Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Nyaralás külföldön

Ha Európán kívüli országot választunk, gondoljunk az idegen éghajlaton előforduló kórokozókra is.

A naptár már nyári hónapot mutat, és egyre többet foglalkozunk a szabadság gondolatával. Egyeztetés a munkahelyen, a család tagjaival, hogy kinek mikor jó, s aztán jön a nagy kérdés: hová? Jöhetnek a prospektusok, az internet, hogy tájékozódjunk, milyen lehetőségeink vannak.

Ha a pihenés helyéül Európán kívüli országot választunk, gondoljunk arra is, hogy az eltérő kultúra, szokások, éghajlat mellett eltérő – Magyarországon egyáltalán nem vagy csak igen ritkán előforduló – kórokozókkal is lehet találkozni. Egy kialakuló betegség nagyon megkeserítheti a külföldi tartózkodás élményét, de ezen túl életveszélyes állapot is kialakulhat. A fertőző betegségek jó része megelőzhető, csak gondolni kell rá.

Az utazás célját, időtartamát, az elhelyezés körülményeit, a látogatni kívánt ország járványügyi helyzetét ismerve megfelelő tanácsokkal, illetve védőoltásokkal látjuk el az utazót, figyelembe véve egészségi állapotát, illetve korábbi oltásait is.

Az ÁNTSZ megyei intézetének nemzetközi oltóhelyén (Győr, Jósika u. 16., tel.: 96/513-741) hétfőnként 11–15 óráig várjuk az utazókat. Célszerű időben érdeklődni a teendőkről, mert a legtöbb oltás esetén legalább két hét kell a védettség kialakulásához. Több oltás esetén célszerű korábban megkezdeni a védőoltásokat.

A legveszélyeztetettebbek a hátizsákos turisták (higiénés körülmények alacsony színvonala és orvosi ellátás elérhetetlensége miatt), valamint
a last minute útra jelentkezők (egészségügyi felkészülés hiá-
nya miatt).
Akinek dédelgetett álma egy egzotikus út, legyen előrelátó és tájékozódjon arról, hogy milyen oltások szükségesek. Az oltások 3, 5 vagy 10 évig érvényesek, így mindenképpen jó befektetésnek bizonyulnak.

Afrikába, Dél- és Közép-Amerikába utazóknak

Sárgaláz: szúnyogok által terjesztett vírus okozta megbetegedés. Gyakran tünetmentes vagy enyhe formában zajlik, súlyos esetben máj- és vesekárosodással járhat, magas halálozással. A sárgaláz általában Dél- és Közép-Amerika, valamint Afrika egyenlítői részén (nagyjából a 15. északi és déli szélességi fok között) fordul elő. Védőoltással megelőzhető. Ez az egyetlen oltás, melyet nemzetközi utazással kapcsolatban kötelezően írnak elő, a beutazáskor ellenőrizhetik. Az oltást legalább 10 nappal az indulás előtt kell megkapni, és 10 évig érvényes. Csak Budapesten, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában vehető fel (1097 Budapest, Gyáli út 2–6., E épület, tel.: 1/476-1364, rendelés: hétfő–csütörtök: 9–12 óra).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok 100 kedvenc regénye

Tovább olvasom