Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

November 15-ig lehet jelentkezni felsőoktatási intézménybe

November 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatásba azok, akik 2008 februárjától szeretnének valamelyik egyetemre vagy főiskolára járni.
A keresztféléves képzéseket ismertető felvételi tájékoztató október közepe óta kapható a könyvesboltokban. A listát az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a www.felvi.hu-n is közzétették, az egyetemek, főiskolák menüpont alatt találják a diákok.Az őszi felvételi eljárásban részt vevő, több mint 50 felsőoktatási intézmény többsége szakképzést hirdet, de alap- és mesterképzésekre is lehet jelentkezni. A felsőfokú szakképzések, illetve a diplomás képzések több mint fele államilag támogatott formában is indul. A jelentkezési lapokat könyvesboltokban és nyomtatványboltokban lehet beszerezni, majd a laphoz mellékelt borítékban, az azon szereplő címre kell postára adni, legkésőbb november 15-én éjfélig. A felvételi eljárás díja 9 ezer forint, ezzel három intézménybe lehet pályázni.

A ponthatárokról január 15-én döntenek az egyetemek, illetve főiskolák - tájékoztatott közleményében az OFIK. A hagyományos, szeptemberben induló szemeszterre 2008. február 15-ig lehet majd beadni a jelentkezésekett. A képzéseket tartalmazó Felvételi Tájékoztató december 15-én jelenik meg. Aki a jövő év tavaszán teszi le az érettségit, az leghamarabb ebben az eljárásban pályázhat a felsőoktatásba. Az alapképzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben az őszi eljárásban már az új pontszámítást használják, vagyis a korábbi 144 pontos rendszert egy 480 pontos számítás váltja fel, gyakorlati vizsga alapján pedig kizárólag a művészet és művészetközvetítés szakokon lehet majd pontot számolni. Az új rendszerben összesen 200 tanulmányi és 200 érettségi pontot lehet szerezni, és maximum 80 többletpontot. A mesterképzésben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények 100 pontos rendszerben határozzák meg - közölte korábban az OFIK.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két teherautó is nekiment a menetrend szerinti busznak

Egy menetrend szerinti Volán-busznak ütközött egy teherautó, majd egy másik is a… Tovább olvasom