Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Novák Előd újabb pénzbírságot kaphat

A parlament kulturális bizottsága a politikus egyhavi tiszteletdíjának harmadát kitevő pénzbírság kiszabását javasolta a házelnöknek.
Harmadik alkalommal kötelezhetik pénzbírság megfizetésére Novák Elődöt, a Jobbik parlamenti képviselőjét - derül ki az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült javaslatból.

A parlament kulturális bizottsága Novák Előd egyhavi tiszteletdíjának harmadát - 131 ezer 410 forint - kitevő pénzbírság kiszabását javasolta Kövér László házelnöknek. Az indoklás szerint a jobbikos politikus, aki a bizottság tagja, a testület június 10-i ülésén "olyan kirívóan sértő kifejezést használt személyeket, csoportot érintően, amelyért az Országgyűlés korábban már pénzbírságot szabott ki vele szemben". Az indoklás szerint ez is közrejátszott a bírság mértékének megállapításában.

A jobbikos politikus az MTI érdeklődésére azt mondta: azért bírságolják meg, mert az említett ülésen elhangzott felszólalásában a cionista és a szocionista kifejezéseket használta.

Novák Előd először május 27-én kapott 50 ezer forint pénzbírságot a szocionista szó használatáért, majd június 3-án döntött az Országgyűlés az újabb - ezúttal 70 ezer forintos - pénzbírságról, amiért egy korábbi parlamenti ülésen cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

Novák Elődön kívül eddig öt országgyűlési képviselő - mindegyikük ellenzéki - kapott pénzbírságot az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta.

Elsőként márciusban Szanyi Tibort (MSZP) büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Ezt követően májusban a Párbeszéd Magyarországérthoz (PM) tartozó Karácsony Gergelynek 50 ezer, Szilágyi Péternek 185 ezer forint bírságot szavazott meg az Országgyűlés, amiért korábban egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul.

Szintén májusban a szintén a PM színeiben politizáló független Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára 70-70 ezer forintos büntetést szabtak ki, amiért a képviselők az Országgyűlés ülésén egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vittek az ülésterem közepére, miután a Ház határozott a trafiktörvény módosításáról.

Érdekesség, hogy eddig mindegyik esetben Kövér László házelnök személyesen tett javaslatot a pénzbírság kiszabására, a mostani az első eset, hogy egy bizottságon elhangzottak miatt a testület elnöke él ezzel a lehetőséggel.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak.

A jövőben pénzbírság kiszabása helyett a havi tiszteletdíját csökkenthetik azoknak a képviselőknek, akik megsértik az Országgyűlés tekintélyét.

Olvasóink írták

 • 3. nyomdasz63 2013. június 14. 22:24
  „Ha én volnék ott,a tiszteletdíjamnak nem harmadát,-háromszorosát "nyúlnák le " "ezek"...mondván: fáj az i(gazság)!”
 • 2. majzik 2013. június 14. 17:00
  „Cionista ? Szocialista ? Valóban szitok szó !

  A nácik ezekhez képest tehetségtelen kezdők voltak !

  SZDSZ, MSZMP, MSzP. a gyengébbek kedvéért !

  <moderálva> társaság ! Már amennyiben a kárpátmedence a hazájuk.

  Nem az !”
 • 1. zero 2013. június 14. 16:00
  „A jobbikos politikus az MTI érdeklődésére azt mondta: azért bírságolják meg, mert az említett ülésen elhangzott felszólalásában a cionista és a szocionista kifejezéseket használta. Mert ez már hivatalosan is szitok szó ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszodai rosszullét: 13 embert szállítottak kórházba

Klórgáz került a levegőbe a Heves megyei Demjén termálfürdőjében. Tovább olvasom