Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Nyilvános a szeptember-októberi zavargásokat elemző jelentés

Reggel nyilvánosságra hozta a szeptember-októberi zavargásokat elemző jelentést a kormány által felkért bizottság. A mellékletekkel együtt kétszázhatvanegy oldalas jelentést korábban eljuttatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is.
A dokumentum szerint a tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség. A helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is Gyurcsány Ferenc kormányfő a vizsgálóbizottság felállítását október végén kezdeményezte a szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének, következményeinek feltárására.

Itt elolvashatja a 261 oldalas jelentést

Az anyag szerint szükséges volt az október 23-án alkalmazott erőszak az utcakövekkel, vas- és fém rudakkal felszerelt támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt. Ugyanakkor egyes rendőrök túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát.

A bizottság a jogszabályi előírásokkal ellentétesnek tartja, hogy az október 23-án intézkedő rendőrök egy részén nem volt azonosító, és közülük sokan maszkot is viseltek. A Gönczöl-bizottság a rendőrséggel kapcsolatban egyebek mellett azt javasolja, hogy ilyen akcióban csak erre kiképzett rendőrök vegyenek részt.

A bizottság szerint az október 23-i eseményekhez hozzájárulhatott az is, hogy a rendőrség a Fidesz megemlékezésének helyszíneként tudomásul vette az Astoria környékét, ami a városszerte folyó ünnepségek, valamint a külföldi delegációk közlekedése szempontjából is aggályos volt. "A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján – írja a jelentés – a békés tüntetésről távozók és az erőszakos tüntetők a szervezett rendbontó csoportok tervei szerint keveredtek össze".

A bizottság a rendőrség hibái közé sorolja, hogy a Kossuth téren elkezdett tüntetést tévesen minősítette választási gyűlésnek, a kampánycsend alatt tartott rendezvényeket kulturális rendezvényeknek. Azt is hibának tartják, hogy feloszlatás helyett tárgyalásokba kezdtek az önjelölt szervezőkkel. Az MTV-székház ostroma kapcsán személyes szakmai felelőssége – írják a jelentésben – a budapesti rendőrfőkapitánynak, illetve az ORFK helyszínen tartózkodó helyettes vezetőjének van.

A bizottság számos politikai megállapítást is tett. Ezek csak röviden összefoglalva: a miniszterelnök hibázott, mert alábecsülte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének lehetséges következményeit; a köztársasági elnöknek a konfliktus megoldására tett kísérletei nem voltak a legszerencsésebbek. Továbbá: a bizottság úgy véli, hogy az ellenzéknek a kormányprogrammal kapcsolatos népszavazási kezdeményezései alkalmasak az alkotmányos rendszer destabilizálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom