Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Női esélyegyenlőség: Merre billen a mérleg?

Megkérdeztük külföldi törzsolvasóinkat, mennyire veszik komolyan a nőket a világban.

Bécsben évente Tochtertagot tartanak, hogy a lányok már diákként megismerjék azokat a pályákat, ahol egyelőre még többségben van az erősebb nem. Németországban már természetes, hogy az apák mennek gyesre. A thai férfiak olyannyira komolyan veszik a nők család- és államépítő szerepét, hogy minden kérdésben kikérik kedvesük, feleségük véleményét. Amerikában viszont a nagy esélyegyenlősdiben a szerepek felcserélődtek, s szinte a férfiakat kell védeni. A Kisalföld külföldi olvasói írták meg tapasztalataikat a nemi egyenrangúság vívmányai kapcsán.

Ausztria: katonás mosoly

„Bécsben a városháza megbízásából munkatársaimmal a gyerekek iskolán kívüli szabadidős programját szervezzük. Én többek közt az úgynevezett lányprogramokkal foglalkozom. Hogy mi is ez? Tanulmányok következtetései alapján már iskolás korban el kell kezdeni a lányok támogatását, hogy ne csak az úgynevezett nőies pályákat válasszák. (Például bolti eladó, fodrász.) Alacsony a nők aránya a műszaki pályákon, ezért olyan lányprogramot terveztünk, ami bemutatja azokat a pályákat, ahol az erősebb nem dominal. A Mädchen Förderungra külön büdzsét lehet kérni. Több civil egyesület is a lányok támogatásával foglalkozik. Évek óta megrendezi Bécs a lánynapot, a Tochtertagot, amikor a lányok a szüleik munkahelyére hivatalosak. Évről évre több cég vállalja az együttműködést. Bécs rengeteget tesz a nőkért, lehetőség van részmunkaidőre, a gyes alatt és után tanfolyamok elvégzésére. De a nők még mindig egyharmaddal kevesebb fizetést vihetnek haza, mint a hasonló beosztásban dolgozó férfiak."

Mayer Katalin

„Az osztrák politikai palettán a nemek közti bérkülönbség nem kerül háttérbe az ott jelentős arányban jelenlévő hölgyeknek köszönhetően. Ausztria új EU-biztosa is hölgy, igaz, az itt csak Kämpflächelnek mondott katonás mosoly tulajdonosa. Az osztrák kormányban ma mind a külügyi, a sport, ifjúsági és egészségügyi, az igazságügyi, sőt az oktatásügyi-kultúrális tárca élén is hölgy áll. Az egyetemeken, főiskolákon hallgató diákok 60 százaléka a gyengébb nem táborát erősíti. A céltudatos karrierépítés manapság Ausztriában csak a hölgyek döntésén múlik. A Bécsben működő diákszervezet (Magyar Diákok Egyesülete, www.mde.hu) vezetőségének is több mint fele hölgy."

Szabados Viktor

Németország: apa elhagyva

„Németország lelkiismeretesen bevezette az európai antidiszkriminációs szabályokat. Ez a jogi szempont. De még mindig van elég hely, ahol a nők ma is ugyanazt a munkát kevesebb pénzért végzik. De ez már ritka. Inkább az történik, hogy a jobban fizetett állásokhoz a nők nehezebben jutnak hozzá. Viszont egyre természetesebb, hogy az Erziehungszeitet férfiak is kiveszik. Ez az az idő, amit a szülők egyike a kisgyermekkel tölthet. Három évig otthon maradhat vele. Egyre több férfinak fontos, hogy gyerekeivel töltse idejét és a nevelést ne csak a párjára hagyja. Vannak még azonban régi törvények, szokások, amelyek a férfiakat a klasszikus papaszerepbe skatulyázzák be. Ha a házasok elválnak, a legtöbb bíró úgy dönt, hogy a férfi dolgozzon és fizessen, az anya törődjön a gyerekkel. Ez kifejlesztett egy új jelenséget: az elhagyott apákat. Ezt a saját sorsom alapján tudom."

László Bencze

Amerika: a ló túloldalán

„A női esélyegyenlőséget illetően talán sok nőtársamban irigységet kelthet a nők itteni helyzete, társadalomban való elfogadottsága. De a nők többsége a túlzott védettség biztos árnyékába burkolózva átesett a ló túlsó oldalára. A szerepek felcserélődtek, olyannyira, hogy visszaköszönnek Robert Merle sorai a Védett férfiak című regényből. Ennek az évtizedek óta megfigyelhető jelenségnek leginkább a gyermeknevelésben mutatkozik meg a mérgező hatása. A nők többsége vadidegenekre bízza a gyermekét, bébiszitterekre. Ők szinte többet vannak velük, mint az édeanyák, akik így zavartalanul vásárolhatnak, intezhetik „rendkívül hasznos tevékenységüket"."

Nagy Ildikó, New York

„Nálam épp aktuális a téma, mert másfél év kihagyás után most helyezkedtem el újra, életem első kaliforniai állásában. Mivel vezetői állás, inkabb az volt csoda, hogy külső pályázóként megkaptam. Nem érzem hátránynak női mivoltom, inkább tiszteletet érzek, a kollégák örülnek, hogy egy csinos, kultúrált nő került a csapatba. Én személy szerint nem szeretek igazán nőkkel dolgozni itt. Tán az a baj, hogy az utóbbi 10-20 évben tömegesen beindult a nők karriercsinálása és a hölgyek túl keményre veszik a figurát. Például az borzasztóan zavar, ahogy a harmincas karrierista hölgyek panaszkodnak a magazinokban, a tévében, hogy nincs partnerük. Igen ám, de a partnerkapcsolatok többsége a munkahelyen kötődik. Itt viszont az amerikai nők elérték azt, hogy egy férfi már rájuk sem mer nézni, mert fél, hogy szexuális zaklatásért beperlik. Mit mondjak, örülök, hogy mi egészségesen gondolkodó európai nők nem félünk egy kis flörtöléstől."

Erika

A férfi is kell hozzá

– A nemek közötti egyenlőség még messze van a megvalósulástól Közép- és Kelet-Európában – emelte ki az Európai Parlamentben A nők és a férfiak azonos lehetőségei címmel a napokban tartott konferencia főbb megállapításai közül Gurmai Zita, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke és hozzátette: a mostani generációk azonban már a partnerségben gondolkodnak, és akkor lehet igazán építkezni, ha van párbeszéd az esélyteremtésben a nők és férfiak között.
Bulgáriában, Észtországban és Szlovákiában a nők ugyanazért a munkáért harminc százalékkal kevesebb bért kapnak, és aránytalanul alacsony számban vannak jelen a kormányzati szervekben. A magyar Országgyűlésben a női képviselők aránya alig éri el a kilenc százalékot. Litvániában kettő, Lengyelországban csak egy, Szlovákiában egyetlen női miniszter sincs a kormányban.
Gurmai Zita szerinte a kormányok felelősek azért, hogyan valósul meg az azonos munkáért azonos bér elv a nemek között, és azért is, hogy a vizsgálódás eredménye eljusson a közvéleményhez. Magyarországon 2003 óta van törvény az egyenlő bánásmódról, idén februártól működik az esélyegyenlőségi hatóság. A bérbeli különbség tizenkilenc százalék a nők rovására, a vállalkozásokban harminc százalék a nők aránya, menedzseri pozícióban tíz százalékuk dolgozik. (mti)

Kanada: a mázsázás a múlt

„Szeretem és tisztelem a nőket, mert kedvességükkel talán jobbak is, mint a férfiak. A munka területén türelmesebbek és sokszor felülmúlják a férfiakat az üzletben. Itt Kanadában a férfiaknak kell megküzdeni a munkahelyeken az elismerésért. Az a férfimentalitás, miszerint az a fő, ki hány mázsát tud felemelni, már teljesen lényegtelen, hiszen a világ kompjuterorientált."

Tamás

Brazília: szeretet szerint

„Itt a női esélyegyenlőség nem abban a formában létezik, ahogy az Europában szokásos. A munkabéreket törvény szabályozza, így e téren nem lehet nemi megkülönböztetés. Viszont a nő, mikor férjhez megy, a férj akarata szerint kezd létezni. Sokan a házasságot mint állást értelmezik. De ha felsőbb végzettségűek, akkor a családot és a karriert együtt vállalják. A nő karrierjére a férj is büszke. Jár a szülési segély és szabadság. Az alatt nem lehet az anyát elbocsátani. De az alacsonyabb rétegek, akik leginkább a kereskedelemben dolgoznak, várandósként elbocsájtást kapnak. Viszont bizonyos iparágakban, ahol a női munkaerő a túlnyomó, a cégek gyári bölcsödét működtetnek. A házimunkák megosztása a férfi és a nő közti szeretet alapján működik. Van egy rendőrség, amely csak a nők és a gyerekek védelmével foglalkozik. Az önkormányzati helyek egyharmadát a törvény a nőknek biztosítja."

András

Thaiföld: az asszony szava

„A Távol-Kelet férfidominanciájú országai közt Thaiföld a legliberálisabb. Itt nemcsak egyenjogúság van, egyfajta elvárás is a női nemmel szemben, hogy vegye ki részét a társadalom építéséből. Rengeteg thai hölgy válik ügyes üzletasszonnyá, jut felelősségteljes, magas pozícióba vagy játszik szerepet a politikai döntéshozásban. Sok esetben a családfenntartás anyagi felelőssége is rá hárul. A hölgyek itt sportolnak, vigyázva alakjukra tudatosan étkeznek és csinosan öltözködnek. A thai férfiak pedig olyannyira komolyan veszik az ellentétes neműek család- és államépítő szerepét, hogy szinte minden kérdésben kikérik kedvesük, feleségük véleményét. A kívülállónak úgy tűnhet, hogy ez az ország a thai hölgyek dolgos, okos hozzáállása nélkül nem is működne."

Enie

Japán: női szakasz

„Japán ismerten férfidomináns társadalom, de persze itt is megvannak a jogszabályok az esélyegyenlőségre. Kérdés, mennyire veszik azokat igénybe. Szülés előtt és után 8-8 hét fizetett szabadságot adnak, amit meg lehet hosszabbitani 1 év fizetésnélkülivel. A legtöbben inkább vissza se mennek. Még mindig kevés a vezető beosztású nő, még ritkább, aki munka mellett családot is vezet. A mostani kormányfő előszeretettel invitál női politikusokat csapatába, jelenleg kettő a női miniszter, a környezetvédelmi és az igazságügyi. Tavaly mutatták a tévében az ország első női pilótáját, pár éve végre vannak női kalauzok is, ez 9 éve elképzelhetetlen lett volna. Egyre több vonattársaság vezeti be a különvagont a reggeli munkásjáraton, ahova csak hölgyek szállhatnak. Azért mert sajnos mindennapos a tapizás a tömött vonatokon."

Radnóty István

Nők és férfiak társadalmi egyenlősége

A külföldi példák megismerése fontos, számos jó ötletet
meríthetünk belőlük, impulzust adnak a hazai
szemléletváltáshoz. A nemek egyenlősége az EU hosszútávú
stratégiai célja, mind a 25 tagországban folyamatosan
napirenden tartatja a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének
kérdéskörét. Még Európán belül is jelentős történelmi,
kulturális és hagyománybeli különbségek vannak, minden
országnak más erősségei és más gyengéi vannak ezen a területen.

Amíg például Svédországban a nők politikai szerepvállalásán
van a hangsúly, addig Spanyolország jelenleg a családon belüli
erőszak kérdéskörében aktív, Hollandia a migráns nők
beilleszkedésével foglalkozik elsősorban. Mindenhol aktuális
téma a fiatal lányokkal való foglalkozás, a nők munkaerőpiaci
részvétele, a munka és családi élet összehangolása, a férfiak
bevonása az elindult folyamatokba.

A Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Főosztály
Magyarországon fennállásának majdnem 10 esztendejében
számos programot indított, civil, kormányzati, nemzetközi
programot támogatott, amely a fennálló társadalmi
berendezkedés változását szorgalmazta. Ilyen például a
prostituáltak rehabilitálása, a hátrányos helyzetű nők
mentálhigiéniás képzése, a fiatalok szexuális nevelése.
Kezdeményeztük a gyesről, gyedről visszatérők reintegrációs
tréningjét. Magyarországon is van olyan vállalat, amely saját
óvodát tart fenn, számos egyéb intézkedéssel segíti a
munkahelyi és magánéleti, családi kötelezettségek harmonikus
összeegyeztetését.

Tóth Józsefné főosztályvezető
Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi
Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége
Főosztály

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkajogi esetek 18.

Tovább olvasom