Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

November 7-én újra sztrájkolnak a vasutasok

A mozdonyvezetők munkabeszüntetése után országos általános sztrájkot hirdet november 7-re a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A kétórás figyelmeztető sztrájkot reggel 6 és 8 óra között tartják - jelentette be Simon Dezső, a VSZ elnöke a két szakszervezet szombati sajtótájékoztatóján.
A munkabeszüntetéssel az újabb 38 vasútvonal tervezett bezárása ellen tiltakoznak.A vasútvonalak megszüntetése és a menetrend szűkítése ellen, a vasúti munkahelyek megőrzése érdekében hirdetik meg az érdekképviseletek az általános sztrájkot, amely november 7-én reggel 6-8 között lesz - közölte Simon Dezső. A VSZ elnöke elmondta: megpróbálták elkerülni a munkabeszüntetést, de kezdeményezéseikre nem kaptak érdemi választ a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól. Idén márciusban már felszámoltak 14 vasúti mellékvonalat, most újabbak megszüntetését tervezi a kormányzat, de ezek a bezárások nem átgondoltak - mondta az érdekképviselet elnöke. Az intézkedések nem csak a vasutasok, hanem az érintett térségekben élők érdekeit is súlyosan veszélyeztetik - tette hozzá.

Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke cinikusnak nevezte, hogy a mozdonyvezetők sztrájkja előtt még 21 újabb vasútvonal megszüntetését tervezte a kormányzat, azóta pedig már 38 vonalról van szó. Ugyancsak cinikusnak értékelte, hogy október 25-én közölték az érintett önkormányzatokkal: december 9-ig döntsék el, átveszik-e a felszámolandó vonalak üzemeltetését. A sztrájkot meghirdető két szakszervezet tömöríti a vasúti munkavállalók 80 százalékát - mondta Gaskó István.

Az érdekképviseletek szerint tagjaik legalább olyan nagy arányban vesznek majd részt a figyelmeztető sztrájkban, mint szerdán a mozdonyvezetők. A többi szakszervezetet is hívják, illetve a megszűnő vasútvonalak térségében lévő önkormányzatokat is kérik, hogy csatlakozzanak a tiltakozó akcióhoz. Gaskó István közölte: a kétórás figyelmeztető sztrájk csak a kezdet, amit folytatnak majd, ha a kormányzat nem hallgatja meg a vasutasokat, és nem vonja vissza a megalapozatlan intézkedéseket. A két szakszervezet által kiadott felhívás szerint a sztrájktörvény alapján felszólították a kormányt a tárgyalások megkezdésére. A munkabeszüntetés ideje alatti, még elégséges szolgáltatásokról tárgyalásokat kezdeményeznek. Egyben felszólítják a MÁV Zrt. és vállalatcsoportjához tartozó gazdasági társaságok valamennyi munkavállalóját, hogy szakszervezeti hovatartozástól függetlenül vegyen részt a sztrájkban.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) nem látja értelmét a vasutas érdekvédelmi szervezetek sztrájkfenyegetéseinek, mert a tiltakozók megalapozatlanul hivatkoznak a tárca vélt vonalmegszüntetési szándékaira - tájékoztatott szombati közleményében a tárca, arra reagálva, hogy két szakszervezet szombaton általános figyelmeztető sztrájkot jelentett be november 7-ére, a reggel 6 és 8 óra közötti időszakra.A minisztérium a héten tette közzé a kisforgalmú vasútvonalak felmérése kapcsán készített tanulmányát. A szakmai vizsgálat eredménye alapján 38 vasútvonal esetében nem indokolt, hogy azokat az országos hálózat keretében tartsák. A közlemény szerint azonban az egyeztetési folyamat ezzel még nem ért véget, döntés nem született.

Olvasóink írták

  • 1. qbix 2007. november 04. 21:21
    „Igen!Jó nekik.
    A múltkori sztrájkkor volt a gyerekeim osztályának szervezett kirándulása Budapestre.(Amit 1 hónappal azelőtt kezdtek szervezni).A sok eladott vonatjegyre tekintettel helyjegyváltásra kötelezték az osztályt!-Az a vonat a sztrájk miatt nem közlekedett- ezt csak velük felejtették el közölni a helyjegy árát eltették.-Rókusnál tovább nem ment a vonat,+1-1 villamosjegy költsége.2 óra dekkolás a Nagyállomáson.-2 óra a programból.A vonat a pályán 1 órát késett. -1 óra a programból.Szerencséjük volt mert kiállitásra éppen odaértek a bejelentett időre.(Más iskolás csoportnak nem , őket szemrebbenés nélkül elküldték a kiállítás helyszínéről) Hazaút: A 16:45 kor induló vonat több mint 1 órás késéssel indult el.- 1 óra.A fütött kocsiban fáradt vasutasok ültek a felszaporodott utasok a jegyükért pedig a fütetlen bicikliszállitó kocsiba.-Kényelmetlen utazás.A vonatcsatlakozás persze nem sikerült, mert a vonat nem várta be a késő vonatot.+1-1 buszjegy haza.
    Összegzés:+1 villamosjegy, +1 felesleges helyjegy ára, +4 óra ellopott idő, + kényelmetlen állva történő utazás a hideg bicikliszállitó vagonban,+1 buszjegy.
    Ezek után jobban meggondolom mivel és mikor utazom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átfogó egészségügyi szűrések az ország nagyvárosaiban

November 3-tól hét héten keresztül minden szombaton más nagyvárosban tart egész napos átfogó… Tovább olvasom