Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Novemberben házhoz megy a szoftverrendőrség

Széleskörű tájékoztató kampányba kezd novemberben a BSA, amelyet a köznyelvben csak szoftverrendőrségként emlegetnek. A nemzetközi üzleti szoftver szövetség hazai munkatársai azokat a cégeket látogatják meg, amelyeknek a vezetői a törvényi előírások ellenére még mindig nem vezetnek szoftver-nyilvántartást és nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora kockázatokat vállalnak, ha illegális programokat telepítenek a számítógépeikre.
A BSA felmérése szerint tíz üzleti szoftverből négyet illegálisan telepítenek a céges számítógépekre a magyarországi vállalkozások, és ezzel évente 130 milliárd forintos kárt okoznak a gazdaságnak. Bár ezért szélsőséges esetben akár 8 év börtönt is kaphatnak, még a súlyos jogi következmények sem tartják vissza őket. A BSA (Business Software Alliance) nemzetközi üzleti szoftver szövetség szerint a cégvezetőknek elsősorban mégis azt kellene mérlegelniük, hogy mekkora kárt okozhatnak ezzel a saját vállalkozásuknak. Egy másolt programmal ugyanis vírusokat is letölthet az ember, amelyek miatt tönkremennek a gépek és összeomolhat az egész céges informatikai rendszer. Át kellene gondolniuk, hogy a spórolással megéri-e kockára tenni a vállalat napi működését vagy teljes adatbázisát - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Sarlós Gábor, a BSA hazai szóvivője.

A magyarországi vállalkozások többsége nemcsak a kockázatokat nem ismeri, de a jogszerűen licencelt szoftverek - mint eszközök - nyilvántartásának törvényi kötelezettségével sincs tisztában. A BSA felmérése arra is rámutatott, hogy a cégektől bekért szoftver-nyilvántartások alig fél százaléka felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak, illetve a szerzői jogi törvényeknek.

A köznyelvben csak szoftverrendőrségként ismert BSA semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezik, vagyis nem léphet fel a rendőrség vagy az adóhatóság helyett, de együttműködik velük. A BSA az üzleti szoftver-nyilvántartásaikat kéri be, hogy információkat adjon nekik a jogszabályokról és képet kapjon a hazai visszaélésekről. Emellett részben tanácsadást és szakmai oktatást tartanak, amit novemberben széleskörű tájékoztató kampánnyal népszerűsítenek. A BSA hirdetésekkel igyekszik felhívni a figyelmet a szoftver-nyilvántartás szükségességére és a hiányával járó kockázatokra. Emellett számos olyan céget személyesen is felkeresnek, amelyek korábban elutasító magatartást tanúsítottak. Emellett folytatódik a NagyVizit elnevezésű kampány is, amelynek során a vállalatvezetőknek tartanak konzultációkat a szoftvergazdálkodásról.

Olvasóink írták

 • 5. Eszter 2007. november 13. 08:18
  „Valaki felvilágosítást tudna adni, hogy miket kell tartalmaznia a szoftvernyilvántartásnak?
  Azért kérdezem mert mi elküldtük nekik a szoftverlistánkat és azt jelezték, hogy hiányos, de azt nem írták, hogy mit kellene pontosan hogy tartalmazzon ez a nyilvántartás.
  Ezen a héten még le is jár a határidő és utána mit fog csinálni?

  Egyébként ez kötelező?”
 • 4. Porfészek 2007. november 12. 11:14
  „Az árakhoz még annyit, hogy a Win. XP megjelenése után 1 évvel Kanadában ft-ra átszámítva kb. 1000 ft-ért lehetett venni Win 98-at jogtisztán. Ennyit az egyenlő árakról, és az itteni kedvezményekről, a kereseteket nem is említve. Aztán ezek után dumálják azt, hogy a magyar milyen lopós, csaló és kiskapukereső. Érdekes, hogy az 1000 ft-os DVD-filmekből mennyit el tudnak adni, talán csak nem azért, mert elérhető áron van??”
 • 3. Aerodragon 2007. november 12. 09:02
  „Ez akkor nenne korrekt és reális, ha a jogtiszta szoftverek elérhető árban lennének. Ugyanúgy baromság, ahogyan hirdetik orrba-szájba, hogy a cd és dvd másolás bűncselekmény... Könyörgöm, átgondolta ezt a jogalkotó?? Amíg pl. egy Andrea Bocelli DVD 4990,- forint addig sajnos annyiszor fogom megiratni amíg nem lesz mondjuk 1500,-. Szóval mindennek van oka, és okozata... Ahogyan a fekete gazdaságot sem lehet ilyen állami elvonások és adóterhek mellett felszámolni!”
 • 2. nomac 2007. november 11. 23:06
  „O oo, ekkora baromsagot :) A BSA pedig nem szerv, csak egy maganvallalat, szoval nem menjenek ok csak sehova.”
 • 1. Hamala 2007. november 11. 21:40
  „En azt hiszem hogy ezt a ket tetu ceget a BSA meg az APEH nacit ke kellene hagyni az uzleti eletbol hogy az vallakozok egy kicsit lelegezhessenek es ne kelljen a ceguket bezarni es az embereket munkanelkulive tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem értjük a digitális átállást, de félünk, hogy drága lesz

A magyarok csaknem fele hallott már arról, hogy hazánk hamarosan átáll a digitális műsorszórásra, ám… Tovább olvasom