Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nincs pénz a kóbor kutyákra

Hiába sok a kóbor(ló) kutya a falvakban, az önkormányzatoknak sokszor sem eszközük, sem emberük nincs a gyepmesteri feladatok ellátására, vagy sajnálják rá a pénzt.
„ Agresszív eb riogatja a járókelőket, segítsenek!” – rendszeresen érkeznek hasonló üzenetek SMS-rovatunkba, gyakran azzal a kiegészítéssel, hogy az önkormányzat nem reagált a többszöri bejelentésre sem. Pedig jogszabály mondja ki, hogy minden önkormányzatnak kötelessége gondoskodni a kóbor és elhullott állatokról. Annyi feladat persze nincs a falvakban, hogy érdemes lenne erre külön embert szerződtetni, ezért
a győri gyepmesteri telep három évvel ezelőtt felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy egyéves átalánydíj fejében ellátja a gyepmesteri munkákat a településeken. Akkor közel harmincan kötöttek szerződést a győri teleppel, mára azonban számuk a felére csökkent.

Struccpolitika

– Sok helyen a homokba dugott fejq strucc példáját látom: a vezetők nem foglalkoznak a problémával, sajnálják a pénzt a munkánkra, aztán amikor valami baj történik, követelőznek, ígérgetnek, csak hogy segítsünk – mondja dr. Andréka György, a győri gyepmesteri telep vezetője.
Az önkormányzatok többsége pénzhiánnyal indokolja, miért nem gondoskodik a kóbor kutyák befogásáról; a győri gyepmesteri telep szolgáltatásának díja havi 31 és 101 ezer forint között mozog, a település lélekszámától és a Győrtől való távolságától függően. Abdán, Bősárkányban, Győrújbaráton, Koroncón és Rábapatonán például 40 ezer, Kapuváron 101 ezer forint az átalánydíj; ennek fejében a gyepmesterek havi két alkalommal „razziáznak” és elszállítják a kóbor ebeket, s persze eseti riasztásra is kimennek. Mégsem ez a költséges része a munkának, a befogott kutyákat ugyanis két hétig etetni, sokszor gyógykezelni kell, s az esetleges elaltatás is több ezer forintos költség.

Több település érintett

Győrújfalun az előző képviselő-testület sokallta az évi 400 ezer forint körüli összeget. A környéken sajnos nem ők az egyedüliek, úgy tudjuk, több szigetközi falu érintett.
– Sajnos ennél fontosabb feladatokra sincs pénz – mondta érdeklődésünkre Bognár József polgármester, aki szerint „valahogy mindig megoldódnak a kutyagondok”, s október óta, mióta hivatalban van, nem volt „kutyariadó”.
– Persze tudjuk, hogy meg kell oldani a kérdést, ezért most kistérségi szinten, 10–12 település összefogásával szeretnénk valamilyen olcsóbb megoldást találni – mondta.

Még egyet sem fogtak be

Gönyqn, ahol az elmúlt években rengeteg volt a kóbor kutya – a fővárosba vezető főút mellett sokan dobták ki megunt kedvencüket –, közmunkással próbálják teljesíteni a feladatot. Major Gábor polgármester nem tudja, miért, de eltqntek a kóbor kutyák, s idén még egyet sem kellett befogni.
– Ha kell, egy kíméletes csapdával befogjuk a kutyákat, és megpróbáljuk megkeresni a gazdájukat. Ha nincs meg, nem tudunk mást tenni, mint hogy elvisszük a bőnyi állatmenhelyre. Egyelőre boldogulunk, de tény, hogy ha veszélyes, vagy a jelenleginél sokkal több kutyát kellene befognunk, gyepmesteri segítséget kellene igénybe vennünk – mondta a polgármester, aki elmondta, hogy bár szóba került az is, hogy átalánydíjas szerződést kössenek, az évi 5–600 ezer forintos kiadást leszavazta a képviselő-testület.

Szerződtek

A győri gyepmesteri teleppel szerződött települések: Abda, Bőny, Bősárkány, Csorna, Győrújbarát, Ikrény, Kapuvár, Kimle, Kóny, Koroncó, Mosonszolnok, Nyúl, Rábapatona, Tét, Újrónafő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi a sztárokkal készült mqsorokat?

Tovább olvasom