Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nincs tovább! Jogerős a Magyar Gárda feloszlatása!

Jogerős a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása, mert a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság 2008 decemberi, a feloszlatást első fokon kimondó ítéletét. Az Ítélőtábla döntését most indokolják.
Jogerős a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása, mert a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2008. december 16-i, a feloszlatást első fokon kimondó ítéletét. A jogerős ítélet szóbeli indoklásakor Czukorné Farsang Judit bírónő hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület része, így a feloszlatás szükségszerűen megszünteti a Magyar Gárda szervezeti kereteit. Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke az ítélethirdetés után rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ez a döntés a Magyar Gárda népszerűségét növelni fogja.

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a Fővárosi Főügyészség felperesként kezdeményezte a bíróságon, mert az Egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartja. Az ügyészség szerint ezt bizonyítják a 2007. december 9-én Tatárszentgyörgyön történtek is, amikor az ügyészség megfogalmazása szerint a gárdisták nyílt, cigányellenes demonstrációt tartottak. Az ügyészség keresetével szemben az alperes jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás mindvégig hangsúlyozta, hogy egyrészt a Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárda Mozgalommal, másrészt pedig a véleménynyilvánítás szabadsága az ő nézeteikre is vonatkozik. A perben először eljáró Öcsödi Ágnes bírónő arra hivatkozva, hogy megfenyegették, visszaadta az ügyet, így a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét Pataki Árpád bíró hozta meg.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet 2007 júniusában Vona Gábor, a Jobbik elnöke alapította. A Magyar Gárda egy hónapon belül, még 2007 júliusában megkezdte a tagtoborzást és 2007. augusztus 25-én avatta fel első tagjait, akik fekete egyenruhát viselnek, amelyen árpádsávos pajzs látható.

A Fővárosi Bíróság 2008 decemberében született, az Egyesület feloszlatását kimondó ítéletének indoklásában azt állapította meg, hogy a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom szimbiózisban lévő szervezetek, és a gárdisták az egyesülési joggal visszaélve megsértették másoknak az emberi méltósághoz való jogát.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet a korábbi fővárosi bírósági ítélet helybenhagyásával. A döntés indoklásakor Czukorné Farsang Judit bíró, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke kiemelte, hogy miután a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület céljait szolgálja, a Mozgalom tevékenységét az Egyesület tevékenységének kell tekinteni.

Az Ítélőtáblának azt kellett elbírálnia, hogy a Magyar Gárda Egyesület az úgynevezett rendeltetésszerű joggyakorlás határai között maradt-e. Az Ítélőtábla szerint a Gárda megsértette mások jogait. A bírónő hangoztatta, önmagában a Gárda egyenruhája, önmagában a Gárda vonulása, önmagában a szónoklatok tartalma nem lenne feltétlenül jogsértő, de ezek együttes, kummulatív hatása már másként értékelendő, ráadásul eleve konfliktusokkal terhelt, úgymond "foglyul ejtett közönség" előtt tartották demonstrációikat, ami viszont a bíróság szerint már az erőszak veszélyét hordozza magában. Az Ítélőtábla szerint a Gárda volt főkapitányának sárbogárdi beszéde kifejezetten fajgyűlölő megnyilvánulásokat is tartalmazott, amikor a zsidóságot "idegenszívű nemzetvesztőként" aposztrofálta. Hasonlóan túllépte a véleménynyilvánítás szabadságát a Gárda a cigányokkal kapcsolatos kijelentéseiben is. Mindezek után a bírónő hangsúlyozta, ebben az esetben más szankciót, mint a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását, nem lehetett alkalmazni.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének kihirdetése után a bíróság épülete előtt rögtönzött sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd bejelentette, felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz, és ha szükséges, a strasbourgi emberi jogi bíróságot is megkeresik. A rögtönzött sajtótájékoztatón Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke azt mondta: "a mai tárgyalás tétje az volt, hogy az Ítélőtábla képes-e a politikai nyomásnak ellenállni és szakmai döntést hoz-e". Vona szerint a Magyar Gárda ügye társadalmi kérdés és nem az igazságszolgáltatás ügye, ezért abban nem is lehet jó bírósági döntést hozni. Hozzátette: "ez a döntés a magyar társadalom jelentős részének véleményével szembe megy, a Magyar Gárda népszerűségét növeli majd". Újságírói kérdésre Vona Gábor megerősítette, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik között elvi és gyakorlati kapcsolat van.

Olvasóink írták

192 hozzászólás
 • 192. zehn 2009. július 03. 20:57
  „Persze demokrácia van és szólásszabadság is.Mégis elbizonytalanodom, ha egyes félhülye idióta baromságait kell olvasnom. Nagy az isten állatkertje:) / rácsok nélkül /”
 • 191. flexsnake 2009. július 03. 19:25
  „171. én meg nem látok semmi radikálist. Bűnözőket látok, sokukat látásból ismerem és tudom mennyit és hol ültek. Azt is hogy miért. Én is változást akarok. Ki akarom rakni őket a határon kívül, de sajnos már szóltak hogy oda sem kellenek. 45ben végeztek velük :)
  Gusztus azt mondta hogy ezek nácik, én elhiszem neki :)”
 • 190. bespin 2009. július 03. 17:37
  „moderálva off”
 • 189. Otaku 2009. július 03. 13:59
  „moderálva”
 • 188. FanyarDárda 2009. július 03. 13:50
  „187.: Kedves falusi barátom!
  "Úgy zsidózok, kommunistázok, cigányozok , ahogy nekem jól esik, neked ez fáj már észrevettem. "

  komcsi, zsdió, cigány, meleg,
  imád minden gárda-gyerek

  készít kedves bézbólütőt
  taglóz vele tarkót,
  szeretettel csapkodja
  a kemenceajtót

  nem köll itten annak félni
  aki magyar ember,
  de aki nem magyar itten
  majd mögrohad benn a sitten
  szakálla lösz kender.

  osszta majd az igazságot
  a jó magyargárda
  ámde hogyha csúnyán nézöl
  vágunk a pofádba”
 • 187. bespin 2009. július 03. 12:33
  „moderálva off”
 • 186. Horton 2009. július 03. 11:00
  „moderálva”
 • 185. Horton 2009. július 03. 10:55
  „" Sziszifusz " 175. hozzászólás

  Maximálisan osztom a véleményed.......!!!!!!!”
 • 184. ClarkGriswald 2009. július 03. 10:11
  „már többször akartam szólni, de ha akkora nagymagyar vagy, akkor legalább tanulj már meg helyesen írni. a helyes, a hely, a tavaly ezek mind L Y-os "j"-k. Ha már annyira büszkék vagyunk a magyarsáugnkra, akkor tanuljuk már meg a nyelvét is alkalmazni!”
 • 183. gardista33 2009. július 03. 05:30
  „azért jol látszik h a heji bünözök hogy rettegnek a Gárdátol .hat csak rettegjenek. Bilincs lesz hamarosan.”
 • 182. gardista33 2009. július 03. 05:29
  „takarodo komcsik :P”
 • 181. gardista33 2009. július 03. 05:28
  „moderálva”
 • 180. smalltown 2009. július 03. 05:27
  „takarodo MG!”
 • 179. gardista33 2009. július 03. 05:27
  „moderálva”
 • 178. apátfalvifaszagyerek 2009. július 03. 03:29
  „mikor zsidóztam vagy gyűlölködtem én???? sztem összekeversz vkivel.. :P”
 • 177. maradando 2009. július 03. 02:41
  „176.apátfalvi@gyerek
  Úgy látom a 90%-ot nálad is az tölti ki! :)) Kutyaharapást szörivel? :)”
 • 176. apátfalvifaszagyerek 2009. július 03. 01:34
  „moderálva”
 • 175. Sziszifusz 2009. július 02. 22:27
  „Kedves gárda-ellenesek!
  Szabad körülnézni, ha majd a házatok előtt masíroznak százával a sitten kigyúrt cigányok! Szabad majd a rendőrségre telefonálni, ahol nem veszik fel a telefont, és egy óra múlva sem érnek oda, miközben nektek a torkotokat nyiszálják! Azok a romák, akik megszokták a könnyen jött sok pénzt, nem fognak elmenni dolgozni! A gyengébb felfogásúak kedvéért kihangsúlyoznám, hogy ez a rendőrség nem képes megvédeni benneteket a szervezett cigány -és egyéb maffia csoportok ellen! Akkor is ti lesztek a hibásak, ha vissza mertek ütni! Logaritmusnak egy szakajtó cigány család kellene a környezetébe! Gyorsan megértené, hogy amikor huszadszor verték össze, a roma még mindig vidáman elveri huszonegyedszer is, mert a kedves Logaritmus köpni mert (közben megerőszakolják a feleségét, lányát, anyósát, a nagyiját stb.)!
  Felszámolják a börtönöket, hogy azt lehessen mondani, nincs hely! Az elkövető még egy év múlva is szabadlábon fogja megtorolni a feljelentést (meg az egész pereputtya)! Mifelénk már ebben a világban élnek az emberek! Hamarosan nálatok is így lesz! Az ilyen idült..., orruknál tovább nem látók miatt teheti meg a kormány, hogy védekezésre kényszerítheti a lakosságot, majd ezért becsukathatja őket önbíráskodásért (ha nincs elég rendőr, majd jönnek az ENSZ csapatok, a NATO, és a kettős állampolgárok védelmében az izraeli hadsereg)! Nem veszitek észre, hogy polgárháborút akarnak, és ti vagytok hozzá a megfelelő bólogató Jánosok? Mennyire lehet még idióta egy ember, hogy nem képes felfogni az érdekeit? Mikor fogjátok megérteni, hogy ebben az országban nincs elegendő rendőr és katona a bűnözők megfékezésére?
  Mikor veszitek már észre, hogy az "elvtársaitok" a bőrötökre pályáznak (a saját maffiáikkal egyetemben), de örülnek annak, hogy még mindig sokan, önként felajánlják? Kár rátok pazarolni a szót! Egy éven belül megtudjátok, hogy azok akik a "jogszerű védelmeteket" hirdetik 20 éve azon dolgoznak, hogy semmitek sem maradjon, lehetőleg a döntésjogotok sem! Rosszabb világ készül, mint a Kádár-rendszerben volt, mert akkor legalább volt saját rendőrségünk, katonaságunk! Az Unio Lisszaboni szerződés utáni "új világrendjében" majd csak egy dolognak örülhettek: annak, hogy a cigány ugyanúgy gettókba kerül, mint ti, rabszolgának!”
 • 174. bespin 2009. július 02. 21:59
  „:-)))
  OK! Megvagy!”
 • 173. Mignon 2009. július 02. 21:47
  „:-)))”
192 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vízbefulladások Borsod megyében

Két, tragédiával végződő fürdőzés történt szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Két tizenéves fiú… Tovább olvasom