Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nyerjen mp3 lejátszót!

Itt egy tökéletes alkalom arra, hogy karácsonyi ajándékként nyerjen egy mp3 lejátszót. Részletek itt.

Nem kell mást tennie, mint az alábbi szöveg elolvasása után 1 könnyű kérdésre válaszolni és a helyes válaszokat beküldenie a játék@kisalfold.hu  e-mail címre november 24-ig.

HPQ nx9420 teszt

Nem kis kíváncsiság hajtott, mikor elbandukoltam a HP-hoz, hogy átvegyem tesztelésre üzleti célú laptopjaik egyik legújabb modelljét. Már a doboz mérete is tekintélyes volt, ez is utalt rá, hogy nem egy átlagos méretű gépezettel lesz dolgom. Alig vártam, hogy kipróbáljam. Mikor hazaértem és kibontottam a csomagot, meg kell mondjam, első pillanatra hátrahőköltem. Mert amit láttam, az tényleg nem volt szokványos. Hogy notebook? Mármint jegyzetfüzet? Hát nem. Reggeliző tálca? Talán. Becsukva. Kinyitva mozivászon és repülőtéri kifutópálya keresztezése. Szóval csak néztem és arra gondoltam, hogy aki ezt magával akarja nap mint nap cipelni annak erre igen nyomós oka kell hogy legyen. Úgy tűnik, hogy az nx9420 az ún. desktop replacement kategória egyik jeles képviselője. Több helyet az íróasztalon!

Külcsín

Súlya majd 3 és fél kiló. Csak a gép. A táp kb. még fél. Egy tizenöt collos laptop nem-mondom-meg-kitől kb. kettőegészhét. Ez a képernyő 17-es, széles, egyébiránt álomszép. ATI x1600-as lapkakészlet hajtja 256 MB memóriával. A felülete tükörfényes, azt gondolnánk, nagyon csillog majd, de - mint később megtapasztaltam - mégsem. A környezet megvilágítottságát érzékelő érzékelő mindig a megfelelő szinten tartja a képernyő fényerejét. A billenyűzet meg majdnem teljes méretű. Például van számbillentyűzet. Csak úgy, külön. Persze az Insert, meg a Home, meg a többi nem a szokott helyen van, de hát mindent azért mégsem lehet. Keresgéltem is őket eleget, de megszokni nem tudtam. Egy hét alatt. Aki tovább próbálkozik, annak talán nem reménytelen. Nekem egy angol (amerikai) kiosztású jutott, ez mondjuk unix rendszeradminisztrációhoz kiváló, de azért gyanítom, a vásárlók többsége nem erre fogja használni. Ezzel nem is gonoszkodok tovább, aki nem tesztgépet vesz majd, az tuti magyart fog kapni . Megvallom, a billentyűzetre általában elég érzékeny vagyok, mármint a billentés érzése, határozottsága nekem sokat számít. Tudom, laptopnál bizonyos mechanikai korlátokat nem lehet átlépni, de ennél én egy kicsit többre számítottam. Olyan nagyon műanyagos, gumiszerű, kicsit "nyúlós" érzete volt. Ez persze totál szubjektív, biztos van, aki ezt szereti, nekem nem jött be. Természetesen van tapipad, szélén gördítősávval, ami az egér görgőjét hivatott emulálni. Kiváló ötlet, hamar meg lehet szokni és tényleg jól működik.

A gép két oldalán, meg elől is mindenféle csatlakozók armadája. Látszik, hogy a HP mérnökei semmit nem bíztak a véletlenre. A bal oldalon: eletromos csatlakozó, VGA kimenet, S-Video kimenet, kettő USB, IEEE 1394 és PC Card bővítőhely. A jobb oldalon fejhallgató és mikrofon csatlakozó, újabb két USB, a DVD író után még a Gigabites hálózat RJ-45-ös aljzata taláható. Mivel a perifériák túlnyomó többsége ma már USB-n kommunikál, nagyon is érthető és indokolt a négy 2.0-ás port. Hátul az egyetlen dugasz az RJ -11-es aljzatú modemé. A képernyő felső szélén találjuk a mikrofont. Mert ebből a gépből ez sem hiányozhat.

Elöl találunk egy 7-az-1-ben kártyaolvasót, a támogatott kártyák köréből viszont meglepetésemre és sajnálatomra a Compact Flash kártya kimaradt. Igen, igen egy PCMCIA adapterrel bedughatjuk azt is a notebookba, de azért csak kényelmesebb lenne anélkül. Évek óta jósolják a CF halálát, de azért még elég jól tartja magát az öreg (12 éves). Természetesen van WiFi meg Bluetooth rádió is a készülékben.

Belbecs

Lassan eljutunk a bekapcsolásig. Áram, hálózati kábel bedug, nagy, ezüst gomb megnyom, erőmű felbúg. Ledek villódznak, a képernyőn megjelenik a jól ismert logo. Az 1440 x 900 pixel felbontású kép nagyon szép. Kontrasztos, éles, ragyogó, élénk színekkel kápráztat. A széles képernyő nagyon jó szolgálatot tesz, amikor két (vagy több) ablakot kell egymás mellett nézni. Mindenféle munka ablak mellett az egyikben akár filmet is nézhetünk, mivel a dupla processzor teljesítmény erre bőven ad lehetőséget. A két processzor mag ereje érzékelhető, gyorsan eljutunk a bejelentkező képernyőig!

Belépés után persze elindítom a Feladatkezelőt (Task Manager), lássuk a lényeget. Szépen látszik a két processzormag. A tesztgépben 1 GB RAM volt, ez nagyon kellemes. A Feladatkezelőben még valamit látunk. Ötvenhat futó processzt. Az alap XP huszonvalahány processzéhez képest ez elég szép szám. A különbséget a HP által telepített számos szogáltatás megvalósításához szükséges programok adják. És ennek fényében még tiszteletre méltóbb a gyors indulás! Bár a gépben a legerősebb, T2600-as proci volt, mégis azt gondolom, itt nem a néhány százalékos órajel-különbség a döntő, hanem a dupla mag együttes teljesítménye. A WorldBench 5-tel elért pontszáma 101, ez az egyik legmagasabb, amit egy hordozható géppel eddig mértek.

Komoly teljesítményteszteket nem végeztem, de nem is ez volt a cél, inkább valamiféle első benyomás érzését akartam megfogalmazni. Kíváncsiságból egy tesztet azért lefuttattam. Egy nagyobb méretű könyvtár tömörítése közben néztem a processzorok terhelését, hogy vajon hogyan osztja el az operációs rendszer a feladatokat. Az eredmény érdekes, tömörítés közben mindkét processzor dolgozott, de eltérő intenzitással. A két mag teljesítményének összege 80-90% körül volt (egy processzorra vetítve), de az egyik processzorra jutó munka folyamatosan csökkent, míg a másikra jutó kisebb mértékben, de nőtt. Persze közben simán tudtam szörfölni a neten, illetve egyéb feladatokra használni a gépet, nem volt akadozás, lassulás. Ilyenkor is jól érzékelhető volt, hogy az "erő velünk van". Érdekes, hogy a gép ereje az akkumulátorának köszönhetően kitartó kb. három és fél óráig bírja egy feltöltéssel. Ez kicsit több, mint egy Budapest - Madrid repülőút!

A HP rengeteg programot ad a notebookhoz, megvallom nem nagyon volt időm kipróbálni őket, de azért itt felsorolom mindet:

- HP Mobile Printing Driver for Windows
- HP Wireless Assistant
- HP Backup and Recovery Manager
- Norton Internet Security
- HP Quick Launch Buttons
- Synaptics Touchpad Driver
- Sonic Digital Media Plus
- Intervideo WinDVD 5
- HP ProtectTools Security Manager:
- BIOS Configuration for HP ProtectTools
- Embedded Security for HP ProtectTools
- Credential Manager for HP ProtectTools
- Smart Card Security for HP ProtectTools
- Adobe Acrobat Reader

Látszik, hogy a biztonsági kérdésekre komoly hangsúlyt fektettek, ami a nagyvállalti szegmensben egyre inkább alapelvárás.

Pro & kontra

Előnyök

• Erős kétmagos processzor
• Teljes méretű billentyűzet, külön számbillentyűzettel
• Nagyteljesítményű grafikus processzor sok memóriával
• 17 hüvelykes szélesképernyő ragyogó színekkel
• Rengeteg különféle interfész
• Erőteljes biztonsági megoldások
• Nagyszámú előre telepített program
• Csekély energiafelhasználás

Hátrányok

• Nagy méret, nem igazán mobil
• Nehéz
• Nem elég határozott billentyű billentés érzet
• Compact Flash kártya támogatásának hiánya
• Az ára 420.000 Ft.

Végül

Összeségében azt mondhatom, hogy kellemes benyomásokat szereztem erről a notebookról. A nagy méretet és a számomra nem igazán tökéletes billentyűzetet bőven ellensúlyozta a szép képernyő, a gyors processzor és a szolgáltatások özöne. Nehéz megjósolni, milyen vásárlótípust célzott meg a HP ebben az esetben.

Esetleg a hard gamereket. Mert azt bátran kijelenthetjük, hogy ez a gép erre (is) tökéletesen alkalmas. Valószínűleg LANPartyra ennél lazábban - egy szál laptoppal - nem lehet megérkezni.

Vagy talán olyan szakembereket, vezetőket, akik többnyire egy helyben használják gépüket, de nem akarnak lemondani arról a lehetőségről, hogy ha szükséges, egy mozdulattal felkapják és elvigyék magukkal. Persze kocsival. Mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy valaki nap, mint nap cipelje - mondjuk a hátizsákjában - egyik ügyféltől a másikig.

Forrás: PDAmania

Válaszoljon az alábbi kérdésekre:

Mennyibe kerül ez a gép a notebookgyor.hu Jókai úti boltjában?

a.)  499000,-

b.)  565000,-

c.)  420000,-

d.)  400000,-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom