Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Nincs megállapodás, itt a sztrájk!

Az utolsó, hétfő este 10 órakor kezdődött megbeszélésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, ezért a szakszervezetek hétfő éjféltől sztrájkolnak.
A BKV vezetősége eredménytelennek nyilvánította a menedzsment és az érdekképviseletek közötti hétfő késő esti sztrájktárgyalást, mivel nem történt előrelépés, mindkét fél fenntartotta legutóbbi ajánlatát.

A BKV vezetősége a kedd kora hajnali közleményében emlékeztetett arra, hogy javaslata biztosítaná a dolgozóknak a korábbi kollektív szerződésben szereplő 3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatást, de nem a kollektív szerződés keretein belül, hanem a bérjellegű kiadások között, a bértárgyalások keretében.

Az érdekképviseletek azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a kollektív szerződés keretében rögzítsék a 3-3 százalékos bérjellegű hozzájárulásokat. Nem zárkóznak el az osztott munkaidős foglalkoztatástól, a hatezer forintos melegétkezési utalványtól, de ragaszkodnak az év végi 45 ezer forintos étkezési utalványokhoz.

"Tekintettel arra, hogy a BKV vezetése továbbra sem tudja elfogadni a szakszervezetek ajánlatát, mert azzal túllépné a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, eredménytelennek nyilvánította a tárgyalásokat" - közölte a BKV.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta: információik szerint a buszok vezetőit egyes állomásokon kiszállították a járművekből és a buszokat általuk ismeretlen helyre szállították. Ez Nemes Gábor szerint törvénysértő, mert a munkáltató nem tudja majd megfelelően tárolni és átvizsgálni a járműveket. Ha erre bizonyítékot szereznek, akkor kedden feljelentést tesznek közúti közlekedés szándékos veszélyeztetése miatt. "A menedzsment felelőssége, hogy ebbe a helyzetbe jutottunk és nulla órától sztrájk van" - hangsúlyozta.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese nem cáfolta a szakszervezetek értesüléseit. Kérdésre válaszolva elmondta: a buszok a BKV tulajdonában vannak, ezek a szabályok szerint a követelményeknek megfelelő állapotban, szakképzett, BKV-s járművezetővel állnak majd forgalomba. Emiatt véleményük szerint nem történik törvénysértés.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan idejű országos szolidaritási sztrájkot hirdetett a BKV dolgozóival. A munkabeszüntetés kezdetének időpontját egyelőre nem közölték, így az várhatóan nem hajnalban lesz.

A BKV azt ígéri, hogy honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt a sztrájk alatt közlekedő járatokról, de azt kéri az utasoktól, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a BKV-INFO (06-1)258-46-36-os telefonszámán.

A BKV azzal számol, hogy mindhárom metróvonalon járni fognak a szerelvények, ahogyan közlekednek a HÉV-ek is, de várhatóan csak Budapest határáig.

A villamosvonalak közül a nagykörúti 4-es és 6-os járat menetrend szerint jár majd, a többi vonalon bizonytalan lesz szolgáltatás - olvasható a BKV honlapján.

A közlekedési társaság tájékoztatása szerint a trolibuszok várhatóan a teljes hálózaton közlekednek majd.

Az autóbuszok közül azon a 25 vonalon járnak majd buszok, amelyeken a BKV alvállalkozóinak járművei közlekednek, de ezek közül is többnek módosul az útvonala. A 25 vonal a következő: 8-as, 11-es, a 20E , a 25-ös, 31-es, a 66A, a 85-ös, a 98-as, a 114-es, a 122-es, a 123A, a 136E, a 152-es, a 153-as, 159-es, a 161-es, a 173-as, a 180-as, a 194-es, a 196A, a 240-es, a 256-os, a 272-es, a 950A és a 990A járat.

A BKV az alvállalkozói járműpark szétosztásával úgy szervezi szolgáltatását, hogy lehetőség szerint a belváros minden kerületből elérhető legyen - áll a cég honlapján.

A közlekedési társaság együttműködik a Volánbusz Zrt.-vel és a MÁV Start Zrt.-vel, amelyek Budapesten kívül elfogadják a főváros környéki járatokra érvényes bérleteket. Budapesten belül pedig a Budapest-bérlettel igénybe lehet venni az elővárosi buszokat és vonatokat.

A Volánbusz autóbuszai megállnak a vonalukon érintett BKV megállókban is.

A MÁV Start a menetrendszerinti vonatain kívül több különvonatot is indít a Nyugati pályaudvarról Óbudára, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között, oda-vissza.

A kormányszóvivő hétfő este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy sztrájk esetén a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és a főváros működőképessége érdekében folyamatosan egyeztet valamennyi érintett szervezettel.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a közszolgáltatások várhatóan folyamatosan működni fognak a sztrájk alatt. Az egészségügyben és a rendvédelmi szerveknél ez azt jelenti, hogy szükség esetén a műszakban dolgozók a váltás megérkeztéig túlóráznak. Az oktatási miniszter tájékoztatta a kialakult helyzetről az érintett oktatási intézményeket, amelyek saját hatáskörben dönthetnek a tanítási szünet elrendeléséről.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: decemberben a kormány megállapodott a fővárossal a budapesti közösségi közlekedés jövőbeni finanszírozásáról. A kormány nem azért segít a BKV finanszírozásában, hogy a közlekedési vállalat a megállóban hagyja az utasokat - közölte.

Szollár Domokos szerint a sztrájk fennakadásokat, károkat okozhat. A gazdasági válság idején különösen fontos, hogy "a részérdekek felelőtlen képviselete ne bénítsa meg a közösség egészének mindennapjait"- fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 5. zanzibari_laszlo 2010. január 12. 10:16
  „moderálva személyeskedő”
 • 4. zanzibari_laszlo 2010. január 12. 09:53
  „tudod ki menjen oda?akiket a horn gabor odaküldött!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. január 12. 08:28
  „Szerintem meg menjenek a pi...ba. Ha a kotongumigyár alkalmazottai sztrájkolnak, akkor jól kitolnak a vezetőséggel, a tulajjal, én meg letojom, veszek másik cégtől terméket. De amikor az én pénzemből támogatott cég velem <moderálva> ki, akkor ideges leszek. Főleg, hogy nem tudok másikat választani.

  Nekem semmi közöm az ő bajukhoz (ahogyan ők is lesz@rják az enyémet), engem hagyjanak ki az egészből. Mivel az én adómból is támogatják a céget (tudom, főleg az önkielégítéseket és lopásokat).”
 • 2. utazó81 2010. január 12. 06:53
  „Szorítunk nektek.Sajna mást nem tudunk tenni.MIndenkinek ezt kellene.Fogjatok össze minél többen.”
 • 1. zanzibari_laszlo 2010. január 12. 06:46
  „Ez az! Hajrá sztrájkolók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megállapodás, keddtől sztrájk van a BKV-nál

Az utolsó, hétfő este 10 órakor kezdődött megbeszélésen sem született megállapodás a BKV… Tovább olvasom