerülése végett mint amilyenek mostanában történtek.”
 • 12. gk vezető 2008. május 28. 23:10
  „bocs:a gyalogos a járművek féktávolságán kívül mehet át,ill.léphet le az úttestre.”
 • 11. Állampolgár 2008. május 28. 23:10
  „És a következő:
  http://uk.youtube.com/watch?v=r3OPONkNU5E&NR=1”
 • 10. Állampolgár 2008. május 28. 23:04
  „Látlelet:
  http://uk.youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc”
 • 9. gk vezető 2008. május 28. 22:55
  „Legszigorúbb büntetés szerintem is a járművezetéstől való eltiltás.A sok pénzűek könnyen fizetnek és mennek tovább, a kis pénzű,meg görcsöl,és ebből csinál balesetet.
  Szerintem az úttestre felfestett veszélytjelző útburk.jel, és a forgalmasabb,veszélyes helyekre villogó sárga lámpa kellene.
  A gk.vezetőnek kutyakötelessége a táblákat figyelni,és betartani a szabályokat.
  A gyalogosnak ilyen helyen nem lehet csárdást járni,hogy neki menjek,ne menjek...Megtanítani a gyalogosokat is arra,tegye fel a kezét ha menni akar és legyen határozott.Persze féktávon belöl.
  Lecsalogatni sem lehet a gyalogost,mert lehet ebből is baleset.
  Elinduljak.ne ind.jak és mind a kettő indul.Tehát,határozott
  jelzés,és elfogadás.”
 • 8. Józsika 2008. május 28. 22:35
  „Ja, amíg a kormány által terjesztett röplapban, ami a pontrendszer változásáról szól, olyanok találhatók, mint "járművezetés eltiltás alatt: 5 pont", senki sem fogja komolyan venni a büntetéseket...”
 • 7. VCrash 2008. május 28. 22:14
  „Nem a KRESZ szabályokkal van a baj. A megengedett legnagyobb sebességek meg vannak határozva, még sem tartják be, mint már előttem említették, a vasúti átjárókban sem tartják be az előírt sebességeket, miért pont a ´zebra´ megközelítési ´km´ sebességet tartanák be! A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet szent és sérthetetlennek kell(ene) tartani. De ehhez kapcsolnám az állami teendőket is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek mindig legyenek felfestve, és az azt jelző táblák mindig jól észlelhetők legyenek. Amíg Magyarországon olyan a közlekedési kultúra amilyen, addig a szabályok megváltoztatásával nem fognak eredményt elérni. Újból be kellene vezetni a ´kiemelt szabálysértéseket´, és a szabályszegőket évekre eltiltani a járművezetéstől, mert a pénzbírságnak nincs visszatartó hatása.”
 • 6. gk vezető 2008. május 28. 21:55
  „3.Fettik
  "Úgy,hogy bármilyen körülmény van " ?
  Nem jól értelmezed !Úgy,hogy azon az úton amelyiken megyek, a várt akadályon belöl megtudjak állni !Erre figyelmeztetnek a veszélyt jelző táblák !Iskolák,óvodák,gyalogosok,,/gyermekek veszélyt jelző t. /kijelölt gyalogátkelő,vasút,vad, állatok stb.
  Indokolatlanul lassú haladás a forgalmat nem akadályozhatja !
  Bármilyen körülmény tág fogalom.”
 • 5. Józsika 2008. május 28. 21:48
  „A zebra előtti sebességkorlátozó tábláknak önmagában semmi értelme nincs, hiszen a vasúti átjáróban sem tartja be senki a 30/40-et. Ami a zebra láthatóságát illeti, ebben egyébként eléggé el vagyunk maradva Európától - Szlovéniában pl. a legtöbb zebra fölött sárga lámpa villog.”
 • 4. Molnár István 2008. május 28. 21:38
  „Javasolnám a horvátországi gyakorlatot,rögtön nemlenne gyalogos gázolás.Egyévet dolgoztam kint háboru után ott érték az ember.Probálna nemmegálni az autós a gyalogátkelő előtt,hogy átmenjen a gyalogos.Hangsulyozom Én is vezetek,de ami sok az sok”
 • 3. Fettik Laszlo 2008. május 28. 21:34
  „Úgy,hogy bár milyen körülmény van,meg tudj állni.Aki ezt nem tudja,az nem tanulta meg annó!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokat tervez a kormány a háziorvosi működésben

Ha a kormány tervei alapján alakulnak át a háziorvosi praxisok, akkor a jövőben több pénzhez… Tovább olvasom