Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek Seres Mária

Seres Mária örül, hogy a képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezése hatására két frakció is hasonló tartalmú törvénymódosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.
Seres Mária csaknem 600 ezer aláírást gyűjtött össze a referendumhoz, amelyet a képviselők elszámolható költségtérítése érdekében indított. Az építésznő pénteki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra is: a népszavazási kérdés alkotmányos védelem alatt áll, tehát erről a parlament elvileg már nem dönthet. Erre is felhívta a miniszterelnök figyelmét abban a nyílt levélben, amelyet pénteken adott át Gyurcsány Ferenc képviselőjének.

A nyílt levélben Seres Mária azt írja a miniszterelnöknek: mostanáig várat magára azoknak az elképzeléseknek a megvalósítása, amelyet a kormány a fair play kampányban hangoztatott. Így például a szigorú párt-, és kampányfinanszírozási törvény, az összeférhetetlenségi törvény, a képviselői jövedelmek átláthatóvá tétele. "Pedig ezek rendezése segíthetné az indokolatlan és a többség számára elfogadhatatlan kiváltságok felszámolását."

Egy alkotmánybíró hívta fel Seres Mária figyelmét arra, hogy folyamatban lévő népszavazási kérdésben nem lehet törvényt módosítani. Az építésznő elmondta: nagyon jó lenne, ha a törvényhozók maguk hoznák meg azokat a szabályokat, amelyek a társadalom igényeit elégítik ki. Különösen pedig az lenne jó, ha időben felismernék ezeket az igényeket, és nem csak akkor, amikor már több százezer aláírás bizonyítja a meglétüket - tette hozzá.

Február 15-én kezdte el az építésznő az aláírásgyűjtést egy másik témában. Ez arról szól, hogy az országgyűlési képviselők ne lehessenek egyben polgármesterek is. Seres Mária elmondta: Más kérdéseket is benyújtott az Országos Választási Bizottságnak (OVB), de az Alkotmányra hivatkozva a többit elutasították. Hozzátette: ha neki be kell tartania az alaptörvényt, úgy gondolja, a képviselőknek is ugyanezt kellene tennie. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy nemcsak a képviselők költségtéritésérről szóló, hanem a képviselők összeférhetetlenségéről szóló népszavazási kérdésben is benyújtott az egyik frakció törvénymódosító indítványt.

Seres Mária beszámolt arról is, hogy a népszavazási kezdeményezéséhez a választási irodának február 12-én átadott 591 ezer aláírás ellenőrzése jelenleg is folyik. Úgy tudja eddig kevesebb mint 16 ezret szűrtek ki, tehát szinte biztos, hogy meglesz a népszavazás kiírásához szükséges hiteles 200 ezer szignó. Az OVB március 26-ig értesíti a hivatalos eredményről - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. március 06. 22:56
  „,,Seres Mária elmondta: Más kérdéseket is benyújtott az Országos Választási Bizottságnak (OVB), de az Alkotmányra hivatkozva a többit elutasították."
  Ha szól előre, spórolok egy utat neki és kinyomtatom a magyar alkotmányt a netről :D
  Most jogász vagy építés? Ki ez a Seres Mária? Amikor megbolygatták a lapját, egy kérdés fogadta az oda látogatókat, abból nem lesz népszavazás? :)
  Szerintem összeférhetetlen ha egy építész népszavazáshoz gyűjt aláírást, szavazzunk, nyomja meg mindenki a gombját :D”
 • 1. Power 2009. március 06. 17:36
  „Azt hittem, hogy Seres felszólította Gyurcsányt a lemondásra. Csalódtam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerveződik a magyar Ku-Klux-Klan?

A nyomozó hatóság egyazon csoportot sejt a közelmúltban négy halálos áldozatot követelő, cigányok ellen elkövetett támadások mögött. Tovább olvasom