Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Nyári szobrász és rajz tábor

Helyszín:
Balatonföldvár, József Attila u. 10.

Időpont:
1. hét 2007. június 24- július 1.
2. hét 2007. július 1 – 8.
3. hét 2007. augusztus 5. – 12.
4. hét 2007. augusztus 12. – 19.

Program:
A művészeti foglalkozásokon személyre szabott program szerint folyik az oktatás, melynek lényege, hogy minden hallgató megtalálja a saját egyéni művészeti útját, megvalósítsa saját elképzelését. Tehát nincsenek mindenki számára kötelező feladatok, de lehetőség szerint mindenkinek biztosítjuk a munkájához szükséges alapanyagokat, szerszámokat és szakértelemmel segítjük műveik elkészítésében. Aki az elején a rajzot választotta a tábor ideje alatt meggondolhatja magát és válthat a szobrászatra, és fordítva.
     Rajzoktatás:
Különös figyelmet fordítunk a természetben előforduló és az emberalkotta világ tárgyainak rajzolása során felmerülő vizuális problémák megoldására: a kompozíció meghatározása, az arányok, irányok pontos rögzítése, a téri mélység érzékeltetése, a forma, a fény-árnyék jelenségek, és az anyagszerűség rajzi megformálása, igény esetén lehet végezni stílusgyakorlatokat, (ismert művészek stílusának utánzása). Lehetőséget biztosítunk élő modell utáni munkához, de az elbűvölő balatoni tájat is érdemes akár a közeli kilátóból rajzolni, festeni.
     Szobrászati oktatás:
A szobrászati oktatás elsődleges témája az élő ember. Legtöbben a portré elkészítését választják, melyhez a szükséges anyagokon és szerszámokon túl a szükséges oktatást, felmerülő problémák megoldását biztosítjuk. A rajzi gondolkodás elsajátításához hasonlóan itt a térbeni alkotásnál is szükség van: a kompozíció helyes meghatározására, az arányok, irányok, a téri távolságok pontos rögzítésére, a forma, a fény-árnyék jelenségek, és az anyagszerűség érzékeltetésére, lehetőséget biztosítunk kísérletezéshez, újszerű térkonstrukciók megvalósításához, például formagyakorlatok végzése során, a természet formavilágából kiindulva eljuthatunk absztrakt kompozíciók megalkotásáig. Ismertetést adunk a legszükségesebb anatómiai problémák tisztázásához, az alapvető csontok és izmok megfigyelésén, térbeli megformálásán keresztül. A körbejárható szobrok mellett a domborműkészítés technikájának elsajátítására is lehetőséget nyújtunk. Része a programnak a legalapvetőbb szobrászati kivitelezési technikák gyakorlása: gipszöntés, gipsz-felrakás, igény szerint az égetett terrakotta szobor elkészítése is.
     Esti előadások, koncertek:
Hetente két előadást vagy koncertet tervezünk. Az előadások nyelve magyar, igény szerint angol tolmácsolással, vagy megfelelő számú külföldi jelentkező részére lehetőség van angol nyelvű előadás szervezésére is. Az esti előadások helyszíne a városközpontban található művelődési ház, melynek termei kiválóan alkalmasak vetítéses művészeti előadások, koncertek befogadására. Az előadások nyilvánosak, az alkotótábor résztvevőin kívül a helybélieket, és az ott tartózkodó turistákat is szívesen látjuk. Az előadások szóvivője Zielinski Tibor a Maktár művészeti folyóirat indulási oldalának rovatvezetője. Az előadók elsősorban az indulási rovatban is megjelent alkotók lesznek.  Többnyire olyan, magasan kvalifikált művészek, akik a DLA doktori fokozat elérésén dolgoznak, (vagy már megszerezték) és többnek a képzőművész diploma mellett bölcsész (művészettörténet, esztétika) diplomájuk is van:
Szabó Ádám, Előd Ágnes, filmes és színházi látványtervezők: Nagy Viktória, Esztán Mónika, vagy az animációs filmjeiről híres Csáki László és a Londonban élő kinetikus szobrász, Bolygó Bálint. Továbbá a terveink közt szerepel pl. Tüske András gitárművész meghívása is. Ő Ausztráliában sajátította el a Suzuki zenepedagógiai módszert és idehaza ő az egyetlen képviselője. Rendezvénysorozatunkat összehangoljuk Balatonföldvár rendezvényszervezőivel, ügyelve arra, hogy ne legyenek egy időben a mi programjaink és a szabadtéri színház előadásai, koncertjei.
     Előadások:
Június 26. Csáki László (képzőművész, filmes)
Június 28. Tüske András (gitárművész)
Július 3. Előd Ágnes (képzőművész) www.agneselod.hu
Július 5. Esztán Mónika (látványtervező) www.esztanmonika.com
Augusztus 7. Wechter Ákos (festőművész)
Augusztus 9. Barakonyi Zsombor (képzőművész)
Augusztus 14. Szabó Ádám (szobrászművész) www.szaboadam.hu
Augusztus 16. Bozai Ágota (író, műfordító) www.bozai.hu
Tartalék: Erős Apolka (szobrászművész)
Bolygó Bálint (szobrászművész)
Nagy Viktória (látványtervező)
Az előadások sorrendje, dátuma, és előadója változhat.

Információ:
www.maktar.hu/index.php?pid=10306

Jelentkezés:
Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány
1054 Budapest, Báthori u. 10.
E-mail: info@maktar.hu
Tel: 06-1-428-5000

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt japán miniszter

Meghalt Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter - jelentette be az NHK japán televízió. A 62… Tovább olvasom