Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyár Gergő lett a talált baba neve

Folytatás az 1. oldalról.

Mint tegnapi számunkban hírül adtuk, a győri „vidéki” buszpályaudvar nyilvános illemhelyén a felügyeletet végző asszony előtt megállt egy fiatal lány, s hasi fájdalmakra hivatkozva exkuzálta magát, hogy sokáig lesz a fülkében. A hölgy bekapcsolta a szagelszívót, s a ventilátor elnyomta a bentről érkező hangokat. A lány fél óra múlva távozott, de nem sokkal később a felügyelő nyöszörgésre lett figyelmes. Bement a vécébe, és kis híján sokkot kapott. Minden tele volt vérrel és a hörgő, sírásra is hasonlító hangok nem szűntek meg.
– Azóta semmi másra nem tudok gondolni. A vécékagylóba néztem, szörnyűek voltak azok a hangok, azt hittem, hogy onnan jönnek. Gondolkodni sem bírtam, felhívtam a főnökömet – idézi vissza a csütörtök délutánt Sipos Erzsébet, a vécé felügyelője. – A hang felé tartottam a telefont, s lassan felnyitottam a kuka tetejét, alig mertem odanézni. Édes Istenem, hirtelen megmozdult a nejlonzsák...
– Felhívott Erzsébet, én azonnal tudtam, hogy gyereksírást hallok – emlékszik vissza Szelecz Erika, a nyilvános illemhely üzemeltetője. – A párom, Ervin már indult is. Végül ő szedte ki a babát, s onnantól kezdve már a mentők végeztek mindent. Szegény kicsi mit élt át, és most nézzék, ahogyan alszik: ilyen gyönyörű, rózsaszín újszülöttet nem lát az ember. Minden vágyunk, hogy örökbe fogadjuk, de természetes, hogy a vér szerinti rokonait illeti az elsőbbség.
Az őrizetbe vett V. Júlia azt állítja, hogy sokáig nem tudott az állapotáról, mivel júniusig jelentkeztek nála a vérzések. Utána már valóban titkolta szülei előtt a terhességet, s ezt viszonylag könnyen tehette, mert a két kilóval született babát magzatkorában még egy bő pólóval is leplezni lehetett.
Dr. Bánhalmi Zsolt alezredes, bűnügyi osztályvezető elmondta: a Zala megyei faluban élő lány a barátnőjével utazott Győrbe, cipőt akart venni. Mivel áldott állapotáról egy orvossal sem beszélt, azt sem tudta, hogy a kicsivel a harminchatodik hétben van. Mindezt egyébként a barátnője elől is eltitkolta, akkor is, amikor az állomáson elkezdődtek a fájások és egy vécében elment a magzatvíz. Végül a vidéki buszpályaudvaron kötött ki... A rendőrség forró nyomon indult az anya után, de nem kellett sokat menni: V. Júlia ott állt a vécétől nem messze, sokkosan, remegő lábakkal, ájulás szélén, véres ruhában és a zalaegerszegi buszra várt.
Ha a lányt tizennégy éven aluli személy

ellen elkövetett emberölés bűntettének

kísérlete miatt elítélik, úgy tíztől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti

a törvény, de az újszülöttgyilkosságok

esetében az elmeszakértők szaván van a legfőbb hangsúly.
Nem tudni ugyanis, hogy a most is kihallgatás alatt lévő lány mennyire volt beszűkült tudatállapotban a szülés után.
Több derűlátással mondhatjuk, hogy a főszereplő ebben a szörnyű történetben nem V. Júlia, hanem Nyár Gergő, akit harmincegy fokos testhőmérséklettel vittek be a kórházba és akinek már megnyugtató az állapota. Dr. Alexy Mikós a megyei kórház koraszülöttosztályának főorvosa elmondta: Gergőt körülbelül egy hét múlva már el lehet vinni az osztályról.
A lány azt vallotta: a gyerek fiatal apjával már megszűnt a kapcsolata. Nyilvánvaló, hogy a fiú apasági nyilatkozatot nem tett eddig. Ennek is fontos jelentősége van az újszülött jövőjét illetően. Dernócziné Árki Terézia, a megyei gyámhivatal vezetőhelyettese elmondta: a jelenleg kijelölt ideiglenes elhelyezés harminc napig tartható fenn, utána gondoskodni kell az állandó felügyeletről. Az illetékes gyámhivatal először a vér szerinti rokonoknál kezdi a vizsgálódást, s ha az anya vagy az apa le is mond a gyerekről, elképzelhető, hogy a nagyszülők a gyámjai lennének. Ha pedig a családban nem talál szülőre a csecsemő, akkor örökbeadásáról lehet dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom