Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyár elejére készülhet el a Zuschlag-ügy vádirata

Várhatóan a nyár elejére készül el a Zuschlag-ügy vádirata. Erre utal az is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára újabb 60 nappal meghosszabbították az ügy egyik gyanúsítottjának, Katus Ferencnek az előzetes letartóztatását. Katus így legkorábban június 4-én szabadulhat a kecskeméti börtönből.
Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes főügyésze elmondta: a nyomozás érdemi része ugyan befejeződött, az iratismertetések és a vádirat elkészültéig azonban még hosszabb idő is eltelhet. A megyei főügyészség ezért indítványozta Katus Ferenc előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. A bíróság megalapozottnak ítélte az ügyészség indítványát, miszerint továbbra is lehet tartani a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, de attól is, hogy másokkal összebeszélne vagy eltüntetné a bizonyítékokat, ha szabadlábra kerülne.

Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van: Katus Ferencen kívül Zuschlag János van előzetesben, ő május 20-ig.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Az elcsalt pénz körülbelül 60-75 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Zuschlag János egy március elején lezajlott kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor, a Független Hírügynökségnek akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték. Zuschlag János volt szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltanácsolják az iskolából a tanárát leköpő diáklányt

Eltanácsolják a kaposvári szakközépiskolából azt a diáklányt, aki múlt héten leköpte tanárát. Az… Tovább olvasom