Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Nyerjen verses könyvet!

Olvassa el cikkünket, majd válaszoljon egy könnyű kérdésre és nyerje meg a romantika győri hercegének könyvét!

Egy mai trubadúr igaz romantikával

Mezőfi László
Levelet váltott Faludy Györggyel, találkozót beszélt meg telefonon Jimmyvel. Semmi mást, csupán biztatást,  véleményt várt tőlük. Zámbó Imre tragikus halálával meghiúsult a találka, a szintén elhunyt Faludy Györgytől viszont biztató sorokat kapott. Mezőfi László nem adta fel: szabadidejében verseket ír és a legutóbbi Győri Könyvszalonra „A szeretet puha bársonyában" címmel romantikus és hazafias költeményeit kötetbe rendezte.

„Én igaz, tiszta szerelemből virágszirmok millióit hinteném le eléd / Megkérném az izzó, nyári napot, hogy hűsítően kússzon, lassan feléd. / Felmennék a csillagokhoz és ott, sorban megmondanám nékik, / Hogy van a Földön itt egy csillag, mely náluk is még sokkal jobban fénylik." E sorok szülőatyja a lírával és a romantikával szövetkezett azért, hogy a legszebbet nyújtsa élete párjának. Mezőfi László a lehető legtermészetesebb módon fejezi ki társa iránti szeretetét, a nőkről fogalmazott véleményét pedig megkapó őszinteséggel tárja az olvasó elé:
„A Nő az nem csak test. / De legfőképpen érző lélek. / Ha szabadon szárnyalhat, gyengéden simogat. / Ettől lesz mellette boldogság az élet."
– Ezt minden férfinak addig kellene ismételgetni, amíg meg nem tanulja – állítja a Dunakapu tér pecsenyesütője, aki egyben költőnek is vallja magát. – Ha a nő belülről is olyan szép, mint kívülről, akkor remény nyílhat a tartós boldogságra. Nem mellékes persze az sem, hogy egyforma érzelmi világú emberek szeretnek egymásba. Megtapasztaltam, hogy a szeretet és a szerelem kortalan. Bizton tudom, hogy bármely korban széppé teheti életünket: adhatunk, s viszontkaphatunk szerelmet. E nélkül élhetünk, de minek? A világ legszebb szavának épp ezért a szeretetet tartom. A mély, a meghitt, a másokért való szeretetet, amely felemel, megtart és vigasztal.

„Szerencsés az az ember, ki igazán szerethet. / De boldoggá az lehet, kit viszontszeretnek."

Mezőfi Lászlót sok esetben szomorúság tölti el azért, mert szerinte túl sok hölgy él magányosan, boldogtalanul. A bevásárló körúton lévő lányok és asszonyok gyakran épp a piacon „árulják" el magukat egy-egy mondattal.
– Sokféle oka lehet, ki miért érzi magát boldogtalannak – vélekedett a romantika győri hercege. – A sült galamb szindrómában élők várják a csodát, kerülik a társasági életet, de ugyanilyen hátrány, ha önbizalomhiányban szenvednek. A karrierépítőknek csak a siker és a pénz számít, ezért még a párkapcsolatukat is képesek feláldozni. Nem csupán szlogen, hogy a herceg fehér lovon nem érkezik meg: a túlzott elvárás, az irreális igény előbb-utóbb boldogtalanná teszi a nőt, közben pedig megöregszik. A rossz tapasztalatokat, például brutalitást, verést átélő asszonyok szintén tartanak minden új kapcsolattól és bizalmatlanná válnak.

Ezzel viszont maguknak és másoknak sem adnak esélyt.
A férfi szerint a házasság, vagy akár egy hosszan tartó kapcsolat egy nagy társasjáték: minden időben ketten kellenek hozzá. Ott, ahol becsülik és tisztelik ezt a szent érzést, jut hely a gyengédségnek és a figyelmességnek is. Mezőfi László ezzel, no és a haza, a szülőföld iránt érzett gondolataival napról napra megörvendezteti családtagjait, ismerőseit, s persze azokat is, akik egyszerűen kilátogatnak hozzá a Dunakapu téri piacra. Nem szégyelli érzéseit, sőt: szeretné, ha hozzá hasonlóan minél több férfitársa vallana így és az eddiginél is jobban, tisztább érzésekkel közeledne a nőkhöz.

„A szív bennünk azért van, hogy szeressen / S mert néha bántják is őt, fájjon / Ha csalódás éri, magában szenvedjen / majd végül szeretettel, mindent megbocsásson."


Válaszoljon az alábbi kérdésre!

Hogy nevezik Mezőfi Lászlót másképpen?

a.) Kékszakállú herceg

b.) A romantika győri hercege

c.) A szerelem hőse

A helyes válaszokat a jatek@kisalfold.hu címre küldjék be február 20-ig.

A nyertes Mezőfi László: A szeretet puha bársonyában c. kötetét viheti haza!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban jár majd orvoshoz?

Tovább olvasom