Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nincs út vissza a szocializmusba

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében hazánk megerősödésének legfontosabb forrásairól beszélt.
Az állam működésének átalakításában, a vállalkozások támogatásában, a beruházások folytatásában, valamint az emberi tehetségben és szorgalomban jelölte meg Magyarország megerősödésének legfontosabb forrásait Gyurcsány Ferenc parlamenti évértékelő beszédében hétfőn.

„ Mi, liberálisok és szocialisták büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy év célkitűzései alapvetően, fő irányokban és fő tartalmakban sikerültek" – összegzett Gyurcsány Ferenc. Négy év alatt egyharmaddal nőtt a jövedelmek és 25 százalékkal a nyugdíjak vásárlóereje, jelentősen emelkedett az egy gyermekre jutó támogatás összege, az alacsony inflációval megvalósult a forint stabilitása, csökkentek az adók – köztük 26-ról 21 forintra az átlagkeresetek adója, valamint 25-ről 20 százalékra az áfa felső kulcsa –, és míg 2002-ben 100 forint munkabér után 56 forint került az államkasszába, 44 pedig a dolgozókhoz, mára 50,8 forint az államé és 49,2 forint a munkavállalóé.

Az eredményekről szólva a kormányfő kitért a Fészekrakó-program elindítására, az autópálya-építésekre, az iskola-, panellakás- és kórházfelújításokra, valamint arra, hogy mára kétszer annyi támogatást kap átlagosan egy gazda, mint négy éve. Hozzátette, hogy az adó- és járulékcsökkentésre, valamint a nyugdíjkorrekciós programra vonatkozó hosszú távú elképzelések tervezhetőséget teremtettek, továbbá megkezdődött az egészségügyi reform előkészítése.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy mindemellett új feszültségekkel és kihívásokkal is szembe kell majd nézni. A legfájóbb feszültségforrások között említette a szociális kiigazításokra és a fejlesztésekre felvett hiteleket – amelyekre mint a jövőbe való befektetésekre tekint –, a munkanélküliséget, a szegénységet, az államigazgatási reform elmaradását, valamint azt, hogy az országban sokan csalódottak a politika hangneme és amiatt, ahogy a közügyek mennek.

„ Nincs út vissza a szocializmusba, és nincs út előre a polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe sem, Magyarországon szociális piacgazdaságot szeretnénk teremteni" – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: erős Magyarországot szeretne a jogok tiszteletében, az intézmények működésében a más országokkal vívott versenyben. A miniszterelnök kiemelte, hogy a köztársaság ereje és cselekvőképessége polgárai hozzájárulásán múlik. Az erős Magyarországhoz nem vezet út az adófizetők kontójára vállalt, féktelen ígérgetésen keresztül – folytatta a kormányfő. Mint mondta, önbecsapásból nem épülhet sikeres Magyarország, és ő nem is akar erre az útra lépni csak azért, mert „balga módon azt hihetnénk, hogy a felelőtlen ígéretek hátán keresztül fel lehet kapaszkodni a hatalomba, vagy meg lehet tartani azt".

Hozzátette: Magyarország megerősödésének három olyan forrását látja, amelyek az adóforintoktól eltérően nem szűkösen állnak rendelkezésre. Az első ilyen forrás szerinte az állam és intézményei működésének átalakításában rejlik: a következő kormányzati időszak legfontosabb feladata az igazgatás, az egészségügy és a kistérségi együttműködés átfogó reformja.

– A hazai kis- és középvállalkozások segítéséért, annak érdekében, hogy az állam által biztosított lehetőségek, források és eszközök együtt álljanak rendelkezésre, létrehozzuk a Magyar Vállalkozások Bankját – folytatta a kormányfő, hozzátéve: ebben valamennyi olyan intézmény együtt lesz, amely ma szétszórtan, sokszor nem összehangoltan működik.
Az ország megerősödése legfontosabb forrásának a tehetséget és a szorgalmat jelölte meg, és külön is szólt hat olyan – az ülésterem páholyában helyet foglaló – személyről, akik orvosként, polgármesterként, vállalkozóként, illetve pedagógusként sikerre vitték intézményüket, elképzeléseiket. (Velük a miniszterelnök felszólalása után külön is találkozott.) A kormányfő úgy értékelte, hogy az ország akkor lesz sikeres, ha polgárai megértik, össze kell kapaszkodni és azt is figyelik, mit tudnak hozzátenni a közöshöz. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom