Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben.
"Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka - tette hozzá a tárcavezető, aki az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozója kapcsán nyilatkozott a sajtónak.

Szavai szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, "a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet".

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru.

Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt.

Az Európai Unió agrárminisztereinek találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Nem vesz részt a találkozón Franciaország, Németország és Csehország agrárminisztere, őket helyetteseik képviselik a találkozón.

Hétfőn reggel a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Centrumában (DEAGTC) biopiknikkel kezdődött a program. Az egyetemről Fábián István rektor, a centrum működéséről Nagy János centrumelnök tájékoztatta a tárcavezetőket, akik ezután a környékbeli biogazdaságok termékeit és az egyetemen folyó tudományos kutatások eredményeként készített innovatív élelmiszereket kóstolhattak.

A program a Hortobágyon folytatódik, ahol a miniszterek megtekintik a pásztormúzeumot és a kirakodóvásárt, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) látogató központját, részt vesznek a kilenclyukú híd melletti betyárcsárda átadásán, s megtekintik a helyi vadasparkot.

Az agrárminiszterek találkozója kedden Debrecenben zártkörű munkatalálkozóval folytatódik.

Fazekas Sándor ezzel összefüggésben elmondta: kettős célja van a mostani találkozónak: egyrészt hazánk bemutatkozása, másrészt az állattenyésztés jövőjével, a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdések áttekintése.

Természetesen szó lesz a keddi megbeszélésen a fertőzött spanyol uborka kapcsán kialakult helyzetről is - tette hozzá a tárcavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed az Alföld, emelkedik az Északi-középhegység

Az Alföld északi része a tektonikai mozgások miatt az elmúlt néhány évtizedben akár tíz centimétert is süllyedt. Tovább olvasom