Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyílászárók fából

Mára az igényes fa nyílászárók ára gyakran eléri az alumínium, és meghaladja a műanyag szerkezetű ablakokét.

Az utóbbi évek technológiai fejlődése az építőiparban a nyílászárók terén is új követelményeket fogalmazott meg, melyre megszülettek a megfelelő válaszok. Az új évezred beköszöntével a faanyagú homlokzati nyílászárók értéke és megbecsültsége nagymértékben megnövekedett. Az elmúlt néhány évtizedben a fém-, majd a műanyag ablak- és ajtószerkezetek megjelenésével úgy tűnt, hogy a fa fokozatosan háttérbe szorul, jelentősége csökken, és elsősorban ott juthat szerephez, ahol az olcsóság a legfontosabb követelmény. Ebben az időszakban a fa nyílászárók általában olcsóbbak voltak alumíniumból, vagy műanyagból készült társaiknál.

Mára viszont az igényes fa nyílászáróknak újra „ára„ van. Ennek az oka az, hogy a fa élő és természetes alapanyag, változó esztétikai, szilárdsági, szerkezeti tulajdonságokkal, nedvességtartalommal. Egyenletesen magas minőségű terméket előállítani egy ilyen élő anyagból csak több, összetett munkafázis összehangolásával, és szigorú betartásával lehetséges. Emellett amíg műanyag, vagy alumíniumprofilokból gyártott ablakok esetén a felületkezelésre nem kell gondot fordítani, addig a fa esetében, a gyártással egyidejűleg, többszöri csiszolásra és festékszórásra van szükség.

Milyenek a korszerű faablakok?

Alapanyaguk az esetek döntő többségében mesterségesen szárított anyagból készült ragasztott élfa, ami azt jelenti, hogy a szárny és tokszerkezeteket három rétegből ragasztva állítják elő. Az egyes rétegek a csomók, nagyobb fahibák kiejtésével, hosszabb-rövidebb darabokból, fésűs összelapolással hossztoldva készülnek. Igényes, lazúros felületkezelésű szerkezetek esetén a külső és belső borítóréteg hossztoldás nélküli lamellából készül. Az így előállított alapanyagból készített szerkezetek nem csavarodnak, repednek. Az ablakgyártás leggyakrabban luc-, borovi-, vagy vörösfenyő, ritkábban egzotikus mahagóni, meranti, vagy keményfa (pl. tölgy) alapanyagból történik.

Gyári felületkezelés

Mára nagymértékben elterjedt az ajtók és ablakok gyári felületkezelése. Ezzel a módszerrel ugyanis összehasonlíthatatlanul jobb minőségű festés készíthető, ami abból fakad, hogy gyári körülmények között a konvejor soron haladó termékeket az üveg és vasalat beépítése előtt elszívó kamrában, ipari festékszóró gépekkel látják el csak ezzel a technológiával felhordható anyagokkal.

Vasalatok

A legkorszerűbb vasalatgenerációk fejlesztésénél fokozott figyelemmel voltak a korrózióval szembeni ellenállóképességre, az alacsony súrlódásra, könnyű kezelhetőségre, nagyobb biztonságra, a hibás működés kizárására, és az esztétikumra is.

Üvegezés

A hagyományos, hőszigetelő üvegezés mellett a különféle speciális igények kielégítése érdekében alkalmazható biztonsági okokból ragasztott biztonsági üvegezés, a jobb hőszigetelés érdekében fokozottan hőszigetelő üvegezés, beépíthető fokozottan hangszigetelő üveg, az erős felmelegedés kiküszöbölésére napvédő üvegezés.

Előnyök, hátrányok

A fa természetes anyag, ezért olyan esetekben, ahol az épített környezetben dominálnak a természetes anyagok mindenképpen fa nyílászárók alkalmazása indokolt. A műanyag és fém nyílászárókkal szemben a fa hátránya, hogy a legkorszerűbb felületkezelés esetén is a napsugárzásnak erősen kitett felületek festését 4-6 év után fel kell újítani, emellett erősen párás környezetben (pl. medencetér) nem javasolt a beépítésük.
A választásban szempont lehet a nyílászárók színe, mivel fehér szín esetén a műanyag alapanyag „önként adja magát", míg a fa vonatkozásában a leghelyesebb, ha olyan lazúros felületkezelést választunk, amely látni engedi az alapanyag természetes erezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom